Svenska filmskurkar

En artikel av
Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson
Stig Järrel och Inga Tidblad i Lågor i dunklet

Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson undrar: när kramade du en svensk filmskurk sist?

I denna specialpodd för Svensk filmdatabas utnämner de den kyligaste Bergman-pappan, den mest korrupta snuten och den girigaste knytblushäxan. Festliga tjyvnamn som förekommer: Fille, Rulle, Hertigen och Darris. Alla rötägg du behöver! Dessutom sjunger pojkarna ”Hej clown”. Och varför inte?

Det här är en artikel i poddformat, en ljudfil som du kan lyssna på när du vill. Göran, C-G och Johan gör vanligtvis en podd som heter Everdahl & Karlssons Film TV, som vi har länkat till längst ner på sidan. Du kan lyssna direkt men om du vill spara ner podden till din enhet så högerklicka i stället på spelaren här nedanför. (Du måste först klicka på ”Visa mer”).

Svenska filmskurkar

(publicerad i april 2021)

Filmerna i podden

Nedanför listas samtliga filmer, och ett par tv-serier, som nämns i podden, oavsett om de innehåller skurkaktiga figurer eller inte. Om du vill kolla om filmerna finns tillgängliga på något sätt så gå in på posten för en film du är intresserad av och klicka på knappen "Hitta filmen" längst upp till höger på filmens sida. Där kan du gå vidare och söka på olika sidor vad som finns som exempelvis strömmad film över nätet (VOD).

Läs och lyssna på mer