Svenskarna och Oscarsgalan

En artikel av
Henrik Ekwall, analytiker på Svenska Filminstitutet
Ingmar Bergmans Fanny och Alexander vann fyra statyetter 1984.

I mars 2018 går den 90:e Oscarsgalan av stapeln och Sverige har återigen en chans att vinna en guldstatyett, denna gång med The Square av Ruben Östlund som bästa icke-engelskspråkiga film. Hur ser chanserna ut? En på fyra, om man tittar på statistiken.

Svenska produktioner och insatser har nämligen blivit nominerade 78 gånger och vunnit 19 gånger, vilket ger en förväntad vinstchans på 24 procent. Men det finns mycket som talar för att The Squares chanser är större än så. Bästa icke-engelskspråkiga film är nämligen en av de tre kategorierna Sverige har presterat bäst i, sett till antal vinster. Tre svenska filmer har rott hem var sin statyett i kategorin, alla för Ingmar Bergmans räkning: Jungfrukällan, Såsom i en spegel och Fanny och Alexander. En nominering för bästa foto hade också sett lovande ut – där har Linus Sandgren och Sven Nykvist gemensamt plockat hem tre priser. För att inte nämna bästa ljuddesign, då Per Hallberg och Paul N.J. Ottosson tillsammans har plockat hem hel fem statyetter inom den kategorin. Men ingen svensk har – trots nomineringarna till Utvandrarna och Viskningar och Rop – vunnit pris för bästa film. Det är tur att den övervägande delen av dialogen i The Square bedömdes vara på utländska, trots allt har den ju en del dialog på engelska.

2010-talet har också varit årtiondet med flest svenska Oscarsvinster: hittills har hela 7 statyetter delats ut. Alicia Vikander vann för bästa kvinnliga biroll i The Danish Girl, Per Hallberg och Paul N. J. Ottosson tog hem en respektive tre(!) statyetter för ljud och ljuddesign för filmerna The Hurt Locker, Zero Dark Thirty och Skyfall, Malik Bendjelloul gjorde 2012 års bästa dokumentär och Linus Sandgren smidde fotoguld under inspelningen av La La Land – en winning streak som det är sannolikt att Ruben Östlund ställer sig i led med. En nominering under 1930-talet hade däremot sett dystrare ut; under det årtiondet fick inte en enda svensk höja en guldstatyett mot skyn.

Något som också är en fördel om man är svensk och råkar infinna sig som nominerad på Oscarsgalan: att vara man. Drygt två tredjedelar av alla svenska Oscarsvinster har gått till män. Dessutom är bästa icke-engelskspråkiga film – likväl som bästa originalmanus, bästa ljuddesign, bästa korta- och långa dokumentär, bästa regissör, bästa foto och bästa film – en till 100 procent mansdominerad kategori när det kommer till svenska vinster och nomineringar. Ingrid Bergman har dock näst flest Oscarsnomineringar samt jämte Per Hallberg, Paul N. J. Ottosson och Ingmar Bergman flest vinster: tre stycken (om man inte räknar Ingmar Bergmans Irving G. Thalberg memorial award som en regelrätt oscar). Och vad gäller galans ärofyllda hederspris har kvinnor siffrorna på sin sida – statistiken än så länge: 100 procent Garbo.

Grafen nedan illustrerar de tio mest framgångsrika svenskarna på Oscarsgalan (vinster och nomineringar sammanvägt).

Läs mer om utmärkelser som svenska filmer och filmarbetare har vunnit här.

(publicerad i februari 2018)

Filmlista: Sju svenska Oscarsfavoriter

Klicka på titlarna för att läsa mer om filmerna i Svensk Filmdatabas

Läs mer