Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Podranki
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1978-03-08

Medverkande

Juozas Budrajtis
Aleksej Bartenjev

Alesa Cerstvov
Aleksej som barn

Georgij Burkov
Sergej Pogarcev

Aleksandr Kaljagin
Dennis Kuskov

Nikolaj Gubenko
Krivorucko, ungdomsledaren

Žanna Bolotova
lärarinnan

Visa alla medverkande

Handling

Författaren Aleksej Bertenjev söker sig tillbaka till sin barn- och ungdomstid. Han går till ett arkiv som hjälper honom att finna sina två bröder. Brodern Dennis är glad över att kunna...

Visa hela handlingen

Press

"DE FÖRÄLDRALÖSA är välgjord, ömsint och rolig och hade väl varit en given publiksuccé om den kommit från USA. Men nu är den gjord i Sovjet och då sitter elva personer i salongen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Juozas Budrajtis Aleksej Bartenjev
Alesa Cerstvov Aleksej som barn
Georgij Burkov Sergej Pogarcev
Aleksandr Kaljagin Dennis Kuskov
Nikolaj Gubenko Krivorucko, ungdomsledaren
Žanna Bolotova lärarinnan
Rolan Bykov instruktören
Natal'ja Gundareva styvmodern

Bolag

Produktionsbolag Kinostudija "Mosfil'm"
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB

Handling

Författaren Aleksej Bertenjev söker sig tillbaka till sin barn- och ungdomstid. Han går till ett arkiv som hjälper honom att finna sina två bröder. Brodern Dennis är glad över att kunna hälsa en kamrat med vilken man kan ta sig ett glas, snarare än att få återse en bror. Hans andre bror Sergej sitter i fängelse för stöld. De möts, men skiljs åt utan att ha kommit varandra närmare. Aleksej uppsöker det barnhem för föräldralösa barn som han placerades i efter kriget. I tankarna återupplever Aleksej sin barndom - han minns kamraterna och lärarna, pojkstrecken och förälskelsen i en lärarinna. Men även sorgen efter förlusten av en kamrat som råkade spränga sig själv i luften när han skulle hämnas sina föräldrar genom att döda tyskarna i ett fångläger. Till slut konstaterar Aleksej: Återvänd inte till ditt förflutna - det du söker finns inte kvar.

Censur / granskning

Censurnummer 118832
Datum 1978-02-09
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2520 meter
Kommentar Aktlängder: 530-515-525-535-415 = 2520 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2556 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 10 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"DE FÖRÄLDRALÖSA är välgjord, ömsint och rolig och hade väl varit en given publiksuccé om den kommit från USA. Men nu är den gjord i Sovjet och då sitter elva personer i salongen dagen efter premiärer - trots fina recensioner och Stockholms-besök av regissören.

DE FÖRÄLDRALÖSA handlar om de miljontals ryska barn som förlorade sina föräldrar under andra världskriget, och samhällets många gånger fruktlösa försök att ge barnen kärlek. Genom hela filmen går en stillsam vrede över vad krig gör med människorna - och i synnerhet barnen.

---

Filmen är bra för alla, men eftersom den är tillåten från elva år skulle den bli en fin historielektion för elever i grundskolan." Arne Norlin i Aftonbladet

"Sammantaget blir det en mångskiftande berättelse, både komedi och tragedi och med synlig udd mot klassnivåer och fascistiska tendenser i Sivjetsamhället.

Men framför allt finns där en stillsamt genomträngande ton av sorg och vrede över vad kriget gör med människorna och framför allt barnen.

Vi har hört den förr i sovjetisk efterkrigsfilm, där barnen och kriget tagits upp i minnesvärda filmer.

Men här kommer den inifrån med något av det självupplevdas styrka genom en regissör som själv var krigsbarn med liknande bakgrund som filmens lille hjälte.

Bra ryska filmer översvämmar inte repertoaren. Så passa på och se DE FÖRÄLDRALÖSA!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"DE FÖRÄLDRALÖSA är en ny, bra sovjetisk film.

Som alla bra sovjetiska filmer har den utomordentliga bildmässiga kvaliteter. Och som de flesta nya sovjetiska filmer har den andra världskriget till grund.

I övrigt är den annorlunda.

Här är ingen hjältedikt. Utan en psykologiskt finstämd skildring av hur kriget fostrade sina barn." Bernt Eklund i Expressen

"I tankarna återupplever Alexej Bertenjev sin barndom i ett hem och en skola för föräldralösa barn. Här undgår regissören inte en viss idealisering: orättvisor sker men i grunden är allt förträffligt och den som bär sig illa åt mot någon av barnen får stå till svars inför ett råd, o.s.v.

Den lilla propagandan för ett system kan man stå ut med för först och främst är Gubenkos film en ömsint och fin berättelse om en barndom. Aljosja Tjerstvov heter pojken som uttrycksfullt och känsligt spelar Alexej Bertenjev som barn.

Trots sitt allvarliga ämne är DE FÖRÄLDRALÖSA inte någon dyster film. Gubenko är öppen för livets oavsiktliga komik och formellt rör han sig med en lätthet som stundom erinrar om den tjeckiska filmens gyllene år." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1978-03-08 Sandrew Göteborg Sverige 92 min
1978-03-08 Cinema Stockholm Sverige 92 min
Urpremiär 1977-06-20 Sovjetunionen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2501


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2506


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?