Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Fotografen från Riga
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Form Live-action
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 2009-10-30

Medverkande

Handling

Inta Ruka är en av Europas viktigaste dokumentärfotografer. I trettio år har hon tagit vackra porträtt av människor i Lettland, och bland annat ställt ut på Venedigbiennalen och Moderna...

Visa hela handlingen

Press

Maud Nycanders dokumentär är med sina 58 minuter per definition en kortfilm, men med betyg från sju av Filmnyheternas källor och biografpremiär får den ändå vara med på vår topplista....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
TV-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

- Medverkande:
Inta Ruka

Bolag

Produktionsbolag Mantaray Film & TV Production HB
Distributör i Sverige Folkets Bio AB

Handling

Inta Ruka är en av Europas viktigaste dokumentärfotografer. I trettio år har hon tagit vackra porträtt av människor i Lettland, och bland annat ställt ut på Venedigbiennalen och Moderna Museet i Stockholm. Maud Nycander skildrar sin vän och kollega, som trots framgångarna försörjer sig som städerska på svenska ambassaden i Riga. Filmen berättar också om ett grannland som hamnade på andra sidan järnridån. Ett land i dramatisk förvandling, skildrat genom två konstnärers ögon.

Censur / granskning

Censurnummer 147187
Datum 2009-10-09
Åldersgräns Barntillåten


Tekniska fakta

Längd i minuter 58 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Maud Nycanders dokumentär är med sina 58 minuter per definition en kortfilm, men med betyg från sju av Filmnyheternas källor och biografpremiär får den ändå vara med på vår topplista.

Här blir det bättre mottagande bland recensenterna. Henrik Emilson ger den en fyra på Moviezine.se, och skriver bland annat:

"Ackompanjerat till Freddie Wadling och Sebastian Öbergs nyskrivna och finstämda musik, plus de vackra fotografierna, blir "Fotografen i Riga" till en liten dokumentär pärla."

Det blir även en fyra från Bernt Eklund i Expressen.

Men även här finns det lite mer kritiska röster. TT Spektras Erik Helmerson nöjer sig med en tvåa. Medan filmmusiken av Freddie Wadling enligt Moviezine.se bidrar till att filmen är en ”pärla” så anser Erik Helmerson att det kanske ”börjar bli dags att utlysa ett ensidigt moratorium på stämningsskapande Freddie Wadling-musik i svenska dokumentärer.”

(Moratorium=tillfälligt stopp, Filmnyheternas anmärkning)

Genomsnittsbetyg 3,14

Visningar

Sverigepremiär 2009-10-30 Stockholm Sverige 58 min
Festivalvisning 2010-03-12 Moderna Museet Stockholm Sverige 58 min Tempo dokumentärfilmfestival 2010.
TV-visning 2010-07-30 SVT2 Sverige 58 min
2013-10-25 SVT2 Sverige

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?