Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Tack till
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1987). Född Lia Marika Boysen i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Efter en synnerlig brokig uppväxt, bl.a. i Danmark, och skolgång, som omfattade såväl Montessoriskola som antroposoferna i Järna och Kristofferskolan i Bromma, gjorde hon flera misslyckjade försök att komma in på Scenskolan. Frånsett teaterstudier i England är hon i stort sett självlärd som skådespelare och började sin filmkarriär med att tigga till sig ett statistuppdrag hos Lars Molin i dennes Saxofonhallicken (1987). Därefter har rollerna...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1987). Född Lia Marika Boysen i Hedvig Eleonora församling, Stockholm.

Efter en synnerlig brokig uppväxt, bl.a. i Danmark, och skolgång, som omfattade såväl Montessoriskola som antroposoferna i Järna och Kristofferskolan i Bromma, gjorde hon flera misslyckjade försök att komma in på Scenskolan. Frånsett teaterstudier i England är hon i stort sett självlärd som skådespelare och började sin filmkarriär med att tigga till sig ett statistuppdrag hos Lars Molin i dennes Saxofonhallicken (1987). Därefter har rollerna blivit många och hon fick riktigt stor uppmärksamhet genom sin roll som bedagad f.d. Fröken Sverige i tv-serien Det nya landet (2000).

Hon uppger själv att drivkraften i hennes skådespeleri är nyfikenheten på och viljan att gestalta andra människor och deras öden. Hon är mycket känslostark och intensiv i sitt spel utan att för den skull behöva ta till särskilt stora åthävor. Hon visade detta bl.a. som narkosläkaren Maria i tv-serien OP:7 (1997), där hennes frånvaro i senare årgångar gjorde att serien delvis tappade sitt emotionella tempo. Även rollen som den utbrända sjuksköterskan i tv-serien En dag i taget (2001) hör till samma kategori roller med stort emotionellt djup. Samma dramatiska närvaro finner man också i dubbelrollen som ljusets respektive mörkrets representant i den övernaturliga tv-serien de drabbade (2003). Hon har även visat förmåga att spela mer elaka roller som t.ex. den kallhamrade, manipulerande och dominanta kulturbyråkraten i tv-serien Stora Teatern (2002). 2007 belönades Boysen med en Guldbagge i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats som Vera i Maria von Helands Sök (2006).

Hon var tidigare gift med skådespelaren Anders Ekborg.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2007 Bästa kvinnliga biroll Sök
Guldbaggenominerad Stockholm 2001 Bästa skådespelerska Det nya landet

Insatser

Musikstycken

Framförs av

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?