Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Valentino
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1978-10-16

Medverkande

Rudolf Nureyev
Rudolph Valentino

Leslie Caron
Alla Nazimova

Michelle Phillips
Natasha Rambova

Carol Kane
Fattys flickvän

Felicity Kendal
June Mathis

Seymour Cassel
George Ullman

Visa alla medverkande

Handling

New York 1917. Gigolon Rudolph Valentino har en affär med Bianca De Saulles, ensam hustru till en gangster, och planerar att rymma med henne. Bianca skjuter sin man efter det att han låtit...

Visa hela handlingen

Press

"När Russell tar hand om Valentino gör vi följaktligen klokt i att inte vänta oss några raka spår. Hans film, visar det sig, är lika bisarr som infallet att anlita Rudolf Nureyev i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Rudolf Nureyev Rudolph Valentino
Leslie Caron Alla Nazimova
Michelle Phillips Natasha Rambova
Carol Kane Fattys flickvän
Felicity Kendal June Mathis
Seymour Cassel George Ullman
Peter Vaughan Rory O'Neil
Huntz Hall Jesse Lasky
David de Keyser Joseph Schenck
Alfred Marks Richard Rowland
Anton Diffring baron Long
Jennie Linden Agnes Ayres
William Hootkins Fatty
Bill McKinney fängelsepolisen
Don Fellows George Melford
John Justin Sidney Olcott
Linda Thorson Billie Streeter
June Bolton Bianca De Saulles
Penny Milford Lorna Sinclair
Dudley Sutton Willie
Robin Brent Clarke Jack De Saulles
Anthony Dowell Vaslav Nijinsky
James Berwick matchreferenten
Marcella Markham prostituerad
Leland Palmer Marjorie Tain
John Alderson poliskonstapeln
Hal Galili Harry Fischbeck
Percy Herbert studiovakten
Nicolette Marvin Marsha Lee
Mark Baker regiassistenten
Mildred Shay den gamla damen
Lindsay Kemp begravningsentrepenören
John Ratzenberger
Norman Chancer
Robert O'Neil nyhetsjägare
Christine Carlson tangodansösen

Bolag

Produktionsbolag Aperture Films
Distributör i Sverige (35 mm) United Artists AB

Handling

New York 1917. Gigolon Rudolph Valentino har en affär med Bianca De Saulles, ensam hustru till en gangster, och planerar att rymma med henne. Bianca skjuter sin man efter det att han låtit sina hejdukar klå upp Valentino. Ett år senare uppträder Valentino och den alkoholiserade Marjorie Tain med ett dansnummer på en nattklubb i Los Angeles. En kväll avbryts deras nummer av komikern Fatty som anländer med en av sina stjärnor. Senare övertalar hon Valentino att försöka sig på en filmkarriär. 1921 rekommenderar June Mathis Valentino till den ledande rollen i "The Four Horsemen of the Apocalypse". Valentino möter sedan Alla Nazimova som vill att han ska medverka i "Camille". Under inspelningen har han en affär med Nazimovas förtrogna, Natasha Rambova, vilken han gifter sig med i Mexiko påföljande år. På vägen tillbaka arresteras han för bigami. Valentino och Natasha har ett gräl med Paramounts chef Jesse Lasky över vissa delar i kontraktet och de två försvinner ifrån Hollywood. Promotorn George Ullman kontrakterar paret för en omfattande dansturné i landet. Efter en succéartad turné återvänder Valentino till Paramount - nu på sina egna villkor. En smädeskampanj startar i tidningarna där man använder epitet som "pudervippa" om honom. Detta leder honom till en boxningsmatch med journalisten Rory O'Neil inför en fullsatt New York-publik. Valentino vinner matchen och den efterföljande suptävlingen, men kollapsar senare och dör.

Censur / granskning

Censurnummer 118428
Datum 1977-10-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3490 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"När Russell tar hand om Valentino gör vi följaktligen klokt i att inte vänta oss några raka spår. Hans film, visar det sig, är lika bisarr som infallet att anlita Rudolf Nureyev i titelrollen.

Om Valentinos privatliv och sårbarhet och sexuella komplikationer får vi i stort sett ingenting veta, inte heller om arten och graden av hans dragningskraft på 20-talspubliken. Ifall han ägde en sorts mystik - och på den punkten kvarstår det tidshistoriska faktum - så är mystiken hos Russell reducerad till ett skämt och en grimas, liksom 20-talet och 20-talsfilmen är reducerad till en industriell lekstuga. Elda på! Lattja, härja och blås ut!

Med de ambitionerna är det inte förvånande att Valentino-biografin blivit en serie krystade ironier på gränsen till slapstick och att Russell mördar det han borde dissekera. Galenskap förpliktar." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Var egentligen Valentino någon riktig karl? En äkta, sund och anständig amerikan? Denna fråga var uppenbarligen något som sysselsatte Hollywood och alla avundsjuka s k karlakarlar som tog sig ett järn och dängde kvinnorna i väggen.

Ken Russell är tydligen också mest intresserad av detta fenomen. Mellan scener där Russell får utlopp för sin lust för storvulna, svulstiga scener handlar filmen mest om hur Valentino förnedras och med jämna mellanrum skall ge prov på sin manlighet.

Detta är både tröttsamt och ointressant. Möjligen hade Russell kunnat fånga åtminstone min uppmärksamhet bättre om han valt någon annan aktör än dansören Rudolf Nurejev i huvudrollen.

---

Men det finns något att glädja sig åt och det är VALENTINOs kvinnoporträtt." Kerstin Sedvallson i Dagens Nyheter

"Men pikant är det naturligtvis och pikantast av allt - vi får se den store ryske dansören spritt språngande - men mycket oskuldsfullt - naken. Något som bör sälja en extrabiljett eller två.

Filmen är fylld av storslagna, påkostade, överdekorerade pampscener. Men även av scener som lockar fram de värsta äckelkänslor.

Pampigheten blir i längden alltför överväldigande. Filmen hade mått bra av att kortas en halvtimme." Cecilia Hagen i Expressen

"Ken Russell har aldrig varit en regissör som sparat på effekterna och när han nu fått tillfälle att tränga in i Hollywood på 20-talet är det inte att förvåna sig över att han haft stort pådrag och fyllt sin film med braskande scener, stora effekter och en dekor som i alla fall den är sevärd.

Rudolf Nurejev i titelrollen är onekligen en tillgång för Russells film men han verkar stundtals lika rådvill som publiken om vart regissören egentligen vill komma. Förutom att Ken Ken Russell har ett ganska elastiskt förhållande till sanningen betonar han på ett mycket besynnerligt sätt händelserna i filmen. De som borde ha betytt mycket för huvudpersonen krymps ner, andra förstoras och till slut blir det oklart vad som betyder vad och vad den konstnärligt voluminöse engelsmannen egentligen varit ute efter.

Nu blir filmen om Valentino en historia som till en början fascinerar genom sina stora gester men som när gesternas tomhet blir uppenbar avslöjar sig som en pretentiös film som sätter åskådarens tålamod på hårt prov." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1978-10-16 Göta Göteborg Sverige 127 min
1978-10-16 Rialto Stockholm Sverige 127 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3399


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?