Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel The Lightship
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1986-02-21

Handling

Efter en fängelsevistelse hämtas pojken Alex ut till det fyrskepp där hans far är kapten. Plötsligt kommer tre förlista och beväpnade rånare ombord, och ett gisslandrama uppstår....

Visa hela handlingen

Press

"Finns en djupare trovärdighet i denna Lenz berättelse så förloras den dock i Skolimowskis film. Prosan kan antyda. Bilder måste visa. Inte för att det är illa framfört. Robert...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag CBS Productions
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri

Handling

Efter en fängelsevistelse hämtas pojken Alex ut till det fyrskepp där hans far är kapten. Plötsligt kommer tre förlista och beväpnade rånare ombord, och ett gisslandrama uppstår. Våldsamma känslor uppstår i den slutna miljön och flera, bl a kaptenen, dödas innan den siste rånaren övermannas.

Censur / granskning

Censurnummer 126012
Datum 1986-02-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2422 meter
Kommentar Aktlängder: 522-549-544-539-268 = 2422 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Finns en djupare trovärdighet i denna Lenz berättelse så förloras den dock i Skolimowskis film. Prosan kan antyda. Bilder måste visa.

Inte för att det är illa framfört. Robert Duvall som intränglingarnas ledare är en övertygande galning. William Forsythe och Arliss Howard sprider kännbar skräck kring sig som hans samvetslösa underhuggare. Och Klaus Maria Brandauer ger mjuk tydlighet åt rollen som demokratins tvehågsne skeppare. Men det de spelar är typer uppställda för att bevisa en tes snarare än att visa den.

Bakom det konstruerade blir ändå frågan om fascism och undfallenhet ställd på blodigt allvar. Blodigheten må sen ha sina cineastiska brister. Allvaret är Fyrkseppets värdefulla last." Mario Grut i Aftonbladet

"Här finns alltså förutsättningar för ett intressant drama. Men någonstans går luften ur filmen och den politiska allegori som anas i vätsttysken Siegfried Lenz underliggande berättelse tar aldrig gestalt.

Dramatiken övergår till enkelt raffel. Det är durkdrivet hopkommet av Skolimowski. Steinbergers foto är fyllt av blått ljus, dimma, glänsande sjöhävningar och belamrade skeppsinteriörer som ger en klaustrofobisk känsla. Men det blir utanverk.

Kanske är största svagheten i filmen Brandauers lite platta och odistinkta insats som aldrig matchar Duvall på det nödvändiga viset. Skall man se Skolimowskis senaste skall det vara för Duvalls skull.

Han är en enmansteater som varit värd ett bättre öde!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Det är också en tämligen spännande film. Men Skolimowski har haft överraskande svårt att få stil på det resonemang om makt och medel som är historiens kärna. Varför väljer kaptenen att falla undan? Vad säger kaparen med sin svällande svada?

Nu blir det inre dramat konturlöst och det yttre inte så originellt som namnet Skolimowski lovar.

Kvar finns en skådesparnas kamp -- Robert Duvall i kostligt överspel gör den excentriske kaparen, Klaus Maria Brandauer är hårt neddämpad till inbunden kapten. Kontrasteffekten är stor, men konfrontationen märkligt urladdad. Inspelningen led av svåra inre strider mellan framför allt regissören och Brandauer. Och det är bara att konstatera att spänningen bakom kameran tycks ha dämpat spänningen framför." Bernt Eklund i Expressen

"Idén att förlägga en starkt dramatisk handling med pressat nervspel till ett fyrskepp är närmast genial. En paradoxal spelplats: omgivet av hav -- all frihets symbol -- ligger skeppet intill ett grund, ur stånd att lämna förtöjningsplatsen, eftersom uppgiften är att betjäna de fartyg som fritt kan stäva omkring. I fyrskeppets isolering ligger dess mening: det skall varna alla andra för att komma för nära.

Den västtyske författaren Siegfried Lentz insåg och tillvaratog möjligheterna, när han skrev den långa novellen eller korta romanen Fyrskeppet, som utkom på 1960-talet. En spännande berättelse om hur besättningen på ett fyrskepp tar ombord tre nödställda män och därvid så att säga bokstavligen tar Fan i båten utan möjlighet att ro honom i land. Lentz historia var att betrakta som en allegori över Hitlers väg till makten.

När nu den polske regissören Jerzy Skolimowski använt sig av materialet för sin första amerikanska film, har han hållit tillbaka det politiskt speciella till förmån för det mer allmän-moraliska där kampen står mellan det onda och det goda.

På något sätt går då en viss form av stringens förlorad, och hela berättelsen blir litet "vanligare". Dock är komponenterna tillräckligt många och historien så skiktad att Fyrskeppet hela tiden flyter ovan medelfilmsnivån." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Förlaga

Originaltitel Das Feuerschiff (Roman)
Författare Siegfried Lenz


Visningar

Sverigepremiär 1986-02-21 Sture Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1995-07-30 Femman Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2410


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 7
Färg papper 6
Dia 4
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?