Intervju med Ahmed Berhan

En artikel av
Martin Ohlsson, redaktör Svensk Filmdatabas
Hjärtat

Hallå där…Ahmed Berhan, en av Sveriges vassaste stå upp-komiker som skådespelardebuterar i Fanni Metelius Hjärtat, som har premiär den 14 februari. Hur är känslan inför premiären?

Det känns grymt! Filmen fick bra respons på filmfestivalerna i Göteborg och Rotterdam och på galapremiären i Stockholm fick vi stående ovationer, så nu är jag väldigt taggad inför att den ska upp på biograferna.

Du har främst gjort dig ett namn som stå upp-komiker, hur kom det sig att du fick den här rollen?

Produktionsbolaget letade brett, både i och utanför den etablerade skådespelarbranschen, och jag var en av över 100 personer som kallades till audition. Jag såg det som en rolig möjlighet även om jag inte trodde att jag skulle få rollen, men efter sammanlagt fyra auditions så var den till slut min.

Hur upplevde du som debutant arbetet med att spela in en långfilm?

Nu hade jag ju i och för sig inget att jämföra med men jag tyckte att det var väldigt roligt. Sedan tror jag att Fanni arbetar lite annorlunda än många andra regissörer.

På vilket sätt?

Återigen så har jag inget att jämföra med men hon litar verkligen på alla i teamet och ger dem stort förtroende. Så även om hon som regissör förstås bestämmer i slutändan så upplevde jag det som att det inte förekom någon direkt hierarki på inspelningen, vilket jag hört är ganska ovanligt.

Hur påverkade det dig att Fanni inte bara var regissör utan även din motspelare?

Givetvis tänkte jag hela tiden på att hon hade ett dubbeljobb vilket kanske fick mig, och övriga i teamet, att ta extra eget ansvar så att våra scener tillsammans verkligen blev bra.

Hur skiljer det sig att spela in en film ifrån vad du är van vid, det vill säga att stå på scen och försöka roa folk?

Det skiljde sig jättemycket. I min vanliga roll står jag för allt; planering, manusförfattande, framförande och sedan får jag dessutom en direkt reaktion från publiken. Nu var jag bara en del i ett större team och fokuserade bara på att göra min enskilda skådespelarinsats så bra som möjligt. Sedan var det här med omtagningar väldigt ovant för mig. I början tänkte jag vid omtagning fyra eller fem att teamet kanske var missnöjda med min insats och därför tvingades ta om, men ganska snabbt fick jag förklarat för mig att det inte hade med mig att göra utan att det var standard.

Du har ingen skådespelarutbildning, men har du använt dig av några skådespelare som förebilder inför den här rollen?

Nej, det har jag egentligen inte gjort utan jag har bara mer kört min egen grej. Sedan hade jag som barn ett antal favoritskådisar, till exempel Eddie Murphy och Will Smith. Inför inspelningen fick jag titta på Brokeback Mountain och Blå är den varmaste färgen tillsammans med Fanni för inspiration.

Hur ser framtiden ut för Ahmed Berhan, blir det fler filmroller?

Först och främst ska jag snart ge mig ut på en två månader lång stå upp-turné med SEMST. Sedan får vi se vad folk tycker om min insats i Hjärtat men om dörrarna öppnas för mer skådespeleri vill jag självklart fortsätta. Jag skulle även väldigt gärna vilja testa att spela teater, för det tror jag är en bra mix av filmskådespeleriet och det jag gör som stå upp-komiker.

Du sa i en intervju i Dagens Nyheter för ett antal år sedan att du siktade på att alla i hela världen ska veta vem Ahmed Berhan är och att du då med gott samvete kan dö vid 45 års ålder. Nu med 12 år kvar till 45-årsstrecket, hur nära känner du att du är?

Haha. Mitt mål är fortfarande att bli ihågkommen av alla som en bra underhållare, och om jag får lite fler filmroller kanske det kommer att underlätta för mig att nå det målet.

Avslutningsvis så vet jag att du även gör en podd om NBA-basket, så ge nu alla Svensk Filmdatabas läsare ett hett tips om vilka som får höja bucklan framåt sommaren?

Haha. Det är mer mina vänner som jag gör podden tillsammans med som är de riktiga experterna. Jag är mest med där för att jag har en bakgrund som basketspelare. Golden State Warriors är förstås de givna favoriterna att vinna. Men om jag ska välja ett lag jag hoppas på så är det Philadelphia 76ers, och de kanske kan överraska om de slutar upp med att tappa 20-poängsledningar hela tiden. Andra roliga skrällar jag hoppas lite på är Oklahoma City Thunder och Houston Rockets.

(publicerad i februari 2018)

Läs mer

Läs mer om Ahmed Berhan och filmen Hjärtat i Svensk Filmdatabas