Intervju med Peter Viitanen

En artikel av
Martin Ohlsson, redaktör Svensk Filmdatabas
Ted - För kärlekens skull

Hallå där… Peter Viitanen som spelar Kenneth Gärdestad i Hannes Holms Ted – för kärlekens skull som går upp på de svenska biograferna den 3 januari. Hur är känslan inför premiären?

Den är bra. Jag har liksom gjort mitt nu och kan inte påverka något mer. Jag var faktiskt mer nervös inför galapremiären, nu är jag mest förväntansfull. Jag tror att många kommer gå och se filmen och även att många kommer att gilla den.

Hur såg din relation till Ted Gärdestad ut sedan tidigare?

Jag hade ingen speciell relation till honom. Precis som många andra hade jag hört hans mest kända låtar och visste att han var sjuk, och att han tog livet av sig. Men efter det att jag fick rollen lyssnade jag väldigt mycket på hans musik och tycker att såväl den som Kenneths texter är fantastiska, vilken låtskatt! Att sedan få möjligheten att dyka ner och fördjupa sig i ett porträtt är ju det som är så fantastiskt med det här yrket.

Förberedde du dig på något speciellt sätt inför rollen i och med att du spelar en verklig, levande, person?

Nej, egentligen inte. Jag förberedde mig på ungefär samma sätt som jag gör inför alla roller jag spelar. Klart att jag funderade en del på om jag skulle försöka imitera Kenneth, hans sätt att prata och så vidare, men jag kände ganska snabbt att det bästa var att göra rollen utifrån mig själv och gå på min intuition. Sedan läste jag förstås Kenneths bok och tog del av en del levande material av honom för att på så vis få inspiration av den verkliga personen. Och givetvis tyckte jag det var viktigt att Kenneth skulle bli nöjd med min insats, vilket jag tror och hoppas att han är.

Träffade du honom något i samband med förberedelserna?

Ja, vi träffades en gång och jag kände direkt en samhörighet med honom och att jag förstod honom.

Har du träffat honom nu efteråt också?

Ja, vi var på galapremiären tillsammans men jag var för blyg för att prata med honom, haha.

Hur var annars själva inspelningen av filmen?

Det var det roligaste jag gjort, att få göra ett sådant stort porträtt. Samtidigt var det ett stenhårt, väldigt intensivt, jobb med långa dagar så jag tror att de flesta i produktionen var väldigt trötta när inspelningen var klar.

Du har väldigt bra kemi med Adam Pålsson, som spelar Ted, kände ni varandra sedan tidigare?

Nja, vi hade koll på varande men det var inte så att jag kände honom. Men direkt efter det att det blivit klart att jag skulle spela Kenneth ringde jag upp honom och sedan började vi umgås. Vi sågs, gick och fikade, och blev kompisar. Det kändes som att det klickade direkt mellan oss och vi hade väldigt kul tillsammans på inspelningen.

Hur ser den närmaste framtiden ut för Peter Viitanen?

Jag spelar i ”Våra drömmars stad” på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen ända fram till juni. Sedan har jag även en del film- och tv-grejer i pipelinen men inga kontrakt är påskrivna så det är inget som är helt klart i nuläget.

(publicerad i januari 2018)

Peter Viitanen listar sina tre svenska favoritfilmer

Klicka på titlarna för att läsa mer om filmerna i Svensk Filmdatabas

Läs mer