Intervju med Sara Young

En artikel av
Martin Ohlsson, redaktör Svensk Filmdatabas
Snälla kriminella

Hallå där…Sara Young vars långfilmsdebut Snälla kriminella hade Sverigepremiär på SVT (och kan ses på SVT Play fram till 2022-04-30). Hur går tankarna inför premiären?

Det känns roligt och hoppfullt. Självklart lite läskigt, speciellt eftersom det är recensenter som ska se filmen och recensenter är generellt inte kända för att ge komedier höga betyg.

Hur skulle du kort beskriva din film för de som inte redan har koll på den?

Som väldigt lik en amerikansk actionkomedi.

Känns det trist att på grund av rådande omständigheter inte få uppleva en traditionell biopremiär, med allt vad det innebär, eller är det snarare inspirerande att direkt nå ut till hela Sverige?

Filmen är gjord för en bioduk, så det känns väldigt tråkigt. Men det är bara att gilla läget. Nu får vi istället ha en kollektiv premiär med hela svenska folket!

För att vara debutant är du ju minst sagt rutinerad, med mängder av erfarenhet från TV, radio och scen. Vad var det som fick dig att vilja göra film nu?

Jag har alltid velat göra en långfilmskomedi. Komedi är enlig mig den renaste och vackraste konstformen. Min drivkraft är att roa och få människor att skratta och må bra, och så älskar jag filmformatet.

Skiljde sig arbetet med att göra långfilm sig mot det du gjort tidigare, och i så fall hur?

För att en långfilm ska funka måste dramaturgin verkligen sitta, medan min känsla är att en tv-serie är mer förlåtande om inte allt sitter. I Snälla Kriminella fick jag dessutom chansen att filma olika stunts och spränga grejer. Det händer sällan när man till exempel jobbar som skämtskrivare på Parlamentet.

Du har ju inte bara regisserat utan även skrivit filmens manus tillsammans med bland annat Babak Yousefi och Simon Garshasebi. Hur föddes idén och hur var samarbetet?

Det var vår producent Johan Wiman, också en av medförfattarna, som förde oss samman. Vi kommer alla från olika bakgrunder och har alla olika styrkor. Det var både nyttigt och jobbigt med fyra kreativa viljor. Många ”darlings” att rädda och döda. Såhär i efterhand är det otroligt att vi fick ihop ett manus överhuvudtaget.

Babak och Simon är ju bland annat kända från den populära SVT-serien Laxbralla. Är det samma målgrupp ni försöker nå med Snälla kriminella eller hur har ni föreställt er den tilltänkta publiken?

Alla som vill ha roligt i en och en halv timme är vår målgrupp! Förhoppningen är också att den publik som kanske inte vanligtvis väljer att se en svensk film kommer att titta.

Din man Johan Glans är ju även med på ett hörn i filmen och spelar en skruvad version av sig själv. Hur var det att skriva och regissera den rollfiguren?

Jag vill ha med Johan i allt jag gör. Han är en helt fantastisk komisk skådespelare. Jag skrev in honom i en tidig version och ingen opponerade sig. Sedan drog jag karaktären längre än vad jag tror att någon av de andra skulle våga. Vi pratade mycket om det hemma, speciellt en ekivok scen som Johan inte var helt bekväm med, utan ville veta exakt hur den skulle filmas. Jag sa ”smakfullt”. Johan vet när jag ljuger.

Du har tidigare sagt att utbudet när det gäller svenska actionkomedier är väldigt tunt. Finns det några utländska filmer i genren som du varit inspirerad av i arbetet med filmen?

Saturday Night Live-sketchen ”Criminal Masterminds” var en referens som vi alla var överens om. Vår klippare Filip Nordenson nämnde ofta Dum & dummare (Peter Farrelly, 1994) medan Simon och Babak var löjligt förtjusta i att göra jämförelser med Harold & Kumar Go to White Castle (Danny Leiner, 2004)

Berätta om inspelningen, hann ni bli klara med allt innan pandemin bröt ut bidrog den till en massa problem för er?

Vi började filma exakt samma dag som pandemin bröt ut! Det innebar så klart många komplikationer och mitt under inspelningarna fick halva teamet corona. Så det var ett konstant omorganiserande. Värst var oron, och osäkerheten under hela inspelningsperioden. Skulle vi kunna filma klart? Ingen visste ju något. För mig som regissör var det största problemet att vi var tvungna att hålla avstånd till varandra. Ibland vill man ha en intim känsla med sina skådespelare och team. Lägga en hand på någons axel eller ge någon en kram om denne har haft en extra jobbig dag.

På tal om inspelning så har ni spelat in större delen av filmen i några av Stockholms södra förorter. Var det något som föll sig naturligt på grund av storyn eller var det ett medvetet val för att bredda vad som visas i svensk film när det gäller miljöer?

Både och. Jag och fotografen Bratislav Stankovic var ute och rekade på många olika ställen för att få till den rätta känsla och hitta snygga höghusmiljöer.

Utan att avslöja för mycket av handlingen så går det ju att göra kopplingen mellan MC Baboos (en av filmens huvudfigurer) strävan efter att få street cred för att sälja skivor och all uppståndelse som varit kring Yasin under de senaste åren. Var det något som ni tänkte på när ni skrev manus eller det är bara slump?

Det finns många situationer och ämnen i filmen som kommer kännas igen från debatten i Sverige just nu. För oss som skriver humor är det både relevant och tacksamt att spegla verkligheten och det som engagerar människor i samhället vi lever i. Och i ett par fall har vi haft ren tur att det som vi skrev i manus för två år sedan är mer aktuellt än någonsin. Samtiden är full av röster som alla skriker högt för just sin åsikt och om det är något vi säger med filmen, så är det väl att vi alla just nu kanske behöver tagga ner lite. Vi ger kärleksfulla kängor åt alla håll.

Har jobbet med Snälla kriminella gjort dig sugen på att göra mer film?

Sugen kanske inte är rätta ordet, men jag känner att med all den kunskap som jag samlat på mig i filmskapande hade det varit korkat att inte fortsätta.

Har du redan något nytt på gång som du kan berätta om eller är allt hemligt?

Jag skriver på flera olika projekt, varav ett av dem är en zombie / slapstick-film. Det tycker jag är en väldigt underrepresenterad genre!

Avslutningsvis, vad väntar närmast för Sara Young?

Helst skulle jag vilja vara i stallet hela dagarna men jag håller som sagt även på att skriva. Sommaren ska jag äntligen få tillbringa i Skåne och i höst kommer jag återigen skriva skämt till Parlamentet i väntan på att någon vill finansiera mitt filmprojekt.

(publicerad i april 2021)

Saras svenska favoriter

Nedan listar Sara några svenska favoritfilmer och favoritskådespelare. Klicka på titlarna eller namnen för att läsa mer om dem i Svensk Filmdatabas.

Läs mer