Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Förräderi
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1994-10-14

Handling

Journalisten Björn Cederberg reser till Berlin, Jena, Weimar och Rom för att träffa sin gamle vän, kulturarbetaren Sascha Anderson. Han lärde känna Anderson 1983 i DDR, där denne var en...

Visa hela handlingen

Press

Med undantag för Arbetets Sven E Olsson var kritikerna mycket positivt inställda till Förräderi.Annika Gustafsson, SDS: "Det är en oerhört spännande undersökning, där Cederberg...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Research
Produktionsassistent
Filmkonsulent
Stillbildsfoto
Negativklippning
Klippassistent
Ljudassistent
Mixning
Övrig medarbetare
Speaker

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Charon Film AB (i samproduktion med)
Manden med Cameraet ApS (med stöd från)
Finansiär Sveriges Television AB Kanal 1 (©)
Channel Four Television Co. Ltd
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Nordisk Film- & TV Fond
Statens Filmcentral
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB 1994
Distributör i Sverige (hyrvideo) Föreningen FilmCentrum 1994
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB
FilmTeknik AB

Handling

Journalisten Björn Cederberg reser till Berlin, Jena, Weimar och Rom för att träffa sin gamle vän, kulturarbetaren Sascha Anderson. Han lärde känna Anderson 1983 i DDR, där denne var en centralfigur bland oppositionella författare och konstnärer i Östberlins Prenzlauer Berg. Cederberg har svårt att tro att det är sant som medierna rapporterar, nämligen att Anderson under 20 år varit informatör åt Stasi, den östtyska myndighet som spionerade på de egna medborgarna.

Avslöjandet om att Anderson skulle ha varit Stasi-informatör slog ner som en bomb och blev upptakten till den s k Anderson-affären, en av de största kulturpolitiska skandalerna i Tyskland sedan återföreningen.

Cederberg gör flera resor med ett filmteam till Tyskland för att ta reda på sanningen om Sascha Anderson. Han talar med Anderson, som tillbakavisar anklagelserna, och tidigare DDR-medborgare som kände honom. Cederberg intervjuar även f d Stasimän som berättar att de varit Andersons uppdragsgivare. Han besöker Stasis arkiv, som nu har öppnats. Där kan Andersons gamla vänner läsa vad som finns kvar av Andersons oerhört detaljerade rapporter om dem. Där finns till och med rapporter han skrivit om sin egen fru. Fram tonar bilden av en tvångsmässig lögnare som levt ett dubbelliv och inte talat sanning annat än i sina rapporter till Stasi.

I Rom konfronterar Cederberg till slut Anderson med deras gemensamma väninna, konstnären Cornelia Schleime, och får honom till slut att medge att anklagelserna har fog för sig.

Censur / granskning

Censurnummer 132947
Datum 1994-10-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1674 meter
Kommentar Aktlängder: 586-556-532 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1674 meter
Längd i minuter 61 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med undantag för Arbetets Sven E Olsson var kritikerna mycket positivt inställda till Förräderi.

Annika Gustafsson, SDS: "Det är en oerhört spännande undersökning, där Cederberg håller låg profil, närmar sig den gamle vännen med respekt men ändå envist. Han vill ha fram ett erkännande framför kameran. Och han får det sent omsider. (-)

Via intervjuerna tecknas bilden av ett splittrat samhälle där ord som lojalitet, integritet fullständigt har urholkats. Den genomkorrumperade regimen hade inte alltför stora svårigheter att binda en människa med otrygg identitet till sig.

Många frågor återstår att besvara när filmen når slutet.

Men det är ingen negativ kritik. Gåtan Sascha Anderson fortsätter att förbrylla och Förräderi lever vidare."

Gunder Andersson, AB: "Och det man slås av i intervjuerna med Sascha Anderson är just vanligheten. Man ser inget av hans omtalade karisma. Det man möter är en medelålders man som ömsom ser bekymrad ut, ömsom skrattar och ler men värjer sig mot alltför närgångna frågor med en återkommande fras: 'Nej, det här blir alldeles för personligt.'

Men givetvis är det i det personliga som hela hemligheten finns. Och detta vare sig man är uppvuxen i ett östtyskt ungdomshem eller någon annanstans. I en tidig personlighetsstörning, med utvecklade flyktmekanismer, ett behov att förfrämliga sig. Driften att uppgå i hemliga världar.

Men till dessa innersta bevekelsegrunder når aldrig dokumentärfilmen. Inte ens om den är så pass bra, nyanserad, lyhörd och utan indignationsspäckade övertoner som Förräderi. Till genrens begränsningar hör att den är hänvisad till det yttre om inte huvudpersonen själv väljer att ge nyckeln till sitt innersta. Kanske förmår han det inte ens. Gåtan Sascha Anderson har inte klarnat med den här filmen. Men förräderiet har fått ett nytt ansikte: inte ondskan, inte den iskallt sluga beräkningen eller heroismen, men vanligheten. Den banala vardagliga vanligheten."

Birgit Munkhammar, DN: "Som i en spegellabyrint tecknas ett porträtt av en skadad människa, en människa utan identitet. Och det handfast biografiska svar på hans gåta som vi till sist ställs inför skulle förvisso lämpa sig för vidlyftigt psykologiserande.

Desto bättre avstår filmen från det. I stället fungerar Förräderi i sina bästa stunder som en fixeringsbild för en större samtida belägenhet. Den visar oss inte utan medlidande det monster som kan uppstå ur de krav på snabbanpassning, 'öppenhet' och 'rörlighet' som det moderna samhället - inte minst det återförenade Tyskland! - ställer på sina medborgare."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Det porträtt som efterhand tonar fram är inte konturskarpt - inte Dr Jekyll/Mr Hyde - utan en lika gåtfull som kuslig bild av den totalt identitetslösa människan som dragit en förfärande likgiltighet över en outhärdligt inre splittring.

Med denna person i förgrunden tecknas bilden av en stat byggd på så mycket lögner och så på djupet odemokratisk - därmed i grunden instabil - att den anser sig behöva en gigantisk organisation med uppgift att spionera på sina egna medborgare."

Sven E Olsson, Arbetet: "Det är förstås inget ointressant uppslag att söka upplysa mörkret i det hjärta som finns hos en förrädare. Eller att åtminstone belysa det samhälle och de sociala sammanhang som är mörkrets förutsättning.

Jag kan inte påstå, att jag tycker att Fredrik von Krusenstjernas och Björn Cederbergs film i någon rimlig mån motsvarar de anspråk jag ställer på den. (-)

Här finns ett självbespeglande koketteri, med Björn Cederberg i mitten. Här finns lite primitiva dokumentärbilder från Berlin och så den på vittnesmål och intervjuer adderade insikten att Sascha Anderson är en avancerad klepto- och mytoman - med en bakgrund som förblir lika oklar som hans motiv. Mörkret tycks inte besitta ett hjärta, bara ett tomrum.

Jag förstår faktiskt inte vem - mer än upphovsmännen - som ska tänkas intressera sig för en undersökande dokumentärfilm med så klent slutresultat."

Kommentar Svensk filmografi

Fredrik von Krusenstjerna (f 1958) arbetar som oberoende producent och regissör, huvudsakligen med internationella produktioner. Tillsammans med Jan Röed gjorde han 1989 den uppmärksammade dokumentären Tong Tana - en resa till Borneos inre (1989/22). Förräderi tog två år att färdigställa och krävde flera resor till Tyskland och Italien. Filmen uppmärksammades mer i utlandet än i Sverige och visades t ex vid dokumentärfilmfestivalen i Leipzig 1994.

Inspelning

Tyskland
Italien

Visningar

Sverigepremiär 1994-10-14 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige 61 min
TV-visning 1994-12-15 Kanal 1 Sverige 59 min
2000-08-03 SVT2 Sverige 59 min
2000-08-04 SVT1 Sverige 59 min (repris)
2000-08-08 SVT1 Sverige 59 min (repris)
Festivalvisning 1995-02-10 Haga 1 Göteborg Sverige 58 min

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1996 Bästa kortfilm
Festivalpris Bergen 1995 (bästa nordiska dokumentär över 35'; Nordisk Panorama)

Ämnesord

Angivare
Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Internegativ
Bredd 16 mm


Typ Internegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd DAT


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd DAT


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FÖRRÄDERI


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 2
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?