Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Den åttonde dagen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1979-01-13

Medverkande

Benny Fehér
Pejter

Sten Johan Hedman
Pejters pappa

Mimmo Wåhlander
Annas mamma

Lars Amble
Annas pappa

Tintin Anderzon
Mariette

Visa alla medverkande

Handling

Ända sedan förra sommaren har den tolvåriga Anna väntat på Pejter -- väntat och väntat i ett helt år, berättar hon i inre monolog. Men när den krullhårige Pejter anländer...

Visa hela handlingen

Press

Den åttonde dagen hade urpremiär i Stockholm, där kritikermottagandet varierade mellan stark uppskattning (Elisabeth Sörenson i SvD) och skoningslös avrättning (Hanserik Hjertén i DN)....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Ljussättare
Rekvisita
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Susanna Rådö Anna
Benny Fehér Pejter
Sten Johan Hedman Pejters pappa
Mimmo Wåhlander Annas mamma
Lars Amble Annas pappa
Tintin Anderzon Mariette
Per Lönnström Kassettkillen
Nina Säbom Yvonne, Annas storasyster
Bo-Patric Gusterman Mats, Annas lillebror
Susanne Frankzén Vuxna Anna

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Ända sedan förra sommaren har den tolvåriga Anna väntat på Pejter -- väntat och väntat i ett helt år, berättar hon i inre monolog.

Men när den krullhårige Pejter anländer med båten för att bo hos pappa en vecka (mamma har semester), vågar Anna nästan inte tala med honom. Hon följer honom på avstånd, när han med en tung väska vandrar vägen till pappa. Det är han som börjar tala med henne. Han ger henne en pärla som hon till synes motvilligt tar emot.

Anna har kommit hem. Hon gråter i smyg och är arg på sig själv. Ilskan går ut över familjen. Värst drabbas lillebror som förundras över att hon är arg jämt. Över honom häller hon en balja vatten.

Anna är på stranden i skymningen. Hon ser ett par tonåringar närma sig, Mariette och en kille med kassettspelare. Mariette visar brösten för honom och berättar att killen med krullet kommit tillbaka. De upptäcker att de är iakttagna av Anna som för att freda sig ger Mariette pärlan. När Anna berättar att hon fått den av Pejter, kastar Marietta ut den i vattnet. Vad brukar ni hålla på med? frågar Mariette, dra ner brallorna? Du är för liten för sånt, säger Mariette. Killen med krullet ska få ångra sig.

Anna springer i väg gråtfärdig. Tonåringarna skrattar.

Nästa dag söker Anna upp Pejter. Du måste akta dig för att springa efter mig, säger hon. Det gör jag inte heller, säger han. Men han följer efter henne och vill att de ska hitta på något. Hon ler förnöjt, när han inte kan se hennes ansikte.

En stund senare får hon syn på Mariette och kassettkillen. Hon ber Pejter springa hem, och de skiljs.

Anna och Pejter återses. Det är farligt för honom att vara hemifrån, varnar hon, men han vill inte lyssna till råd. Då lockar hon i stället hem honom till sig. Där finns en massa god mat, säger hon, och ingen annan är hemma.

Hemma hos Hanna är kylskåpet tomt, och Pejter känner sig lurad. Då försöker hon i stället intressera honom för avklädning. Hon håller i troskanten, färdig att dra ned, men han visar sig helt kallsinnig. Han får ett glas mjölk och säger att det var inte mycket att komma för. Hon blir arg, och han går. Hon ångrar sig och försöker ropa honom tillbaka från fönstret. Nej! svarar han. Du får aldrig se mig mer! skriker hon.

Anna kommer hem till Pejter. Hon har hittat ett gömställe åt honom, berättar hon -- ett gammalt torn. Med lock och pock får hon med honom dit. För att komma in slår hon sönder ett hänglås med en sten.

En vecka är så kort, bara sju dagar, säger Anna inne i tornet. Det borde finnas en åttonde dag, då man får göra vad som helst, säger Pejter.

Pejter stannar kvar, när Anna lämnar tornet för att gå hem och äta. Hon stänger porten och hakar på hänglåset.

Anna måste stanna hemma för att vara barnvakt åt lillebror. Först nästa förmiddag kommer hon tillbaka till tornet, där hon finner Pejter hopkrupen och hulkande. Ångerfull pratar hon på. Han säger inget, innan han går.

Anna har sökt ensamheten ute i en blomsteräng. Plötsligt hör hon musik och ser Mariette och kassettkillen komma gående från ett håll och Pejter från ett annat. De gående möts. Du ska ge fan i småtjejer, säger killen och drar sedan ned byxorna på Pejter. Harpitt! säger killen. Myggpitt! säger Mariette. Sedan går tonåringarna. Pejter drar upp byxorna.

Det gör i alla fall ingenting, säger Pejter till Anna efteråt. Säg att det inte gör något! Han räcker fram handen, och hon tar den. Sedan släpper hon den och rusar i väg.

Anna är hemma. Ansiktet speglar hjärtesorgen.

Hon kommer hem till Pejter som håller på att packa. När han kånkar väskan till båten, försöker hon hindra honom, och till sist förmår hon säga det rent ut: Jag vill att du stannar.

Jag stannar väl då, säger Pejter.

Resten av dagen förflyter under lyckligt samförstånd, och nästa morgon vaknar Anna med glädje i hjärtat. Hon går in på toaletten, drar ned trosorna och tittar sig mellan benen. Vad många hår! säger hon. Synd att ingen får se dem.

Hon kommer hem till Pejter. Det är ju inte så farligt att inte ha brallor på sig, säger hon. Det är ju bara kul att vara utan. Jag måste åka i kväll, säger Han. Mamma ringde.

Anna får ett infall och springer ut. Pejter lyckas nätt och jämt jaga i kapp och säga hej, innan hon rusar vidare.

När hon kommer tillbaka hem till honom, är han borta.

Solen går ned över stranden. Där är Anna. En vuxen kvinna kommer fram till henne och säger: Du är en typisk räddarinna.

Vem är du? frågar Anna. Anna, svarar kvinnan och ger unga Anna en klapp och en kram. Ja, säger unga Anna.

Sedan skiljs de.

Censur / granskning

Censurnummer 119773
Datum 1978-12-29
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2630 meter
Kommentar Aktlängder: 485, 460, 425, 535, 500, 225.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2630 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Den åttonde dagen hade urpremiär i Stockholm, där kritikermottagandet varierade mellan stark uppskattning (Elisabeth Sörenson i SvD) och skoningslös avrättning (Hanserik Hjertén i DN). Den senare recensionen gav upphov till en pressdebatt (se Kommentar).

SvD nElisabeth* sörenson): "Hon [Anna! gör valhänta försök att få honom [Pejter! att stanna. Allt hon företar sig av idel kärlek blir fel, motsägelsefyllt, ologiskt och fullkomligt galet. Ofta obegripligt även för föremålet, även om han intuitivt förstår väldigt mycket som en vuxen aldrig någonsin skulle förstå, fast vi, biopubliken, gör det -- därför att Grönros låter oss uppleva allting med Annas sinnen.

Det gäller också hennes relation till familjen. Med Anna känner vi hur integriteten ständigt är hotad av en klumpig familj.

Den åttonde dagen är en film som alldeles outtalat men obönhörligt väcker kravet på respekt för människan -- även om hon bara råkar vara 12 år. Också den som varken har ord eller mod för förklaringar har en känslovärld som omgivningen måste respektera.

Det intressanta med Anders Grönros' debutfilm ligger inte enbart i den förståelse han dokumenterar: han har också ett filmspråk att uttrycka sig på. Det är ett i all sin egensinnighet förbluffande moget och personligt filmspråk. Han tar tid på sig: otåligheten och kravet på snabbhet bör man lämna i foajén när man går att se hans film. I gengäld visar han oss ett sinnenas och sinnlighetens landskap, ett inre skeende som stundom skenbart strider mot den yttre handlingen. Och i den andan har han fått de unga aktörerna Susanna Rådö och Benny Fehér att agera.

Anders Grönros kommer in i svensk film med en egen ton som är utan falskhet."

GP (Monika Tunbäck-Hanson): "Rose Lager!crantz' roman 'Räddarinnan' har jag inte läst. Kanske är det därför som jag inte förstår slutet på Anders Grönros' film Den åttonde dagen, som bygger på 'Räddarinnan'. Allt är alltså inte klart och tydligt och allt är inte heller väl. Här finns bilder som är sig själva nog och därför inte erbjuder känslan något fäste och ej heller kunskapen en vidgad ram. Schablonbilder alltså.

Men Den åttonde dagen har någonting annat och det är viktigt nog: den har en lust och en strävan efter att skildra Anna 12 år och hennes Pejter med alla de under- och övertoner, som sällan verkligheten förstår. (-)

Anders Grönros är befriande lätt på handen och sällan vuxet förnumstig. Här finns roliga scener mellan Anna och hennes lillebror, scener mellan Anna och äldre kamrater som skrämmer, speglar som de är av en vuxenvärld, som klampar över ömtåliga känslor och alls ingenting förstår.

Den åttonde dagen är en debutfilm gjord av en regissör som är blott 24 år. Med tanke på det och att film mer än mycket annat kräver erfarenhet av både liv och teknik så visst är resultatet hyggligt."

DN (Hanserik Hjertén): "En ung debutant inleder det nya svenska filmåret. Det är Anders Grönros som gjort Den åttonde dagen efter en roman av Rose Lagercrantz. Den handlar om en tolvårig flickas förälsk!elese i en jämnårig grabb i pubertetens första pulserande gryning och är en barnskildring med en lite obestämd publikinriktning. (-)

Det är en förälskelse som ännu utspelas på barndomens lekplatser, men med glimtar av vaknande könsmedvetande och skuggad av äldre tonåringars tuffa tag.

Det är annars en berättelse där samhället och vuxenvärlden är nästan obefintliga, en barnskildring där enkla saker blir viktiga, en tärning man fått, ett tugg-'gummi man lånar ut, ett gammalt bevakningstorn där man försöker glömma den man tycker om och där den åttonde dagen är drömmen om att alltid få vara tillsammans.

Problemet med att filma en så odramatisk historia är dock uppenbar. Visst kan jag förstå att Grönros velat göra ett försök. Men vad jag inte begriper är att han gjort en långfilm av den. Rose Lagercrantz lilla berättelse på knappt hundra sidor hade lämpat sig för en kortfilm som säkert gjort mera rättvisa åt dess bräckliga stämningsvärld.

Nu får den i stället ett omfång som varken handlingen eller de i och för sig duktiga Susanna Rådö och Benny Fehér orkar bära upp och som understryker det lite valhänta i Grönsros bilder.

Det blir tråkigt och innehållsfattigt, det psykologiska intresset rinner ur historien och den sinnliga verkligheten förflyktigas.

Grönros verkar vara en konstnärligt allvarsam yngling, det vill man gärna säga till hans beröm, och Den åttonde dagen är på sätt och vis ovanlig i sitt kompromisslösa försök att fånga det finstämda. Men det räcker inte den här gången."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Den åttonde dagen påbörjades 4.7.1977 och avslutades 25.9.1977.

Med filmen regidebuterade Anders Grönros.

Barnboken "Räddarinnan" av Rose Lagercrantz (f 1947) utkom 1976.

Stockholmspubliken hade svårt att hitta till Den åttonde dagen, och konsekvensen blev att söndag 4.2.1979 fastställdes som sista speldag.

Kritikermottagandet i allmänhet och i synnerhet Hanserik Hjerténs negativa recension inspirerade till en rad debattinlägg i Dagens Nyheter, och de kanske mest uppmärksammade inflöt just 4.2.1979, författade av Carl-Olof Lång respektive Inger Skote.

Inger Skote skrev bland annat så här:

"Det ganska ljumma mottagandet av Den åttonde dagen är för mig och mina barn (10 och 18 år) obegripligt. Man har t ex knappast nämnt att filmen är r o l i g också eller att barnens spel är utomordenligt fint och nyanserat. Visst kan man hålla med om att tempot någon gång kanske känns lite långsamt -- men 'tråkigt' eller 'tålamodsprövande' om en film så mättad av liv och starka känslor -- nej! Och som tioåringen belåtet sa: 'Va bra att det inte gick så fort! Man hann å k ä n n a e f t e r!'

Alla vi med barn i tioårsåldern och uppåt har äntligen möjlighet att tillsammans se en biograffilm som angår och berör oss oavsett ålder. Gå till Puck, unna er en film som går rakt in i hjärtat! Och unna den frusna kroppen en stunds varm, blommande sommar!"

Redan några dager senare (närmare bestämt lördag 9.2.1979) fick filmen en ny chans på stockholmsrepertoaren, och det nyväckta intresset räckte för att spela filmen i ytterligare några veckor.

Förlaga

Originaltitel Räddarinnan (Barnbok)
Författare Rose Lagercrantz


Inspelning

Gotland Sverige 1977-07-04 1977-09-25
Öregrund Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1979-01-13 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1997-07-01 SVT2 Sverige
2001-12-26 SVT1 Sverige
Urpremiär 1979-01-13 Spegeln Stockholm Sverige 96 min

Musikstycken

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1979 (bidrag om 338 499 kr)

Ämnesord

Barnfilm
Barnsexualitet
Barnvakt
Förälskelse
Gotland
Mobbning
Olycklig kärlek
Tonår

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2611


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En ung svensk filmhändelse. DEN ÅTTONDE DAGEN -den första kärleken. En film av Anders Grönros Efter Rose Lagercrantzs "Räddarinnan".
Affischdesign Olle Frankzen
Design 2001


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En ung svensk filmhändelse DEN ÅTTONDE DAGEN -den första kärleken.
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En vuxen film om barn och kärlek för er. Filmmanus av Anders Grönros. Den huvudsakliga handlingen och de flesta situationerna är hämtade från Räddarinnan av Rose Lagercrantz.
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmmanuskript av Anders Grönros.
Omfång 191 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?