Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Fröken Myra : En folksaga från Sri Lanka
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk

Handling

I Sri Lanka säger man att rykten som går från hus till hus sprids av hussparven. Den flyger omkring, tar reda på allt som hänt och berättar det för andra människor som sagor. Och nu har...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Övrig medarbetare

Bolag

Produktionsbolag Kinoproduktion
Distributör i Sverige (16 mm) Föreningsfilmo AB 1977
Esselte Science AB 1977

Handling

I Sri Lanka säger man att rykten som går från hus till hus sprids av hussparven. Den flyger omkring, tar reda på allt som hänt och berättar det för andra människor som sagor. Och nu har hussparven hört om fröken Myra och alla hennes friare. Om det berättar sparven följande:

Fröken Myra är ute och går för att finna sig en man. Redan har en hel rad friare försökt få gifta sig med henne. Alla har fått nej, men ännu finns det många kvar som vill ha fröken Myra. Nu är det herr Katt som tycker det är hans tur att försöka. Han skuttar fram till fröken Myra, kråmar sig och skryter om hur duktig han är. Fröken Myra är tveksam. Hon frågar vad katten äter och han svarar: - Torkad fisk och fiskben. Då bestämmer sig myran hastigt för att herr Katt inte alls är den hon vill ha.

På samma sätt går det för flera friare som dyker upp. De talar alla om hur duktiga de är. Men ingen har några matvanor som fröken Myra tycker om - och alla får nej.

Men så kommer äntligen en friare som faller fröken Myra i smaken. Det är herr Mus. Och han anser sig verkligen vara betydande. Han påstår att han går ut och in i de allra finaste husen och att alla skafferier och källare står öppna för honom med sina läckerheter.

Fröken Myra bestämmer sig nu för att herr Mus passar henne alldeles förträffligt. När hon säger det till honom rusar han i glädjeyran i väg och tar sig ett glas kokostoddy - som han tydligen inte tål så bra. När han återvänder skryter han värre än någonsin, men är vinglig och inte särskilt vaksam. Därför märker han inte när de tre andra friarna, katten, geten och tuppen, dyker upp för att "ta hand om" den skrytsamma musen.

Trots att fröken Myra försöker varna och försvara sin utvalda, går det olyckligt. Och myran är lika ensam som hon var från början. Då kommer hussparven för att trösta henne. För honom berättar fröken Myra hela den sorgliga historien - som sparven sedan för vidare från hus till hus.

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 197 meter
Längd i minuter 18 min


Inspelning

1976 1976
Sri Lanka

Visningar

TV-visning 1977-02-03 TV1 Sverige 18 min (i programmet "Halvfem")

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?