Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Tigrar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Genomsnittsbetyg 3,87 / 5
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Dialogspråk
Sverigepremiär 2021-08-27

Medverkande

Erik Enge
Martin Bengtsson

Liv Mjönes
Karin

Henrik Rafaelsen
Martins pappa

Visa alla medverkande

Handling

"Tigrar är en resa på liv och död genom den moderna fotbollsindustrin. Med sotsvart humor och en unik blick på idrottsvärlden fokuserar Ronnie Sandahl i sin andra...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick betyg av 13 av våra 15 källor. Betygen rörde sig från treor till högsta betyg fem, med en majoritet fyror. Snittbetyget hamnar därför en bra bit...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Arbetstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Black Spark Film AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Triart Film AB 2021

Handling

"Tigrar är en resa på liv och död genom den moderna fotbollsindustrin. Med sotsvart humor och en unik blick på idrottsvärlden fokuserar Ronnie Sandahl i sin andra långfilm som regissör på den sanna historien om hur 16-årige fotbollstalangen Martin Bengtsson såldes till en italiensk storklubb, en barndomsdröm som förvandlades till en iskall mardröm. En coming of age-berättelse om en ung mans glödande besatthet i en värld där allt och alla kan köpas för pengar." Produktionsbolagets synopsis

Tekniska fakta

Bildformat 1.78:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 116 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick betyg av 13 av våra 15 källor. Betygen rörde sig från treor till högsta betyg fem, med en majoritet fyror. Snittbetyget hamnar därför en bra bit över medelbetyget tre.

Karin Svensson, TT, betyg 5: ”Pandemin har försenat filmens biopremiär, men det känns nästan som en tanke att den kommer precis nu, när stjärnor som Naomi Osaka och Simone Biles har fört upp problemen med psykisk ohälsa inom elitidrotten på dagordningen. Men det känns lite fattigt att kalla ”Tigrar” för ett inlägg i pågående debatt. Den är mycket mer än så.”

Nancy Bladfält, Västerbottens Kuriren, betyg 4: ”Erik Enge bär filmen på sina späda, nervösa axlar och briljerar som vilsen pojke i en värld som inte tolererar svaghet. Cynismen i fotbollsvärldens taktik att locka och driva spelarna framåt är inget nytt men har sällan skildrats på film och aldrig så utlämnande. Fansen vill inte se vad proffsen offrat, bara vad de presterar. De som inte håller måttet glöms fort.

Jacob Lundström, Dagens Nyheter, betyg 4: ”Det är banalt att konstatera att filmblicken söker sig till ögonen, men Erik Enges ansikte förtjänar några kommentarer. En lätt skälvning i ansiktet kan ge uttryck åt en känsla som skulle kräva en lång mening att formulera, menade en gång den ungerska filmteoretikern Béla Balázs. Närbilden som ett ordlöst medel för att komma huvudpersonen under huden. Det funkar inte riktigt så, vilket diverse experiment med fysionomik har visat, men vi är ju utlämnade åt att tolka ansikten. Bra filmer vet att utnyttja situationen.

Mats Johnson, Göteborgs-posten, betyg 4: ” Bäst är ”Tigrar” när filmen lyfter fram storklubbarnas cynism och girighet. Att Inter bedriver ungdomsverksamhet handlar endast om att försöka hitta en talang som kan ta steget upp till ”la prima squadra”, A-lagstruppen. Det är betydligt billigare än att köpa Zlatan.”

Gunnar Bolin, Kulturnytt i P1, betyg 3: ” ”Tigrar” är en film om en ung människas väg in i psykisk ohälsa. Hur en extrem situation, att vara utpekad som ett underbarn, gör Martin helt fast i ett smärtsamt arbete i att bara bli bättre. Det finns inga lekfulla moment, bara plåga, accentuerat av den totala avsaknaden av stöd eller glada tillrop från klubbkamrater eller tränare.”

Genomsnittsbetyg: 3,87

Källor och betyg

Svenska Dagbladet - 4

Dagens Nyheter - 4

Göteborgs-Posten - 4

Sydsvenskan - 4

Aftonbladet - 4

Kulturbloggen - 4

SVT Kulturnyheterna - 4

TV4 Nyhetsmorgon - 4

SR Kulturnytt -3

Filmtopp - 4

Moviezine - 3

TT - 5

P4 Björns Filmguide -

Västerbottens-Kuriren - 4

Nöjesguiden -

Förlaga

Originaltitel I skuggan av San Siro (Biografi)
Författare Martin Bengtsson


Visningar

Festivalvisning 2021-01-30 Sverige Göteborg Filmfestival 2021
Sverigepremiär 2021-08-27 Sverige
Biopremiär 2021-08-27 Sverige

Utmärkelser

Dragon Award Göteborg 2021 (Dragon Award, bästa nordiska film, Göteborg Filmfestival 2021, Sverige)
Göteborg 2021 Erik Enge (Dragon Award Best Acting, Göteborg Filmfestival 2021, Sverige)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt tilläggsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?