Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare m.m. Studier i filmvetenskap på Stockholms Universitet. Född i Kramfors, Ångermanland.-Andreas Öhman växte upp i ångermanländska Djuped men flyttade som tonåring till Uppsala för gymnasiestudier. Det var under denna tid som han, tillsammans med skolkamraten Oscar Gullstrand, gjorde kortfilmen Positive About Negatives (2004). Filmen blev uppmärksammad världen över och vann bl. a en kortfilmstävling i Hampton, New York. Efter ett antal kortfilmer till, däribland...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare m.m. Studier i filmvetenskap på Stockholms Universitet. Född i Kramfors, Ångermanland.

-

Andreas Öhman växte upp i ångermanländska Djuped men flyttade som tonåring till Uppsala för gymnasiestudier. Det var under denna tid som han, tillsammans med skolkamraten Oscar Gullstrand, gjorde kortfilmen Positive About Negatives (2004). Filmen blev uppmärksammad världen över och vann bl. a en kortfilmstävling i Hampton, New York. Efter ett antal kortfilmer till, däribland den prisbelönta Mitt liv som trailer (2009), långfilmsdebuterade Öhman 2010 med I rymden finns inga känslor. Filmen som handlar om Simon, en 18-årig kille med Aspergers sjukdom, skrev han tillsammans med Jonathan Sjöberg och de båda belönades med en Guldbaggenominering i kategorin bästa manus. Därefter fortsatte Öhman att växla mellan kort- och långfilmer och 2012 kom hans andra långfilm i form av Bitchkram. 2014 regisserade han tillsammans med Per Gavatin Remake och året därpå gjorde han roadmovien Odödliga med Madeleine Martin och Filip Berg i huvudrollerna.

Förutom att vara filmregissör så ingår Öhman även i produktionsbolaget Naive som bl. a. producerat musikvideor, reklamfilmer och vinjetter till TV-program.

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad 2011 Bästa manuskript I rymden finns inga känslor

Insatser

Musikstycken

Av
Framförs av

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?