Socker, grädde, nötter och mandelflarn

En artikel av
Martin Frostberg, redaktör Svensk Filmdatabas
Tårtan

1973 slog en bulldoftande bomb ner framför svenska barnögon, och mjöldammet har aldrig riktigt lagt sig. Tårtan av Håkan Alexandersson (regi, manus, producent), Carl Johan De Geer (manus, scenografi, medverkan) och Eréne Bergman (producent) är tv-historia.

De tre bröderna och tillika sjömännen Janos, Frasse och Hilding tar över ett bageri på Hornsgatspuckeln på söder i Stockholm och gör kaos på både kunder och bakverk.

Serien, som består av 14 degkladdiga avsnitt à 15 minuter, är trots sitt märkliga yttre lätt att tillgodogöra sig, oavsett ålder, verkar det. Efter den ursprungliga sändningen har Tårtan repriserats flertalet gånger. Nya generationer har introducerats. Andra har sett om. Här finns inte många punchlines och knappast några stora överraskningar. Istället är det själva tilltalet, hisnande i sin anarkistiska hållning till hur ett barnprogram ska se ut, som trollbinder.

Som när Hilding spenderar en evighet (ett helt avsnitt faktiskt) ”deprimerad” och Janos och Frasse till slut får honom glad med en prutt. Eller när Frasse mycket humant och sakligt förklarar för Hilding att han bör dela med sig av sin banan till den sorgsna apan Saba. ”Men det är ju min banan” / ”Men det är apan som är ledsen”.

Tårtan innehåller också flera teman och uppslag som återkommer i produktioner de inblandade gjorde efter serien: skräcken för myndighetspersoner, smutsiga miljöer, oreda, skildringar av konstnärskap och humanismens (brist på) plats i samhället. Och, förstås – otaliga pojkar, män och gubbar. Nog är det på sin plats att se lite närmare på vad de inblandade gjorde sen. Vad hände med personerna bakom idéerna?

(publicerad i november 2017)

Tårtans ingredienser

Oreda 30%
Musik 19%
Deg 18%
Virriga män 10%
Apor 10%
Söderromantik 10%
Sonja Åkesson 2%
Hygien 1%

Bortom Tårtan

Här är en lista med ett par filmer och tv-serier som tillkommit efter Tårtan, gjorda av eller med personer som på något vis var inblandade i tv-serien. Klicka på titlarna för att läsa mer om filmerna i Svensk Filmdatabas.

  • Mats G. Bengtsson, som i Tårtan spelade Hilding (under namnet Bengt Padda) fortsatte arbeta med både De Geer och Alexandersson i flera filmer. Bengtsson, som var pianist och kompositör i bland annat gruppen ”Gunder Hägg”, agerade just musiker i denna konstnärsdystopi av de Geer, full av ångest och frustration. I centrum finns en misslyckad fotograf, besatt av att ta bilder av allt och alla. Det här är ett bra tillfälle att ge sig in i De Geers idévärld. Han står för regi, manus, foto, scenografi, klippning och medverkan. I övriga roller ses bland andra Gert Fylking, Regina Lund, stillbildsfotografen Anders Petersen, Marianne Lindberg De Geer och en viss Ernst Billgren som målare, i filmdebut framför kameran

  • Hjärtskärande fattigdrama i tvätterimiljö där ung flicka bokstavligen slits från sin mor av onda paragrafryttare. Krister Broberg, som i Tårtan spelade Frasse (under namnet Allan Fröding) dyker upp som loj och sorglös luffare, ett alternativ till samhällets hårdhänta regelverk. Minnesvärda scener i tvätteriets tumult bland överhettade manicker som genererar mer lödder än Rolling Stones hade i sin video till ”It's Only Rock 'N' Roll (But I Like It)”.

  • Eréne Bergman, Håkan Alexanderssons medproducent på Tårtan, producerade denna miniserie med en ung Björn Kjellman i huvudrollen som den klätterkunnige Phillip. Filmen prisades vid tv-festivalen i Monte Carlo.

  • Jan Lööf, som i Tårtan spelade Janos (under namnet Åke Zickus), har etablerat sig som en av Sveriges mest lästa och slitstarka illustratörer, inte minst till otaliga barnböcker. Den gubbtäta tv-serien Skrotnisse och hans vänner är en dockanimation baserad på Lööfs då tio år gamla bok ”Skrot-Nisse” och handlar om skrothandlaren Nisse, hans son Kalle, deras skrotupplag och fejden med stadsingenjören Ture Björkman som vill komma åt en bok om uppfinningar, skriven av Nisses vän Bertil Enstöring. Lööf regisserade ihop med Lars-Åke Kylén. Nitisk animation, beskedligt tempo, klurigheter och uppfinningar samt kändistätt bland röstskådespelarna med Martin Ljung, Laila Westersund, Helge Skoog och en ung Robert Gustafsson som Kalles röst i sin allra första roll för film och tv.

  • Året efter Tårtan förenas Bengtsson, Broberg och Lööf framför kameran i ytterligare ett barnprogram i regi av Håkan Alexandersson (med manus av Alexandersson och De Geer). Doktor Krall har klinik för smådjur där unge Rolf försöker hjälpa till. Ett måste för alla som tycker om Tårtan, barnprogramsnostalgi från 70-talet eller bara vill få en söt signaturmelodi på hjärnan

  • Björn Gedda filmdebuterade i Tårtan som en av de elaka männen som stormar bageriet i jakt på apan Saba. Efter det har han gjort otaliga roller i svenska filmer och tv-serier, bland annat i Anmäld försvunnen, den första filmen i långköraren om kriminalpolis Roland Hassel. Björn Gedda spelar kriminalaren Simon Palm och kom att göra det många gånger till.

  • Kersti Grunditz Brennans dokumentär är grundkursen i De Geer. Att se den efter att du sett Tårtan är ett helt logiskt steg. Om du däremot ser den innan Tårtan kommer du sannolikt se fler bottnar i tv-serien än enbart tårtbottnar.