Table of contents

Basic facts

Cast
Singer
Awards

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1994). Född Jacob Abel Joachim Eriksson i Sala, Västmanland. Han är uppväxt i ett hem som präglades av teaterintresse genom att modern spelade amatörteater. Han gick ekonomisk linje på gymnasiet men kom att ägna en del tid åt att skriva spex och sketcher. Han kom först till Stockholm där han först var vid NBV:s teaterverkstad och sedan vid Teater Mandrillon där han kom att spela huvudrollen i Odön von Horvaths Tro, hopp och kärlek (1988) samt medverkade i en del andra uppsättningar. Därefter började han vid...

Show full biography


Related

Biography

Skådespelare (film- och tv-roller från 1994). Född Jacob Abel Joachim Eriksson i Sala, Västmanland.

Han är uppväxt i ett hem som präglades av teaterintresse genom att modern spelade amatörteater. Han gick ekonomisk linje på gymnasiet men kom att ägna en del tid åt att skriva spex och sketcher. Han kom först till Stockholm där han först var vid NBV:s teaterverkstad och sedan vid Teater Mandrillon där han kom att spela huvudrollen i Odön von Horvaths Tro, hopp och kärlek (1988) samt medverkade i en del andra uppsättningar. Därefter började han vid Scenskolan i Göteborg 1990 men fortsatte samtidigt samarbetet med Teater Mandrillon. Efter examen 1993 var han en tid vid Backa teater och förblev i Göteborg under några år. Sedan flyttade han tillbaka till Stockholm där det fanns större möjligheter till frilansjobb. Han har där blivit en flitigt anlitad skådespelare och har även uppträtt i komikersammanhang, bl.a. i radion och i kabaréer.

Han är en mångsidig skådespelare som är användbar för varjehanda rolltyper antingen som officer i 1880-talets Sverige i tv-serien Längtans blå blomma (1998), som polis och drömpappa i filmen Tsatsiki, morsan och polisen (1999) eller som "superskurk" i barnserien Världens minsta lillasyster (2003). Under senare delen av 2000-talet och början av 2010-talet sågs Ericksson bl. a. i filmatiseringarna av Stieg Larssons Millenium-serie samt i TV-serien En pilgrims död (2013).

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Awards

Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 1998 Best Actor in a Supporting Role Adam & Eva

Films

Soundtrack listing

Singer

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?