Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Agent 0,5 och Kvarten - fattaruväl!
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-12-21

Handling

Två småpojkar (bröder) på sommarlov i skärgården har trött- nat på att leka indianer och vill bli hemliga agenter i stä- llet. Lyckligtvis bor de granne med polisman Larsson. Iförd...

Visa hela handlingen

Press

Med undantag av Annika Holm i DN kunde kritikerna inte finna mycket positivt att säga om Claes Fellboms barnfilm. Hans Fridlund i AB uttryckte sig så här: "Man tvivlar inte på att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Rolly (Roland) Brandhild 0,5
Richard Brandhild Kvarten
Arne Källerud Larsson, polisman
Rolf Bengtsson Smugglarkungen
Hans Lindgren Pappa
Öllegård Wellton Mamma
Barbro Hedström Smugglardrottningen
Kjell Holgersson Storsmugglaren
Lennart Tillström
Hans Ekedahl Smugglare
Sten Ardenstam Försäkringsmannen
Olle Leth Poliskommissarien
Jan Thorén
Jan Lundgren Poliser

Bolag

Produktionsbolag Cat-Film Produktion AB
Distributör i Sverige (35 mm) Cat-Film Distributions AB
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia

Handling

Två småpojkar (bröder) på sommarlov i skärgården har trött- nat på att leka indianer och vill bli hemliga agenter i stä- llet. Lyckligtvis bor de granne med polisman Larsson. Iförd kask och sabel dubbar han dem för deras kommande värv och ger dem i uppdrag att söka efter stulna båtar. Pojkarnas far ger dem tillstånd att låna racerbåten bara de iakttar gälla- nde föreskrifter och tar med sig walkie-talkie (radiotelefon).

Pojkarna visar exemplariskt sjövett och tar på sig flytväst och störthjälm. Den äldste får dra på gas till halvfart och den yngste till kvartsfart. Siffrorna 0,5 och 0,25 finns för säkerhets skull utskrivna vid gasreglaget. Pojkarna tycker att det passar bra som agentnamn och döper varandra till 0,5 och Kvarten. Kvarten har för vana att säga "fattaruväl" ef- ter sina påståenden.

Larsson har givit dem en tidskrift i vilken stulna båtar fi- nns beskrivna. Med ledning av dessa uppgifter spanar de län- gs stränder och bryggor och tar stulna båtar på släp hem, i- bland med tjuvarna inlåsta i kajutan.

De får tillstånd att övernatta på en obebodd ö. Där överras- kar de en storsmugglare och hans två hjälpredor. Smugglarna väntar på en leverans från en smugglarkung. 0,5 och Kvarten överlistar smugglarna. De tömmer smugglarnas revolver på patroner och tar batteriet ur deras walkie-talkie. Smugglarkungen an- länder med sin unga drottning och varorna bestående av sprit och cigaretter lämpas över i storsmugglarens båt. Den senare farkosten kommer dock inte ur fläcken eftersom pojkarna av- lägsnat propellern. Kvarten blir infångad av smugglarna men lyckas rymma. Smugglarkungen finner för gott att dra sig ur spelet med sin drottning och sticker iväg i sin snabba ra- cer. Pojkarna tar upp jakten. Hemma på ön vilar deras far och polisman Larsson i godan ro och det dröjer innan Kvarten får radiokontakt. Till slut får pojkarna bekräftelse på att de kan öka till full gas. De kör ifatt smugglarkungens båt och infångar den med hjälp av en tamp. De övriga smugglarna tar polisen hand om.

Vid återkomsten hyllas 0,5 och Kvarten som hjältar av anlä- nt pressfolk och en försäkringsman lovar dem riklig belönin- g. Själva har de en enda önskan: att få fortsätta vara hem- liga agenter åt polisen.

Censur / granskning

Censurnummer 107580
Datum 1968-12-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2210 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2210 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med undantag av Annika Holm i DN kunde kritikerna inte finna mycket positivt att säga om Claes Fellboms barnfilm. Hans Fridlund i AB uttryckte sig så här:

"Man tvivlar inte på att den sortens upptåg i dagens läge kan vara väl så spännande för de lägre årgångarna som aldrig så många välartade Sankt Bernhards-hundar (syftar på hunden Båtsman i Saltkråkefilmer- na av Olle Hellbom) i skärgårdsmiljö. Men då får det hela förstås inte iscensättas fullt så förstrött som Fellbom gjo- rt.

I brist på tillräckligt många förvecklingar i den tunna han- dlingen angörs det bryggor till förbannelse; när smugglarba- ndet lastar, följer kameran i evighet varje låda, och när de särdeles orädda föräldrarna packar småknattarnas matsäck för deras nattliga utfärd på egen hand, nosar den på varje ansj- ovisburk. Sånt kallas longörer; det vimlar av sådana dödssy- nder här."

Lasse Bergström (Expr) skrev: "Blomkvisteri till sjöss, al- ltså, men gjort utan fart, slarvklippt, långsamt, med slöa leksaker. Jag tycker ungdomspubliken är värd bättre. Framför allt: klipskare och snabbare thrillers. En gång under före- ställningen på Sergel blev det sus i salongen. Det var då grabbarna i båten fick upp farten i slutjakten efter smugg- larna. Suset dog mycket snabbt."

Under rubriken "Det blir inte film för man har båt" angrep Elisabeth Sörenson (SvD) skärgårdsidyllen i svensk film: "Amatörismen i svensk film blommar i juletid. Då lyser solen och då sköljer de blåaste vågor över våra biodukar. Skärgårdsidyll- en är kompakt; nästan ogenomträngligare än det vintermörker som kring oss står. Det måtte vara en utbredd uppfattning bland filmregissörer och producenter, att vi så här års är mottagliga för hur enkla saker som helst bara det påminner oss om sommaren. Vi förväntas bli lyckliga bara av att se en båt forsa fram över en fjärd."

Som barnfilm var det, menade recensenten, "amatörmässigt och dessutom oinspirerat", och hon avslutade: "Handlingen är tunn in- till obefintlighet och det lilla som finns är en ytterligt konventionell historia om hur dessa blomkvistare lyckas dra en smugglarliga vid näsan. Rank (engelsk producent) produce- rade en gång i världen sådana filmer på löpande band, men de var ju oändligt mycket styvare gjorda. Man önskar dem inga- lunda tillbaka men det fanns i alla fall någon form av liv i dem. "Agent 0,5 och Kvarten" är stendöd."

Annika Holm i DN tyckte däremot att Fellbom, trots filmens brister, gjort "en sommarskön och lagom spännande berättel- se". Hon skrev:

"'Agent 0,5 och Kvarten' är inte någon märklig film alls. Långa bitar är den ganska långtråkig - racerbåtar surrar över havsytan minut efter minut, och när linan lossas för avfärd får man se precis hela tillvägagångssättet. Film- en är erbarmligt illa eftersynkroniserad. (-)

Men agent 0,5 och hans lillebror Kvarten är flinka gossar och filmen har onekligen en intrig. Barnen i salongen greps vil- ligt av spänningen när den till sist infann sig. Dessförin- nan hade de möjligen gäspat någon gång, men å andra sidan aldrig behövt stötas bort av konstlade tonfall och konstrue- rade scener. Dialogen har Fellbom inskränkt till det abso- lut nödvändiga. Sitt ljudbehov får man i stället tillfredsställt av Hansson och Karlsson, vilkas ljud passar utmärkt till havsytor."

Annika Holm undrade till sist om antalet firmamärken i bild var "en slump eller ett tecken på barnfilmens kärva ekono- mi".

Kommentar Svensk filmografi

Enligt pressuppgifter var de bägge agenterna Roland (Rolly) och Rickard (Ricky) Brandhild, 10 respektive 6 år, söner till en av filmens huvudansvariga, Arne Brandhild.

Som storsmugglare och "konsult" (Expr 8.9.1968) medverkade i filmen gotlänningen Kjell Holgersson, vilken hade vissa erfarenheter på området. Holgersson var med i en liga som den 10 juli 1967 förde iland 6.000 flaskor vodka i Näshamn på Gotland. Efter en verksamhetspaus i Visby stadsfängelse utgav han i augusti 1968 boken "Operation t. t. Condor - sm- ugglarbrigaden" på Nordståhl & Bäckstroem Förlags AB (distr Seelig & C:o).

Inspelning

Stockholms skärgård

Visningar

Sverigepremiär 1968-12-21 Sergel Stockhoolm 81 min
Urpremiär 1968-12-21 Sergel Stockhoolm 81 min

Ämnesord

Barnfilm
Blomkvistare
Båtvett
Hemliga agenter
Märkesreklam
Plastracerbåtar
Poliser
Skärgården
Smugglare
Smuggling

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2210


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Superkolossal spänning AGENT 0,5 OCH KVARTEN - FATTARUVÄL!
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel AGENT 0,5 OCH KVARTEN - FATTARUVÄL!
Tryckeri Tryckeri AB Småland
Affischdesign Walter Bjorne


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 6
Färg papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?