Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Den förlorade sonen
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Sverigepremiär 2001-01-30

Handling

Ingo Hasselbach gick under namnet "Führern från Berlin". Under början av 90-talet var Hasselbach en av de mest kända ny-nazistiska ledarna i Tyskland. Den blonde vältalige Ingo figurerade...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

Ingo Hasselbach gick under namnet "Führern från Berlin". Under början av 90-talet var Hasselbach en av de mest kända ny-nazistiska ledarna i Tyskland. Den blonde vältalige Ingo figurerade ständigt i media. Men det som gjorde Ingo Hasselbach berömd i varenda liten tysk stad var när han hoppade av rörelsen och tog avstånd från nazismen. Efter hundratals tv-framträdanden skrev han en bok om sitt liv. Boken börjar med ett brev till en far som förskjutit honom.

Det är här historien om Den förlorade sonen börjar. Hans, Ingos far och Ingo är de två huvudpersonerna i filmen. Hans har inte talat med sin son på tio år trots hans avhopp och Ingo har till och med bytt namn. Hans Canjé tillhörde nomenklaturan i det forna DDR. Han var chef för radions ungdomsredaktion och en känd radioröst i Östtyskland. Sedan fyrtiotalet var Hans en hängiven kommunist och tillhörde det förbjudna tyska kommunistiska partiet. I dag är han chefredaktör för Berlins Antifascistiska tidskrift "ANTIFA". Hans Canjé satt i fängelse för sin politiska verksamhet men under försoningsprocessens avslöjas en hemlighet. Kanske Hans hade hoppats att hemligheten skulle begravas med honom. En skam som varken Ingo eller hans mor känt till. Inte ens Hans bästa vän Goldstein, juden som överlevt två år i Auschwitz, visste något.

Men den här berättelsen handlar inte bara om försoningsprocessen mellan far och son. Skådeplatsen för dramat, där de båda lever och där vi möter dem, är Berlin, ett av nittonhundratalets historiska landskap. Vi följer med i berättarens taxi som rullar mellan samtalen med sonen och fadern förbi resterna av Berlinmuren, någonstans kring trakten för Hitlers bunker, genom stadsdelar av modulhus som byggts på de allierades bombkratrar, förbi Gestapos gamla högkvarter några hus från Stasis, just bortom den kommunistiska diktaturens maktpalats på parallellgatan till det nyrenoverade Riksdagshuset. (Dokumentär)

Censur / granskning

Censurnummer 137436
Datum 2001-01-26
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 1982 meter
Kommentar Aktlängder: 497-510-520-455


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 70 min


Visningar

Sverigepremiär 2001-01-30 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige 72 min
TV-visning 2001-10-10 SVT2 Sverige 59 min
2001-10-14 SVT1 Sverige 59 min (repris)
2001-10-16 SVT2 Sverige 59 min (repris)
2002-07-24 SVT2 Sverige 59 min (repris)
2002-07-26 SVT2 Sverige 59 min (repris)
2002-07-28 SVT1 Sverige 59 min (repris)
Festivalvisning 2000-01-29 Pustervik Göteborg Sverige

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm
Längd i meter 768


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Far right. A feature length film documentary. Directed by Frederik von Krusenstjerna. 1997.
Omfång 16 s. Projektbeskrivning (9 s.) ingår.
Språk Engelska


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?