Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel Agnes of God
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1986-03-07

Medverkande

Jane Fonda
doktor Martha Livingston

Anne Bancroft
moder Miriam Ruth

Meg Tilly
syster Agnes

Anne Pitoniak
Marthas mor

Winston Rekert
detektiv Langevin

Gratien Gélinas
fader Martineau

Visa alla medverkande

Handling

En ung nunna, syster Agnes, föder ett barn i ett kloster och barnet dödas. Agnes ställs inför rätta och en psykiater, Martha Livingston, sänds till klostret för en undersökning. Martha...

Visa hela handlingen

Press

"Men tyvärr är detta ingen riktigt bra film. Manuset är ursprungligen en scenpjäs av det pratigt litterära slaget där de detektiviska "avslöjandena" kommer med förutsägbar dramaturgisk...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Jane Fonda doktor Martha Livingston
Anne Bancroft moder Miriam Ruth
Meg Tilly syster Agnes
Anne Pitoniak Marthas mor
Winston Rekert detektiv Langevin
Gratien Gélinas fader Martineau
Guy Hoffman domare Joseph Leveau
Gabriel Arcand monsignor
Françoise Faucher Eve LeClaire
Jacques Tourangeau Eugene Lyon
Janine Fluet syster Marguerite
Deborah Grover syster Anne
Michèle George syster Susanna
Samantha Langevin syster Jeannine
Jacqueline Blais syster David Marie
Françoise Berd syster Thérèse
Mimi D'Estée syster Elizabette
Rita Tucket syster Geraldine
Lillian Graham syster Madeline Marie
Norma Dell'Agnese syster Genevieve
Huguette Moreau syster Luke
Janice Bryan syster Mary Joseph
Agnes Middleton syster Paul
France Arbour föreståndarinnan
Laurel Lyle Helen, receptionisten
Victor Désy bibliotekarien
Charlotte Laurier ung prostituerad
Peter Langley
Nicole Marie Abbat
Matthew Armstrong
Chava Mandlsohn
Charles S Pottie syster Genevieves familj
Gerry Huckstep parapsykologen
Marc Denis nyhetsuppläsaren
Herbert Luft tv-reportern
André Lacoste manlig patient
Jennifer Jewison kvinnlig patient
Carole Chatel laboratorieteknikern
Daniel Tremblay polisdetektiven

Bolag

Produktionsbolag Columbia Pictures Corporation
Delphi IV Productions
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Columbia Film AB

Handling

En ung nunna, syster Agnes, föder ett barn i ett kloster och barnet dödas. Agnes ställs inför rätta och en psykiater, Martha Livingston, sänds till klostret för en undersökning. Martha möter en främmande värld och en isolerad flicka med stark gudstro, som tror sig vara befruktad av Gud. I rättegången frikänns Agnes.

Censur / granskning

Censurnummer 125785
Datum 1985-10-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2700 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Men tyvärr är detta ingen riktigt bra film. Manuset är ursprungligen en scenpjäs av det pratigt litterära slaget där de detektiviska "avslöjandena" kommer med förutsägbar dramaturgisk regelbundenhet. Och de psykologiska utlevelse- och hypnosseanser, som Fonda består den unga olyckliga, blir freudianska gottköpsklichéer av plågsammaste slag.

Sven Nykvist, som fotograferat, har paradoxalt nog lyckats bara alltför bra. Medeltiden kryper i väggarna i det gamla stenhuset i ett värdigt gråvintrigt Quebec. Och scener som när nunnorna åker skridsko, som ett gäng förvuxna pingviner hand i hand, på en rensopad isplätt, fascinerar som på en tavla av Brueghel; som om bilderna bär på för oss dolda betydelser, som måste dechiffreras.

Men varken manus eller regi orkar ge substans åt Nykvists mättade bildmåleri och filmens drag av pretentiös kvasikonstnärlighet blir i stället alltmer besvärande." Björn Samuelsson i Aftonbladet

"Regissören Norman Jewison är sitt vanliga habila jag, men filmen tillhör Sven Nykvist. Det är han foto som mejslar fram och ger bilderna ett säreget liv.

En stråle ljus faller över en hand eller över en stängd dörr -- och man får känslan av att den söker sig in i klostrets och, vågar man påstå, själens mörkaste skrymslen.

Och fastän ljuset avslöjar skänker det paradoxalt nog också en strimma hopp: Nyvkists hjärta tycks mot alla odds, ligga på trons sida.

Men filmmakarnas ambitioner att utmana sin publik, dess tro och tvivel, lyckas trots allt inte; därtill är filmen alltför ytlig.

Däremot kan den vara sevärd för kampen mellan Fonda och Bancroft. "Jag är inte från Inkvisitionen", fräser Fonda när hon märker abbedissans ovilja att besvara hennes frågor. "Och jag är inte från medeltiden", fräster Bancroft tillbaka.

Deras bataljer kan ibland påminna lite om dem emellan Block, den religiöst grubblande riddaren, och Jöns, hans cyniskt pragmatiske väpnare, i "Det sjunde inseglet". Och kanske är det just vad "Agnes av Gud" är: en Bergman à la Hollywood." Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

"Om den unga nunnan på en gång enfaldig och mirakelburen, strider vetandet och tron i form av en käck kvinnlig rättspsykiater och en ganska världslig abedissa: Jane Fonda och Anne Bancroft, kraftfulla aktriser tillsammans med den unga och Oscarsnominerade Meg Tilly i titelrollen.

Det är förvirrat men inte ointressant: amerikansk film är duktig på att tala med kluven tunga när det gäller Freud och den heliga modern, och här trängs de dubbla budskapen.

Skildringen av den kanadensiska klostervärlden har hjärtknipande kvaliteter i Sven Nykvists tidlöst vackra foto." Lasse Bergström i Expressen

"Agnes av Gud är emellertid en diskutabel historia där två världar, som har svårt att förstå varandra, tvingas till ett möte. Den unga klosternovisen Agnes blir i filmens inledning anklagad för att ha mördat sitt nyfödda barn. Från klostret är man förtegen. Försöker nunnorna undvika en skandal eller är det ett religiöst mysterium?

En kvinnlig rättspsykolog kopplas in. Motvilligt och med stor skepsis besöker hon klostret och den förvirrade Agnes. Mötet blir överrumplande och alltefter spelas här upp en ung flickas lidandehistoria från en dominerande och plågande moder till klosterliv med övernaturliga religiösa inslag som stigmatisering och ev. jungfrufödsel.

I denna konfrontation ligger såväl filmens värde som dess risker. Agnes av Gud hade vunnit som berättelse om regissören försökt undvika de alltför spekulativa inslagen i flickans barndomshistoria, psykologens försök att locka fram en sanning med hypnos och den ibland grova skildringen av den religiösa mystiken.

Filmen tenderar därför att bli såväl övertydlig i innehållet som grumlig i intrigen. Vad vill egentligen Norman Jewison berätta? Åskådaren lämnar salongen oklar över om någonting har hänt och i så fall vad. Agnes av Gud tillhör kategorin filmer som trots det habila hantverket inte lämnar något bestående intryck." Kaj Schueler i Svenska Dagbladet

Förlaga

Originaltitel Agnes of God (Pjäs)
Författare John Pielmeier


Visningar

Sverigepremiär 1986-03-07 Sture Stockholm Sverige 98 min
TV-visning 1991-01-12 TV2 Sverige
2000-01-30 TV3 Sverige
2001-07-26 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Utmärkelser

Pris för bästa foto Karlovy Vary 1986 Sven Nykvist

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?