Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Där norrskenet flammar
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Produktionsland
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1923-09-24

Handling

Dokumentärfilm i finnmarksmiljö. En barsk vinterkväll när norrskenet flammar på himlen går familjen Hetta till vila i sitt tält ute på fjällvidden. Det är denna...

Visa hela handlingen

Press

"Synnerligen intressant" tyckte flera recensenter och uttryckte sin beundran för det mödosamma arbete som låg bakom filmen. Endast en stockholmsrecension var uttalat kritisk, men mellan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Bolag

Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1923

Handling

Dokumentärfilm i finnmarksmiljö. En barsk vinterkväll när norrskenet flammar på himlen går familjen Hetta till vila i sitt tält ute på fjällvidden. Det är denna nomadiserande samefamiljs vardagsliv fram till midsommartid som filmen skildrar. Pappa Hetta åker efter ren till marknaden för att sälja renhudar och kött i Karasjokk. Man flyttar lägret en dagsmarsch genom ödemarken, när renarnas föda börjar tryta. När våren nalkas måste hjorden föras ännu mycket längre, ned till Ishavets kust, där renkalvarna ska födas och få lämpligt bete och klimat.

Eftersom sommarvistet ligger på en ö, Norges nordligaste, måste renarna simma över en bred fjord innan de nått sin bestämmelseort. På Magerö utmäts drängarnas årslön som utgöres av fem renar. Dessa fångas med lasso, märkes och släpps sedan åter till den övriga hjorden. Renskiljning och kalvning tar vid. Barnen Elle och Matti får tillfälle att leka i sommarvärmen. Mamma bereder sig för vintern. Pappa får tid att fiska. Midsommaren närmar sig och midnattssolen lyser. (Bearbetning av program.)

(Redigerad 2019-03-21)

Censur / granskning

Censurnummer 32117
Datum 1923-09-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1662 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1662 meter
Längd i minuter 61 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Synnerligen intressant" tyckte flera recensenter och uttryckte sin beundran för det mödosamma arbete som låg bakom filmen. Endast en stockholmsrecension var uttalat kritisk, men mellan raderna kan man utläsa att även andra fann skildringen något enformig. Som skolfilm ansågs den idealisk.

"Den ingående skildringen av lappens liv säger mycket mera än läsning av bokliga fakta. Men det är inte en torr undervisningsfilm, utan på sitt sätt ett litet skådespel med handling. Med en sådan film på programmet bör Eriksbergsteatern kunna få fulla hus, ty alla som äro hatare av filmdramatiken finna säkerligen här en njutningsrik stund på bio." (AB)

"Det ligger säkert ett mycket krävande och erkännansvärt arbete med otroliga mödor och strapatser bakom denna film. Icke desto mindre lämnar den åtskilligt övrigt att önska såsom verkligt kulturhistoriskt dokument. Därtill är den, trots sin utförlighet icke tillräckligt fyllig; den lider vidare av missvisande framställningar och slutligen är texten mer än lovligt naiv, platt och ofta intetsägande. Upprepningar förekomma allt för ofta både i bilder och text." (Max i FDP)

Kommentar Svensk filmografi

Uppgiften att Eilif Skaar producerat filmen härstammar från Ragnar Westfelt. Skaar var norskfödd men anställd hos Svenska Biografteatern (sedermera Svensk Filmindustri) sedan 1913; under 1930-talet skulle han verka som ateljéchef hos Europa Film. Att Skaar vid tiden för filmens tillkomst var knuten till SF antyder att detta bolag hade produktionsintresse i Där norrskenet flammar, något som ytterligare stöds av förhållandet, att det med SF nära befryndade bolaget Fribergs Filmbyrå distribuerade filmen. Censurkort anger att producenten är okänd. Även filmens regissör, Ragnar Westfelt, hade fram till 1923 varit knuten till SF, huvudsakligen som industri- och kortfilmare. Detta år tog han emellertid steget därifrån för att bli det nya Bonnierfilms förstefotograf.

Westfelt hade redan tidigare gjort sig bekant som framstående lappmarksskildrare. Som förspel till Mauritz Stillers Erotikon (1920/15) hade sålunda visats hans dokumentära kortfilm Med svenska renar till Norges nordkust, ur vilken Stiller f ö lär ha lånat en del material för Gunnar Hedes saga. Även senare återkom Westfelt till den här stoffkällan. 1928 stod han för manus, regi och produktionsledning i den norska spelfilmen Viddernas folk, som också handlade om samernas liv.

Tillägg till kommentar (2003-10-06): Där norrskenet flammar var länge försvunnen, men år 1997 återfanns ett nitratfragment som nu är restaurerad. Det finns idag en visningabar kopia av fragmentet i Filminstitutets filmarkiv.

Inspelning

Nordligaste Finland och Norge, bl_a trakterna kring Karasjokk och Magerö.

Visningar

Sverigepremiär 1923-09-24 Eriksberg Stockholm Sverige 61 min
Urpremiär 1923-09-24 Eriksberg Stockholm Sverige 61 min

Ämnesord

Dokumentärfilm
Familj
Finland
Fjäll
Karasjokk
Lappland
Magerö
Midnattssol
Midsommar
Nationella minoriteter, samer
Norge
Norra Ishavet
Samer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 278


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 795


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 278


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad och tonad)
Hastighet 18
Längd i minuter 14 min
Texter i läslängd


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?