Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk regissör och manusförfattare (filmer och TV från 1978), skådespelare (filmroller från 1963), regiassistent m.m. Född Ernst Peter Jurgen Schildt i Finska församlingen, Stockholm.-Han växte upp på Östermalm som son till Dramatenskådespelaren Henrik Schildt men det var hans mor Margareta, som var förlagsredaktör för barnböcker på Bonniers, som tog med honom till den barnteaterverksamhet Vår Teater som bedrevs i Medborgarhuset på Söder. 1963 gjorde han filmdebut som ambassadörsson i thrillern Den gula bilen. Genom barnteatern fick han även...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör och manusförfattare (filmer och TV från 1978), skådespelare (filmroller från 1963), regiassistent m.m. Född Ernst Peter Jurgen Schildt i Finska församlingen, Stockholm.

-

Han växte upp på Östermalm som son till Dramatenskådespelaren Henrik Schildt men det var hans mor Margareta, som var förlagsredaktör för barnböcker på Bonniers, som tog med honom till den barnteaterverksamhet Vår Teater som bedrevs i Medborgarhuset på Söder. 1963 gjorde han filmdebut som ambassadörsson i thrillern Den gula bilen. Genom barnteatern fick han även ett flertal uppdrag för radion i olika sammanhang. Sammanlagt räknar han med att ha spelat ett par hundra roller i radion, däribland som sonen i följetongen Familjen Andersson (1967/68). Samtidigt fick han roller vid tv-teatern och blev redan då uppmärksammad som eleven Arne i Han slog mig (1967), som handlade om våld i skolan. Han spelade på scener som Intiman och Stockholms stadsteater. Större berömmelse kom dock med rollen som känslig och vek arbetargrabb i Bo Widerbergs Ådalen 31 (1969). Han spelade också huvudrollen Nattpappan i Stellan Olssons magiskt poetiska TV-serie Julia och Nattpappan (1971), där han åter visade fömåga att porträttera denna typ av yngre män.

Vid samma tid hoppade han av gymnasiet för att spela teater på heltid och var med och startade och turnerade med TUR-teatern under dess fem första år på 1970-talet. Så småningom kom han in på regibanan och hans roller har sedan dess i huvudsak mer inskränkt sig till smärre sådana, ibland i sina egna serier och filmer. Något större roller hade han i t.ex. Amorosa (1986), tv-serien Ivar Kreuger (1998) och Dubbel-8 (2000). Han blev regiassistent på Ingmar Bergmans Fanny och Alexander (1982) men innan dess hade han själv gjort kortfilmer för tv och serien Dagar med Knubbe (1978) och Lycka till (1980). Senare har han gjort hyllade serier som Xerxes (1988), Ebba och Didrik (1990), Glappet (1997) samt tv-filmer som Damen i handskdisken (1992). Han var också medregissör på biograffilmen Svindlande affärer (1985) och regisserade senare på egen hand Suxxess (2002). Han har även regisserat scenteater och radioteater.

1972 erhöll han Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium och 1990 ABF:s kulturpris.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Ikaros, Public Service-klubbens pris Stockholm 1989 Xerxes
Pris Stockholm 1988 Xerxes (Expressens TV-pris)

Insatser

Regi
Manus
Foto
Klippning
Roll
Regiassistent
Rådgivare
Samproducent
Av
Övrig medarbetare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?