Barn- och ungdomsklassiker på BUFF

En artikel av
Ebba Rydqvist Ryan, redaktör Svensk Filmdatabas
Bild ur Sanning eller konsekvens (1997)

Sveriges största filmfestival för barn och unga – tillika årets vinnare av priset Gullspira – bjuder på en spännande klassikerserie. Filminstitutet har digitaliserat fyra av dem.

BUFF Filmfestival visar fyra klassiker och eftersom temat för årets festival är ”förebilder” har några av svensk films finaste guldkorn valts ut för ändamålet. Filmerna ska tillgodose barn och ungas behov av förebilder genom att ge tillgång till en mångfald av perspektiv, berättelser och möten som ger möjlighet till spegling och identifikation.

Christina Olofsons Sanning eller konsekvens (1997) bjuder på ett imponerande spel av unga skådespelare, däribland Alexandra Dahlström. Det är ett drabbande drama om allt vad det innebär att vara tolv år. Filmen hyllades av kritikerna och fick Guldbaggen för bästa manus och blev också nominerad i kategorin bästa film.

1950-talsskildringen Elina – som om jag inte fanns (Klaus Härö, 2003) berättar om den modiga Elina som vågar stå emot vuxenvärldens förmynderi. Filmen blev en uppmärksammad debutfilm som tilldelades en lång rad priser världen över – bland annat bästa ungdomsfilm i Toronto och Guldbaggen för bästa kvinnliga biroll till Bibi Andersson.

Andra barn- och ungdomsfilmklassiker som visas är Ciao Bella (2007) Mani Masserat-Agah och Pirret (2007) av Kjell-Åke Andersson.

En lista över samtliga digitaliserade filmer hittar du här.

BUFF pågår 19-24 mars. Läs mer om festivalen här.

(publicerad i mars 2018)

Ingår i klassikerserien

Klicka på titlarna för att läsa mer om filmerna i Svensk Filmdatabas

Läs mer