Grundfakta

Media (54 st)

Originaltitel Kloka gubben
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1938-10-31

Medverkande

Sigurd Wallén
Rasmus Thomsen, kvacksalvare

Oscar Törnblom
Erik Thomsen, Rasmus son, senare doktor Erik Thomson

Linnéa Hillberg
Elvira, Rasmus hushållerska

Gösta Cederlund
Henrik Bergman, provinsialläkare i Axeltorp

Birgit Rosengren
Birgit Bergman, Henriks dotter, senare Erik Thomasons hustru

Axel Högel
Nils, gårdskarl hos Bergman

Visa alla medverkande

Handling

Vi ser ett hus och en trädgård i ett litet sydsvenskt samhälle. Här bor provinsialläkare Henrik Bergman. Vi ser hans gårdskarl Nils ränsa i en rabatt och hör hans dotter Birgit spela...

Visa hela handlingen

Press

SvD (V N): "Ja, vad skulle svensk film ta sig till utan Sigurd Wallén! Han är en av dess hörnstenar, och är han med i en film så vet man, att man inte kommer i dåligt sällskap. I...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Teknisk regi
B-foto
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Sigurd Wallén Rasmus Thomsen, kvacksalvare
Oscar Törnblom Erik Thomsen, Rasmus son, senare doktor Erik Thomson
Linnéa Hillberg Elvira, Rasmus hushållerska
Gösta Cederlund Henrik Bergman, provinsialläkare i Axeltorp
Birgit Rosengren Birgit Bergman, Henriks dotter, senare Erik Thomasons hustru
Axel Högel Nils, gårdskarl hos Bergman
Ludde Juberg Emil Johansson, skomakare
Olga Hellquist Karolina Johansson, Emils hustru
George Thunstedt sotaren
Robert Johnson Blomkvist, besökare hos doktor Bergman
Harald Svensson Andersson, hemmansägare
John Degerberg mjölnare
Torsten Hillberg stinsen
Gudrun Lendrop fru Andersson
Birgit Gärdin Gun Andersson, hennes dotter, 12 år
Astrid Svedman Greta, studentska
Sif Ruud studentska
Sigge Larsson Sigge, student
Willie Sjöberg Nordwall, Eriks kamrat i Lund
Rudolf Wendbladh häradshövdingen i rättssalen
- Ej krediterade:
Gabriel Rosén landsfiskal i rättssalen
Frans Oscar Öberg gästgivaren
Tage Linde bonden i telefon

Bolag

Produktionsbolag AB Svea Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1938

Handling

Vi ser ett hus och en trädgård i ett litet sydsvenskt samhälle. Här bor provinsialläkare Henrik Bergman. Vi ser hans gårdskarl Nils ränsa i en rabatt och hör hans dotter Birgit spela på pianot inne i vardagsrummet.

Ute på landsvägen är doktor Bergman på väg hem i sin bil. Bakom en kurva dyker några lekande barn upp. När bilen närmar sig tappar en av dem, Gun Andersson, sin docka som bilen kör över. Inne i mottagningen väntar hemmansägare Blomkvist, som har krångel med sin lever och hans fru har astma. "Inte mycket jag kan göra åt", säger läkaren. Till sin gårdskarl Nils säger Bergman att han hört att Nils besökt 'kloka gubben' Rasmus Thomson, som behandlat honom för reumatism. Som provinsialläkare är han irriterad av att hans personal går till en kvacksalvare. När han får höra att även Blomkvist och hans fru varit hos Rasmus blir han helt osams med Blomkvist.

Till Rasmus anländer flickan Gun med sin överkörda docka som Rasmus lagar med syndetikon. Hon erbjuder två öre i arvode, vilket Rasmus avböjer. Hemma hos Bergman kommenterar Birgit grälet med Blomkvist genom att säga till fadern: "Är du inte skickligare i att behandla sjukdomar än sjuka människor?"

Bergman nämner att en ung medicinare skickat in en uppsats som handlar om effekten av röntgenstrålar och som bygger på en avhandling Bergman själv författat i sin ungdom. Han ser fram emot att möta den unge mannen när hans termin är avslutad i Lund. Över till studenten -- det är Erik Thomson, son till Rasmus. Far och son är på väg hem i häst och vagn. Erik dyker snart upp i trädgården hos Birgit och man förstår att de känt varandra som barn.

Rasmus har mottagning. Hans hushållerska Elvira hjälper honom med att koka örtmediciner på spisen. Bland patienterna märks skomakare Emil Johansson och hans hustru Karolina som håller honom under toffeln. Johansson super, bl a har han supit upp Karolinas respengar till Kanada, dit hon skulle fara och hälsa på dottern. Rasmus betalar en ny biljett åt Karolina, så att Emil får tid att repa sig psykologiskt. I stället för att supa skall han sända Karolina i Kanada de små belopp han tjänar ihop.

Erik kommer till doktor Bergman, men deras samtal spårar ur när läkaren hör att Erik är son till Rasmus och att han i viss mån tar fadern i försvar. Av Henrik Bergmans harang förstår man att Rasmus även tar hans patienter. Erik och Birgit måste nu träffas diskret ute i markerna för att inte såra Bergman. Erik friar. Han skall snart tillbaka till Lund och studierna, som bekostas av faderns kvacksalveri.

Rasmus har bundit för ögonen på mjölnaren, som lider av svindel -- han är för snål att äta ordentligt. Rasmus leder in mjölnaren till värdshuset och sätter honom framför ett smörgåsbord. Mat är botemedlet. Gästgivaren skall låta honom äta hela sitt liv där och sedan kräva dödsboet på pengarna, vilket den snåle tycker är utmärkt.

Birgit besöker Rasmus och läser breven från Erik. Hon lider av huvudvärk som Rasmus botar med sina händer. I lärdomsstaden Lund ser vi studenterna fira en examen med sång och glam. Erik sitter tyst och generad mitt bland dem. Han skall fara hem följande dag. Rasmus undersöker den lilla flickan Gun Andersson som har 'magvärk' och han behandlar henne för kolik. Sonen Erik anländer från Lund per järnväg och fadern tar emot. En ambulans passerar dem, det är Gun som fått brusten blindtarm efter Rasmus feldiagnos. Henrik Bergman har opererat, men det var för sent; flickan har dött och Bergman måste anmäla Rasmus för olaga utövande av läkaryrket. Man drar till tings och Henrik Bergman vittnar ganska återhållsamt för att hans dotter Birgit gift sig med Erik Thomson. Rasmus blir frikänd och flyttar ut i ett folktomt skogsområde.

Birgit och Erik får en dotter som avlider, medan Birgit insisterar på att Rasmus skall tillkallas, vilket man inte gör. Hon själv blir svårt sjuk och kan inte botas. Nu hämtar man Rasmus som stillsamt pratar med henne, varefter hon insomnar och bättring är på väg. Gårdskarlen Nils vill få Rasmus att titta på hans reumatism, men Rasmus vägrar -- "Nej du, butiken är stängd", säger han.

Censur / granskning

Censurnummer 58503
Datum 1938-10-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2077 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2077 meter
Längd i minuter 76 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (V N): "Ja, vad skulle svensk film ta sig till utan Sigurd Wallén! Han är en av dess hörnstenar, och är han med i en film så vet man, att man inte kommer i dåligt sällskap. I Sveafilmen Kloka gubben, som hade måndagspremiär på Riviera, är han i alla avseenden huvudpersonen, har den största rollen, som också är den mest sympatiska och mänskliga. Som en klok gubbe, vilken botar efter naturlig fallenhet och med ärvda recept, är Wallén åter en av de trygga, hyggliga människor, som man sätter värde på -- både i verkligheten och på film. Den pjäs som här filmatiserats har ju gått på teatern i Stockholm, hur nära filmen följer pjäsen kan dock inte undertecknad bedöma. Men det föreligger alltså en problemställning: naturläkaren contra den medicinska vetenskapen, den senare representerad både av hans gamla antagonist provinsialläkaren och hans egen son. Problemet är emellertid grovt schematiskt upplagt och filmen saknar psykologisk spänning. Men den är behagligt och friskt gjord med vackra och soliga sommarbilder och efterlämnar ett gott intryck -- om man bortser från fadäsen på slutet, då kloka gubben i en handvändning botar och tröstar sin av sorgen över barnets död sjuka svärdotter med historien om den duktiga hönan, som strax lägger nya ägg, då räven tagit hennes kycklingar. Där tog den goda smaken slut! Axel Högel sekunderar Wallén i de större rollerna."

DN (Lbk): "Och nu är Kloka gubben här som svensk film -- och en svensk film som man med tacksamhet och glädje anammar. Gösta Werners manuskript har inte frångått Sarauws pjäsinnehåll, inte häller den ypperliga dialogen, vars lustigheter aldrig bli självändamål. Men som filmman har hr Werner samtidigt förstått att utnyttja den tacksamma -- och i filmen vackra danska -- miljön på bondlandet. Manuskriptet är kort sagt ovanligt lyckat. Sedan har självfallet Sigurd Walléns regi gjort det allra bästa av materialet och inte mera än nödvändigt använt sig av ateljéinspelning. Det har därför blivit en frisk, levande och sommarvacker film.

Det är onödigt att närmare gå in på Sigurd Walléns tolkning av Rasmus Thomsens roll. Han är storartat äkta och sann och kanske ändå bättre än på scenen och dokumenterar sig åter som en av våra yppersta filmkrafter."

Kommentar Svensk filmografi

Paul Sarauw (1883-1959) en framgångsrik dansk komediförfattare, svarade för pjäsen "Den kloge Mand", som hade premiär på Folketeatret i Köpenhamn 1 november 1936. Den översattes av Calle Flygare och kom upp på Södra Teatern i Stockholm som "Kloka gubben" i regi av Sigurd Wallén med honom själv i titelrollen. Den enda övriga rolltolkare på Södran som gjorde om sin roll i filmen var Ludde Juberg som skomakare Johansson. Premiär 3 oktober 1936 -- pjäsen spelades 72 gånger. Nyuppsättning 1955 på Vanadisteatern i regi av Gösta Jonsson -- 94 gånger.

Minst ytterligare tre av hans pjäser har framförts i Stockholm: "Onsdagsflickan", producerad av Ranft, Folkteatern -- 4 gånger. "Peter den Store-, regi Sarauw själv, Södra Teatern 1937, 41 gånger. "Lille Napoleon-, regi och huvudroll Max Hansen, Vasateatern 1942, 82 gånger.

"Peter den Store" blev 1946 svenska filmen Onsdagsväninnan. Lille Napoleon blev svensk film 1943.

För att återgå till Kloka gubben blev den filmad i hemlandet Danmark två gånger: Den kloge Mand (1937), regi Arne Weel, Carl Alstrup i titelrollen och Den kloge mand (1956), regi Jon Iversen, Osvald Helmuth i titelrollen.

Till scenversionen i Sverige skrev Sarauw själv företalet, som återgavs i Södra Teaterns program 1936.

Förlaga

Originaltitel Den kloge Mand (Pjäs)
Författare Paul Sarauw


Inspelning

1938-07-18 1937-09-28
ASA Films ateljéer Lyngby Danmark
Sölvesborg Sverige
Näsum Sverige
Lund Sverige (m.fl. platser i Skåne)

Visningar

Sverigepremiär 1938-10-31 Riviera Stockholm Sverige 76 min
TV-visning 2000-08-22 SVT1 Sverige 73 min
2004-11-30 SVT1 Sverige 73 min
2006-05-08 SVT1 Sverige 73 min
Urpremiär 1938-10-31 Riviera Stockholm Sverige 76 min

Musikstycken

Originaltitel En gång i livet (vill jag lyckan nå)
Kompositör Emil Reesen
Textförfattare Jerry Högstedt
Sångare Birgit Rosengren
Axel Högel


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare kör


Ämnesord

Alkoholism
Dödsfall
Handpåläggning
Ivösjön
Järnväg/smalspårig
Kvacksalvare
Lund
Lyngby/Köpenhamn
Läkare
Medicin/ört-
Mjölnare
Näsum
Reumatism
Rättegångar
Skomakare
Skåne
Värdshus
Åtal
Örtmedicin

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2072


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2072


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KLOKA GUBBEN
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KLOKA GUBBEN
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel DEN KLOGE MAND
Tryckeri A/S C.A. Backhausen


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter Paul Sarauws pjäs. Scenario: Gösta Werner.
Omfång 148 s. Roll- och miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?