Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (24 st)

Originaltitel Rosen på Tistelön
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1915-10-25

Medverkande

Victor Arfvidson
Efraimsson, fiskare

Anna Löfström
Efraimssons hustru

Elsa Carlsson
Anna, Efraimssons dotter

Eric Malmberg
Bernhard, Efraimsson son

Frans Oscar Öberg
Lilja, kustsergeant

Algot Gunnarsson
Strömberg, kustroddare

Handling

När fiskaren Efraimsson med sonen Bernhard gör sina inköp på fastlandet, ger handlarn dem tips om en lönande smuggelaffär. Det gäller ett parti socker som en utländsk seglare ska...

Visa hela handlingen

Press

Mycket vackra skärgårdsbilder var det gemensamma omdömet hos samtliga kritiker. "Handlingen är förlagd till västkusten och utspelas i de härligaste trakter med förtjusande och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Landsortspremiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Victor Arfvidson Efraimsson, fiskare
Anna Löfström Efraimssons hustru
Elsa Carlsson Anna, Efraimssons dotter
Eric Malmberg Bernhard, Efraimsson son
Frans Oscar Öberg Lilja, kustsergeant
Algot Gunnarsson Strömberg, kustroddare

Bolag

Produktionsbolag Hasselblads Fotografiska AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Victorias Filmbyrå

Handling

När fiskaren Efraimsson med sonen Bernhard gör sina inköp på fastlandet, ger handlarn dem tips om en lönande smuggelaffär. Det gäller ett parti socker som en utländsk seglare ska leverera till Grottön.

Hemma i fiskeläget svärmar tullsergeanten Lilja med Efraimssons dotter Anna, men när fadern återkommer, blir det slut på deras lycka, för någon tullmössa vill Efraimsson inte ha in i familjen. Anna är förtvivlad men fadershjärtat oblidkeligt.

På kvällen planerar Efraimsson resan till Grottön med sin son. Anna lyckas utröna vad som är på gång och blir orolig. Även Lilja blir misstänksam men håller god min. Tillsammans med kustroddare Strömberg lägger han sig i spaning på det stora utsiktsberget. Dit kommer också Anna.

Så småningom upptäcker de ett mystiskt främmande segelfartyg. De båda tullarna beslutar sig för att närmare undersöka saken men låter inte Anna följa med på den farliga expeditionen. Full av ängslan sätter flickan en eka i sjön och ror ensam efter.

Vid Grottön är Efraimssons i full färd med omlastningen av smuggelgodset, när Lilja och Strömberg dyker upp. Efraimsson tar sitt gevär men råkar träffa sin dotter i armen, när hon rusar fram för att skydda sin älskade Lilja. Efraimsson och Anna transporteras hem i Liljas kustbevakningsbåt, medan Bernhard och de främmande smugglarna lyckas undkomma.

Lilja visar sig vara en hedersknyffel och avslöjar ingenting om Efraimssons snöpliga smugglingsförsök. I gengäld lägger gubben inga hinder i vägen för förlovningen med Anna. Den återvändande Bernhard blidkar Lilja genom att utnämna honom till extra kustroddare. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 13767
Datum 1915-10-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 848 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 848 meter
Längd i minuter 41 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mycket vackra skärgårdsbilder var det gemensamma omdömet hos samtliga kritiker.

"Handlingen är förlagd till västkusten och utspelas i de härligaste trakter med förtjusande och idylliska västkustmotiv och den enkla kärlekssagan både roande frisk och möjlig i det verkliga lifvet. Sibyllan har all heder af att ha presenterat filmen och vi hälsa med nöje flera filmer af hr Klerckers iscensättning välkomna om de äro lika förträffliga som denna." (Colibri i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Rosen på Tistelön var förstlingen bland de filmer som släpptes ut från det nya inspelningsföretaget Hasselbladfilm i Göteborg. Tillsammans med tre andra gjordes den sommaren 1915, innan företaget ännu hunnit skaffa sig en ateljé värd namnet. I största utsträckning filmade man utomhus men de nödvändiga interiörerna byggdes upp i en provisorisk studio bakom biografen Victoria i Göteborg. Hasselbladfilm var nära lierat med Biograf AB Victoria som också stod för distributionen av företagets filmer.

Georg af Klercker som tidigare förestått Svenska Bios ateljéer på Lidingön blev chef för produktionen hos Hasselblads och kom att regissera praktiskt taget samtliga filmer därifrån. En av honom flera gånger anlitad manusförfattare var Willy Grebst, känd göteborgsprofil och redaktör för den mycket lästa tidningen Vidi.

Filmen är, mycket fritt, baserad på underlag från Emilie Flygare-Carléns roman som publicerades 1842. Anmärkningsvärt nog gjorde Victor Sjöström nästan samtidigt en annan film, baserad på samma roman men betitlad Havsgamar (1916/5). Tidigare hade Mauritz Stiller regisserat På lifvets ödesvägar (1913/20) som också uppges ha hämtat motiv från romanen. Ljudfilmen Rosen på Tistelön slutligen regisserades under andra världskriget av Åke Ohberg (1945/17).

Förlaga

Originaltitel Rosen på Tistelön (Roman)
Författare Emilie Flygare-Carlén


Inspelning

Victoriabiografens bakgårdsateljé, Göteborg. Västkusten.

Visningar

Sverigepremiär 1915-10-25 Sibyllan Stockholm Sverige 41 min
Urpremiär 1915-10-25 Sibyllan Stockholm Sverige 41 min

Ämnesord

Fiskare
Skärgård
Smuggling
Tull
Västkusten
Vådaskott

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 12
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?