Grundfakta

Media (46 st)

Originaltitel Djurgårdsnätter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1933-09-30

Medverkande

Erik "Bullen" Berglund
Ludvig "Ludde" Haglund, varietéartist

Anne-Marie Brunius
Greta Winkler

Aina Rosén
Betty, Luddes dotter, varietéartist

Sture Lagerwall
Nisse Rosell, varietéartist

Nils Lundell
Sebastian Benson, atlet

Gösta Gustafson
Pettersson

Visa alla medverkande

Handling

På Djurgården i Stockholm träffar vi varietéfamiljen Haglund. Ludde Haglund ligger på soffan och sjunger Bellman, det är Bellmansdagen den 26 juli. Sonen Gunnar, som han med ekonomiska...

Visa hela handlingen

Press

AB (Filmson): "Hurra för svensk film. Här har vi åter en bra svensk film fast vi inte hunnit längre på säsongen. Djurgårdsnätter är faktiskt en rolig och riktig film, det enda som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Förtexter

Medverkande

Erik "Bullen" Berglund Ludvig "Ludde" Haglund, varietéartist
Anne-Marie Brunius Greta Winkler
Aina Rosén Betty, Luddes dotter, varietéartist
Sture Lagerwall Nisse Rosell, varietéartist
Nils Lundell Sebastian Benson, atlet
Gösta Gustafson Pettersson
Carl Barcklind John Winkler, direktör för Tivolibolaget, Gretas far
Aurora Åström Mary, varietéartist
Björn Berglund Gunnar, Luddes son, civilingenjör
Lisskulla Jobs Dolly Perrin, varietéartist
Nils Wahlbom Viktor "Vicke" Nilsson, kamrer
Olof Sandborg domaren
Georg Rydeberg Henrik, Gretas bror
Thure Alfe åklagaren
Erik Rosén Gunnars försvarsadvokat
Bertil Berglund advokat
Julia Cæsar skvallertant
Mona Geijer-Falkner skvallertant
Ernst Brunman kriminalpolisen som hämtar Gunnar
Astrid Bodin åhörare i rättssalen
Britta Vieweg kassörskan
Per Hugo Jacobsson magre mannen, varietéartist

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1933
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

På Djurgården i Stockholm träffar vi varietéfamiljen Haglund. Ludde Haglund ligger på soffan och sjunger Bellman, det är Bellmansdagen den 26 juli. Sonen Gunnar, som han med ekonomiska uppoffringar låtit studera till civilingenjör, klagar över oväsendet. Men dottern Betty försvarar pappan. Brevbäraren anländer med ett viktigt brev. Gunnar har blivit anställd på en svensk ingenjörsbyrå i London och skall fara över snarast. Han har ingen ny kostym men systern Betty skjuter till de pengar hon lagt undan för en ny kappa.

Gunnar har blivit rekommenderad till platsen av tivolidirektör Winkler, som har dottern Greta, vilken förälskat sig i Gunnar, något som Winkler ogillar. Han har även sonen Henrik som befinner sig i ständig penningknipa och som förfalskat faderns namn på en växel som han lurat Gunnar att acceptera. När växeln förfaller har han bestämt sig för att göra ett nattligt lån ur tivolikassan, för han vet var kassörskan gömmer nyckeln till kassaskåpet.

Hans förehavanden observeras av två skummisar, atleten Benson och jobbaren Pettersson. Dessa två herrar har tänkt att ta pengarna själva, vilket de också får tillfälle att göra när Henrik ångrar sig och far ut med sin bil för att lugna nerverna. När fältet är fritt låser de upp kassaskåpet, tar de sedlar som finns och gömmer dem under golvet i ett övergivet skjul. Tyvärr råkar de se hur Gunnar och Greta kommer tillbaka efter en promenad och hur Gunnar hoppar över stängslet in till Tivoli -- Gunnars avsikt är att leta reda på Henrik och avråda honom från "lånandet", men han hittar honom inte.

Detta använder kumpanerna till att kasta misstankar på Gunnar för stölden varefter Gunnar häktas. Det blir långa förhör med flera falska vittnesmål. Men Ludde och trolleriprofessor Nisse Rosell har sina misstankar och under en trolleriakt lurar de av Benson hans plånbok för att se om han är stadd vid ovanligt god kassa. Sedan ger de sig på Pettersson som erkänner stölden och leder dem till sedelgömman. Gunnar blir frigiven och far samma kväll till Göteborg för att ta båten till London och den nya platsen. Med sig på färden har han Greta. På Stockholms Central blir det ett rörande avskedsviftande.

Censur / granskning

Censurnummer 49582
Datum 1939
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2510 meter


Censurnummer 49582
Datum 1937-12-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1100 meter


Censurnummer 49582
Datum 1933-09-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2861 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2861 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Filmson): "Hurra för svensk film. Här har vi åter en bra svensk film fast vi inte hunnit längre på säsongen. Djurgårdsnätter är faktiskt en rolig och riktig film, det enda som egentligen är misslyckat är titeln.

Djurgårdsstämningen i filmen är på det hela taget en onödig flirt med publiken, men det måste sägas att den är ganska angenäm.

Själva intrigen, som för ovanlighetens skull tråcklats ihop med en viss reda av författaren T. Lundqvist och nystas upp med filmatisk verve av regissören G. Rodin, är annars en stöldhistoria. Den börjar på Tivolis kontor -- som väl i himmelens namn inte är så grönköpingsmässigt i verkligheten, filmen är ju i så fall en direkt invit till kassaskåpsplundrare -- och slutar på 'tians dass i femman'. Det är lokalfärg ska man tro. Lokalfärgen har ibland bretts på lite väl mustigt och en del repliker i klädlogerna speciellt kanske kan verka lite väl grovkorniga. Annars är det en fröjd att höra hur skickligt pratmaskinen hålls i gång. Enligt programmet är detta talinstruktören Bullen Berglunds förtjänst.

Över huvud taget är också alla roller väl besatta och ett avsnitt som tilltalade vårt realistiska sinne alldeles särskilt var domstolsscenen, där varenda typ var tagen på kornet."

NDA (Axon): "Grands första föreställning på lördagskvällen besöktes av 773 personer. Lokalen rymmer 772 platser, varför denna tidnings recensent trots förutbeställd biljett fick taga plats på en artigt framsatt stol bakom allt folket. Intet ont i det. Djurgårdsnätter från Svensk Talfilm är nämligen så pass bra, att den tål att ses och även höras från alla vinklar och vrår i nämnda trevna biograflokal. Med denna film visar den unge regissören Gösta Rodin att han har marskalksstaven i sin ränsel. Filmatiskt sett är nämligen Djurgårdsnätter en verkligt förnämlig film. Här är det icke tal om filmad teater, här är det film och verklig sådan, vilket länder regissören till all heder. Rodin har även haft ett gott manuskript att arbeta efter. Torsten Lundqvist har tydligen lärt sig den svårlärda konsten att skriva direkt för filmen, och som bekant brukar en dylik herre nästan vara värd sin vikt i guld, om denna metall får användas som värdemätare. Det är med andra ord flykt över regin, flykt över manuskriptet och flykt över spelet."

StT (Robin Hood): "Vi måste bekänna, att vi äro mycket nöjda med Djurgårdsnätter. Det låter egenkärt att säga att vi äro nöjda. Vi mena inte så. Vi mena att man kände sig nöjd när man gick hem från premiären, nöjd med sin biokväll. Ty filmen har charm -- kvarlämnar detta behagliga intryck, att ämnet behandlats klart, fylligt, uttömmande. Man har fått miljön skildrad i en rikedom av träffande bilder, filmen hafsar inte i väg utan dröjer tillräckligt länge vid de olika lokaliteterna för att man skall känna sig hemma där, spelscenerna äro tillräckligt grundliga, spelet naturligt och bra på alla händer och replikerna sagda utan störande teatraliska tonfall (Bullen Berglunds förtjänst). Intet slarv den här gången.

Filmen har bara ett fel: den är alltför grundlig, alltför lång."

Kommentar Svensk filmografi

Gösta Rodin (intervju 11.9.1975): "Min fru Aina och jag hade varit på bio på Sibyllan bakom Dramaten och sett Storstadsnätter med Dolly Haas. Vi tänkte på denna tjusiga film medan vi vandrade fram på strandvägskajen mot Djurgården och såg alla lampor spegla sig i vattnet. 'Varför har ingen utnyttjat Djurgården på film', sa jag. 'Inte bara det där med Bellman och Ulla, utan Djurgården i modern tid?' Efter en vecka hade jag fått ihop en synopsis som jag gick upp med till Sandin. Filmen jag sett hette Storstadsnätter, så den här fick heta Djurgårdsnätter. Sandin langade över det hela till sin s k litteräre rådgivare Torsten Lundqvist, 'för jag begriper inte vad jag läser', sa Sandin som var ärlig med sånt. Lundqvist tände på idén och vi fick klart ett manus som sedan spelades in. Men när vi kom på plats fann vi saker och ting som kunde utnyttjas som inte fanns i manus. Soptunnor, råttor och gamla dass.

Särskilt minns jag bovjakten mot slutet. Boven jagas över plank och in på gårdar. Då gjorde jag så att boven gömmer sig på ett sånt där utedass på en gård. Sture Lagerwall ser var han slinker in och vrider om en nyckel. Så rusar han till mjölkbutiken, lånar telefon, ringer upp polisen och säger att han fått fast boven. 'Var då' säger polisen. 'Han sitter på tians dass på femmans gård', säger Sture. Det där ville Sandin och Kino-Andersson jag skulle klippa för annars skulle censuren ta det. Men det slank igenom och gissa vad det skrattades åt den repliken!"

1947 hade filmen Djurgårdskvällar premiär. Manus är skrivet av Gösta Sandin och Gardar Sahlberg. Likheterna i handlingen är så stora att man kan säga att Djurgårdskvällar är en nyinspelning av Djurgårdsnätter, något som inte förnekats av Gösta Rodin.

Inspelning

Sverige (sommaren) 1933 1933
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Djurgården Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1933-09-30 Astoria Stockholm Sverige 104 min
1933-09-30 Grand Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 1980-09-21 TV2 Sverige 100 min
2004-08-17 TV2 Sverige 100 min
Urpremiär 1933-09-30 Astoria Stockholm Sverige 104 min
1933-09-30 Grand Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 2019-09-17 TV4 Guld Sverige
2019-10-19 TV4 Film Sverige
2019-10-22 TV4 Guld Sverige
2019-12-16 TV4 Guld Sverige
2020-01-11 TV4 Guld Sverige
2020-01-25 TV4 Guld Sverige
2020-03-03 TV4 Guld Sverige
2020-03-17 TV4 Guld Sverige
2020-04-09 TV4 Guld Sverige
2020-04-12 TV4 Guld Sverige
2020-04-29 TV4 Guld Sverige
2020-05-11 TV4 Guld Sverige
2020-05-27 TV4 Film Sverige
2020-05-27 TV4 Guld Sverige
2020-06-04 TV4 Guld Sverige
2020-06-15 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Djurgårdsnätter
Kompositör Fred Winter (1933)
Textförfattare Guido Valentin (1933)
Sångare Folke Andersson (ej i bild)


Originaltitel Opp Amaryllis, vakna min lilla
Kompositör Carl Michael Bellman (1791)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1791)
Sångare Erik "Bullen" Berglund
kör (repris)


Originaltitel Fjäriln vingad syns på Haga
Kompositör Carl Michael Bellman (1791)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1791)


Originaltitel Vila vid denna källa
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)


Originaltitel En liten månskenspromenad
Kompositör Fred Winter (1933)
Textförfattare Eskil Eriksson (1933)


Originaltitel Le carnaval des animaux. Le cygne
Kompositör Camille Saint-Saëns (1886)


Originaltitel Tänk om gamla Djurgår'n kunde tala
Kompositör Fred Winter (1929)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1929)


Originaltitel Undan ur vägen, se hur profossen med plymager
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)


Originaltitel Ingen kan kyssa som du
Kompositör Carl Ekberg (1924)
Textförfattare Carl Ekberg (1924)


Originaltitel Ja, må han leva!


Ämnesord

Advokater
Atlet
Bellmansdagen
Ingenjörer
Kassörska
Nöjesfält
Polis
Rättegångar
Salongsmagi
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Tivoli
Stockholms Central
Stölder
Varieté
Vittnesmål/falskt
Växel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DJURGÅRDSNÄTTER
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En äktksvensk film med en av de starkaste rollbesättningar någon svensk film kunnat uppvisa DJURGÅRDSNÄTTER
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 78 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 90 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?