Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare. Född i Stockholm. Han är son till skådespelarna Olof Bergström och Anita Björk. Redan i skolåldern började han uppträda på scen i Oscarsteaterns uppsättning av musikalen Oliver 1961. Gick en tid efter realexamen vid den lyriska linjen vid Malmö stadsteaters elevskola och försökte därefter komma in vid Scenskolan i Stockholm. Då han misslyckades försörjde han sig på diverse jobb, sökte senare på nytt och kom in 1965. Han har därefter tillhört Dramatens ensemble sedan examen 1968 med större debut samma år i En tidig...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född i Stockholm.

Han är son till skådespelarna Olof Bergström och Anita Björk. Redan i skolåldern började han uppträda på scen i Oscarsteaterns uppsättning av musikalen Oliver 1961. Gick en tid efter realexamen vid den lyriska linjen vid Malmö stadsteaters elevskola och försökte därefter komma in vid Scenskolan i Stockholm. Då han misslyckades försörjde han sig på diverse jobb, sökte senare på nytt och kom in 1965. Han har därefter tillhört Dramatens ensemble sedan examen 1968 med större debut samma år i En tidig morgon men med periodvisa avbrott då han bl.a. filmat utomlands och även tidvis varit vid Riksteatern, bl.a. på turné med musikalen Godspell 1974 som han tidigare spelat i Jarlateaterns uppmärksammade uppsättning 1973.

Ett av utlandsengagemangen, den norska filmen Sommerfuglene (1974) blev omskriven då han lät ta filmen i mät eftersom han inte fick ut något gage. Han har i synnerhet under sin tidigare karriär ofta fått spela stiliga unga män. Han slog igenom i tv som Lasse-Maja i äventyrsserien Den byxlöse äventyraren (1971). På senare år blev han känd för en mindre sympatisk roll i Rederiet (1993) som han senare sagt sig ångra, samt som röstskådespelare. Bland dessa märks hans insats som Arthur Weasley i några av de svensktalade versionerna i filmserien om Harry Potter.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-22

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?