Guldbaggen Collectibles levererar filmikoner

En artikel av
Anna Bostedt, redaktör Svensk Filmdatabas
Grannen i Beck som actiondocka

Det var 1997, i Beck 2 – Spår i mörker. En rödhårig man i tonade glasögon stod på balkongen bredvid Martin Becks. När han långsamt vred på sin stödkragsförsedda nacke och på väsande stockholmska yttrade repliken ”Ska du ha en stänkare?” förstod vi att den här människan kunde vi aldrig mer bortse ifrån. En filmikon var född.

I väntan på galan den 22 januari 2018 har Guldbaggen lanserat Collectibles, en serie av våra kanske mest populära filmikoner och filmreferenser nerkokade till högst åtråvärda – och i många fall användbara – samlarobjekt.

De filmer som fått stå modell för dessa objekt är en spretig samling, med troligen mer som skiljer dem åt än vad som håller dem samman. Inspirationen kommer från huvudroller och biroller, superhjältar och antihjältar, vanligheter och ovanligheter, både nutida och dåtida. Det filmerna har gemensamt är att allihop, utan undantag, har en beståndsdel som hittat in i den filmvokabulär vi alla delar. En karaktär, en replik, en relation, en oväntad intrigsväng, eller helt enkelt erbjudandet om en sängfösare på kvällskvisten, från en balkong till en annan.

Förutom Grannen i Beck, vad sägs om Stig-Helmers envisa hårlock som diadem, en hjärtformad silverberlock med den relationsaviga Yrrol-repliken ”Blanda inte in mig i vårt förhållande” ingraverad, eller en praktisk musmatta, prydd med Masjävlar-citatet ”Du jobbar med data”. Läs mer om samtliga samlarobjekt och om filmerna de inspirerats av, nedan.

Egentligen finns bara en fråga kvar att ställa: finns de här samlarobjekten verkligen att köpa?

(publicerad i januari 2018)

Filmerna

Klicka på titlarna för att läsa mer om filmerna i Svensk Filmdatabas

 • Sällskapsresan är filmen som har setts av flest svenskar på bio med sina 2 038 589 biobesökare. Det är inte konstigt att varje svensk frågar sig om "pass, pesetas, p-piller och piletter" packats ned varje gång de ska resa, eller att nörden Stig-Helmer har blivit en solklar filmikon med sin SunTrip-tröja och enträgna hårtofs. Bad hair, don't care!

 • Lorrygängets sketchorgie Yrrol – en kolossalt genomtänkt film från 1994 har blivit en modern kultklassiker fylld av minnesvärda repliker. Suzanne Reuter fångade ju förhållandetrötthetens själva essens med repliken "blanda inte in mig i vårt förhållande", och vi älskade det.

 • Tonårsfrustrationen nådde nya nivåer när Alexandra Dahlström obevekligt skrek "fucking jävla ***-Åmål!!" rakt ut mot den häpna biopubliken. Den stormande kärlekshistorien om Agnes och Elin sköts in som en pil i våra hjärtan, och gjorde de unga tjejerna till hjältar när de hand i hand gick hem och drack ett glas choklad tillsammans.

 • I den här filmen får Martin Beck inte bara jaga seriemördare i Stockholms tunnelbanesystem utan även chansen att stifta bekantskap med Grannen. Den rödhårige mannen med stödkrage och tonade glasögon på balkongen bredvid Becks blir omedelbart en karaktär vi aldrig mer kan bortse ifrån. Räkneverket står nu på över trettio framträdanden som Martin Becks sidekick i trapphuset och de citatvänliga replikerna är änu fler.

 • Ingmar Bergman. Dämoner. Döden. Kanske svensk films mest kända ikon. Nu som dräpande rolig koloreringsbok i 50 nyanser av grått. Fyll i noggrant, annars kommer han och hämtar dig.

 • Allan Karlsson hamnar på livets höst på ålderdomshem. Problemet är att för den här snudd på sekelgamla mannen är det inte höst, utan mer ett äventyrligt sommarlov. Filmen har setts på bio av 1 143 578 personer och Oscarnominerades i kategorin Bästa mask/smink.
  Doftljuset som skapats som en del av Guldbaggen Collectibles sprider en atmosfär av kryddig livsvisdom, och räcker länge, länge.

 • Jalla! Jalla! var Josef Fares långfilmsdebut och nominerades till en Guldbagge i kategorin Bästa film. Det många älskade och fortfarande minns är de starka karaktärerna, och Fares initiativ att rollbesätta huvudpersonens pappa med sin egen pappa var ett genidrag. Jan Fares magomfång ingav respekt och förstärktes med en välfylld magväska.

 • Alfons Åberg tar hjälp av en trollkarl och sin osynliga kompis Mållgan för att övertyga sin pappa om att han är gammal nog för att ha en egen hund. Det verkar fungera. Är det kanske en vän som inte syns som många av oss behöver? Någon som liknar oss, som bara vi känner till och som stöttar oss helt kravlöst? I och med Mållgans lansering som maskeraddräkt finns nu möjligheten att testa.

 • En musikalisk historia från 1940, som tidningen Arbetaren när det begav sig kallade både "trevlig" och "uppiggande". Med medryckande swing-musik, munter klassrumsmiljö och en näpen och skönsjungande Alice Babs i huvudrollen får vi lust att tralla hela vägen till skolan, med den specialtryckta gympapåsen från Collectibles slängande över ryggen. Även om vi slutade för länge sedan. Mycket länge sedan.

 • Maria Bloms komedi om tre systrar från Dalarna blev en publiksuccé och fick alla att anamma repliken "du jobbar med data". En träffande tidsmarkör åren efter IT-bubblan som lever kvar än idag, i vår hyperdigitala tidsålder.