Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Två solkiga blondiner
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-02-24

Medverkande

Tomas Norström
Holgersson, "Holken", polis

Johan Hedenberg
Glenn, fallskärmshopparinstruktör

Visa alla medverkande

Handling

Sonja och Mirre arbetar tillsammans på ett sjukhus i Stockholm. Sonja råkar ut för ett våldtäktsförsök i sjukhuskulverten och lyckas pressa personalchefen på extra semesterpengar mot...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken var genomgående negativ vid filmens premiär.Jurgen Schildt, AB: "Vad många svenska regissörer saknar, utan att därvidlag känna sig ensamma i världen, är en historia...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Dramaturg
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Scenografiassistent
Snickare
Rekvisita
Kläder
Smink
Klädassistent
Klippassistent
B-ljud
Ljudläggning
Mixning
Textdesign
Övrig medarbetare

Medverkande

Maria Johnson Sonja
Åsa Bjerkerot Mirre
Sebastian Håkansson Krister
Tomas Norström Holgersson, "Holken", polis
Johan Hedenberg Glenn, fallskärmshopparinstruktör
Hans Strååt Axel
Thorsten Flinck Karlsson (rollnamnet "Tvätt-Henry" nämns ej i filmen)
Bertil Goldberg Reine, göteborgaren
Jonas Uddenmyr personalchefen på sjukhuset
Aurora Mauroy sjuksköterska (rollnamnet Ulla nämns ej i filmen)
Carin Ödquist sjuksköterska (rollnamnet Kerstin nämns ej i filmen)
Catherine Parment Mirres mamma, servitris
Mona-Lis Hässelbäck Barbro, hoppelev
Berto Marklund en patient
Segol Mann Sonjas morfar
Eva Dahlman hoppelev
Hannes Holm en fallskärmsjägare
Kåre Santesson fallskärmsjägarofficer
Suzanne Behr
Anders Bergström
Mårten Eriksson
Peter Falkenborg
Jörgen Hasselqvist
Tomas Heineman
Jan Kyhle
Patrik Lindblom
Jakob Melanoz
Marie Skoog
Pontus Stensland
Teijo Toivonen
Johan Uddenmyr

Bolag

Produktionsbolag Drakfilm AB (för)
AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1984
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Sonja och Mirre arbetar tillsammans på ett sjukhus i Stockholm. Sonja råkar ut för ett våldtäktsförsök i sjukhuskulverten och lyckas pressa personalchefen på extra semesterpengar mot att hon och Mirre accepterar att sluta. De båda bestämmer sig för att lifta till Rom, men Sonja avbryter resan redan i Linköping för att söka upp Krister, en före detta arbetskamrat och älskare som gör värnplikten i ett fallskärmsjägarförband.

Sonja gör upp med Krister och blir i stället intresserad av Glenn, som är lärare i fallskärmshoppning, medan Mirre har en tillfällig förbindelse med Krister. Glenn lockar av Sonja och Mirre deras sista pengar på en kurs i fallskärmshoppning, och för att klara uppehället våldgästar de polismannen "Holken".

På kvällarna snyltar de sig fram hos ensamma äldre män på restauranger. Axel, en excentrisk änkling, bjuder dem att bo i hans stora hus, men Mirre får samvetskval och rymmer tillbaka till "Holken", som hon inlett ett förhållande med. Mirre blir emellertid utslängd när Krister och hans mannar demolerar "Holkens" lägenhet i jakten på de militärutmärkelser hon stulit från dem tidigare.

Under examensdagen i fallskärmshoppning vägrar Glenn att ge Sonja en fallskärm eftersom de båda inte betalt hela kursavgiften och vägrat betala återstoden "in natura". Just som Mirre skall hoppa klamrar sig Sonja fast vid henne och de båda gör hoppet tillsammans. När de landat bestämmer de sig för att fortsätta mot Rom trots att de inte har några pengar.

Censur / granskning

Censurnummer 124615
Datum 1984-02-21
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2623 meter
Kommentar Aktlängder: 536-497-530-481-579 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2623 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken var genomgående negativ vid filmens premiär.

Jurgen Schildt, AB: "Vad många svenska regissörer saknar, utan att därvidlag känna sig ensamma i världen, är en historia värd att berätta. Finns inte den historien får man fylla ut tomrummet med episoder, arabesker, uppgörelser, ett och annat välrepeterat utbrott. För klena ögon kan historien som inte är någon historia på det viset få ett sken av mening, eller i gynnsamma fall till och med dramaturgi. Men hos Birgitta Svensson bedrar skenet. Hennes berättelse är en tonårsnovell som manglats ut till en roman. (-) Där händer i stort sett ingenting som påkallar vår uppmärksamhet."

Några kritiker kände sig vilsna inför regissörens intentioner:

Eva af Geijerstam, DN: "Kanske vill Birgitta Svensson säga något om vänskapens trånga villkor för unga tjejer som lärt sig använda sitt kön som vapen. Kanske vill hon påstå något allmänt om "dagens ungdom". Kanske vill hon helt enkelt berätta en modern eskapad, med omvända Don Juan-förtecken. Hur som helst är Två solkiga blondiner ett spräckligt stycke film, som saknar en konsekvent och medveten stil. (-)

Nu finns det ändå partier att glädja sig åt i Två solkiga blondiner. Enskilda scener har otvivelaktigt berättarteknisk drive och komisk svärta. (-) Åsa Bjerkerot som den svagare Mirre (som visar sig vara den starkare) är en bekantskap med uppenbara talanger. Maria Johnson, som den dominanta men svaga Sonja, har en svårare uppgift men genomför den med heder."

Annika Gustafsson, SDS: "Två solkiga blondiner är ingen road movie som Larus Oskarssons Andra dansen men mönstret är ändå densamma - två kvinnor skildras bl a genom möten med olika män som de slumpvis stöter på. I Andra dansen fördjupades bilden av kvinnorna mer och mer. Men här händer ingenting.

Det är trist och det är inte skådespelarna Maria Johnsons och Åsa Bjerkerots fel, båda har en viss utstrålning, utan bristen ligger i filmens manus. Birgitta Svenssons debut Mackan ingav vissa förhoppningar men de har tyvärr inte infriats."

Mikael Håfström, Chaplin: "I Birgitta Svenssons två tidigare filmer, Mackan och Inter Rail, fick vi möta personer som vi i alla fall till viss del kunde tro på. De verkade vara av kött och blod.

Två solkiga blondiner har ingenting av detta, det finns inga 'människor' i filmen. Vi vet egentligen lika lite om de två huvudpersonerna efter sista scenen som vi visste efter den första. Det har inte hänt någonting.

Man får intrycket av att Birgitta Svensson försökt att göra tio filmer samtidigt. Hon talar aldrig till punkt utan börjar hela tiden på något nytt. Resultatet blir att personerna inte hinner få någon kontur och att publiken blir mer och mer förvirrad."

Kommentar Svensk filmografi

I en rad intervjuer under inspelningen fokuserades mycket av intresset på de okända skådespelerskorna Åsa Bjerkerot och Maria Johnson och deras tidigare karriärer i olika småroller. Birgitta Svensson gavs också tillfälle att presentera sina idéer om filmen:

" - Deras vänskap står i centrum fast det ofta blir triangeldrama när någon tredje kommer in. De provocerar och sviker varandra. Jag har velat ta ut svängarna i den här filmen, så att det som händer, händer ordentligt. Det betyder starka känslor hela tiden, få mellanlägen. Jag vill komma till botten med olika primitiva känslor" (intervju med Ann Helena Rudberg i DN 10.10.1983).

" - Men jag gör ingen tonårsfilm, mina 20-åringar är lika komplicerade som vilka människor som helst. Att skildra ungdomar på något annat sätt är att förenkla" (intervju med Britta Svensson i StT 14.10.1983).

Under rubriken "Succé - annars är det slutfilmat" i SvD 23.11.1983 framställer Birgitta Svensson sin eventuella framgång med Två solkiga blondiner som avgörande för den framtida karriären som filmregissör:

" - Jag känner att jag behöver få gensvar från publik och kritiker nu. Annars hamnar jag i den situationen då jag måste fråga mig om det är värt att överhuvudtaget fortsätta med detta slitsamma arbete."

Den uteblivna framgången med Två solkiga blondiner gjorde att Birgitta Svensson för lång tid framöver avstod från att göra biograffilm. Ännu 1996 hade hon inte återvänt till den. Hon hade tidigare svarat för Mackan (1977/22) och Inter Rail (1981/2).

Inspelning

Sverige
Stockholm
Linköping

Visningar

Sverigepremiär 1984-02-24 Prisma Göteborg Sverige 96 min
1984-02-24 Festival Stockholm Sverige 96 min
1984-02-24 Rigoletto Stockholm Sverige 96 min
1984-02-24 Ringside 1 Stockholm Sverige 96 min
1984-02-24 Cinema Västerås Sverige 96 min
TV-visning 1995-09-02 TV2 Sverige
1998-07-15 SVT1 Sverige
Urpremiär 1984-02-24 Prisma Göteborg Sverige 96 min
1984-02-24 Festival Stockholm Sverige 96 min
1984-02-24 Rigoletto Stockholm Sverige 96 min
1984-02-24 Ringside 1 Stockholm Sverige 96 min
1984-02-24 Cinema Västerås Sverige 96 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2623


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2623


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2623


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fläskänglar. 7 mars 1983. Birgitta Svensson.
Omfång 105 s. Förord (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Två solkiga blondiner. Fläskänglar. 1 juni 1983. Birgitta Svensson.
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Två solkiga blondiner. Dialoglista.
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel 84-04-19.
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Två solkiga blondiner. 25 juli 1983. Birgitta Svensson.
Omfång 81 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?