Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Leif
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-06-26

Medverkande

Anders Eriksson
Gunnar Volt

Kerstin Granlund
Doris Volt/Florence Hasselback m fl

Claes Eriksson
Max Koger/kommunalråd Hylén

Knut Agnred
Sven "Rambo" Larsson/Tommy Backman m fl

Per Fritzell
Niklas Kortnoj/Håkan Volt/Assarsson m fl

Peter Rangmar
inspektör Mård/taxichaufför/biskop m fl

Visa alla medverkande

Handling

Redan inledningsbilden betonar den idyll i vilken berättelsen utspelas: en pastellmålning av en småstadsgata, där namnet Leif plötsligt bryter fram och får gatan att rämna.Staden...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna var övervägande positiva till Galenskaparna/After Shaves första försök i långfilmsbranschen, även om satiren av vissa ansågs vara i snällaste laget. En återkommande...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Anders Eriksson Gunnar Volt
Kerstin Granlund Doris Volt/Florence Hasselback m fl
Claes Eriksson Max Koger/kommunalråd Hylén
Knut Agnred Sven "Rambo" Larsson/Tommy Backman m fl
Per Fritzell Niklas Kortnoj/Håkan Volt/Assarsson m fl
Peter Rangmar inspektör Mård/taxichaufför/biskop m fl
Jan Rippe Lars Erik Ingemar Fred/assistent Nilsson m fl
Per Westman Maximilian Volt
Laila Westersund Signe Fred
Bengt Hernvall Bertil Fred
Pierre Johnsson iranier
Kimmo Rajala iranier
Enzo Florimo vicevärd
Sten Pernmyr Emanuelsson
Knut Nordenström pappa Wickman
Kristina Rossa-Ek mamma Wickman
Märta Ternstedt fru Godin
Berit Hallén änkefru Dalenius
Christina Grönfeldt fröken Gustavsson
Gustav Wingquist Gustav Wickman
Karl Wingquist Karl Wickman
Karin Eriksson Karin Wickman
Elin Agnred "russin" Volt
Christoffer Sevholt "russin" Volt
Sofia Lundin "russin" Volt
P. Felicia Björnbom "russin" Volt
Tomas Fallquist pojken Koger
Stina Eriksson flickan Koger
Berit Bäckström pensionär
Sven Almgren pensionär
Bertil Lindh medlem av Rotumkvartetten
Thord Svedlund medlem av Rotumkvartetten
Urban Ward medlem av Rotumkvartetten
Bo Olsson medlem av Rotumkvartetten
Rotums Musikkår Rotums musikkår
Åke Edefors ledare
Harald Karlsson busen
Annika Olsson kassörskan
Lisa Skoglund ekonomibiträde
Elisabeth Seth affärskvinna
Solveig Malmqvist äldre dam
Sven Erik Axner sportig man
Siv Sahlén hustrun
Dennis Karlsson mc-förare 1
Jimmy Ardefalk mc-förare 2
Rolf Allan Håkanson prästen
Bengt Wittström Karlsson
Vivi Agnred fru Lilja
Per-Arne Norell journalist
Charlie Falk journalist
Eva Lindgren journalist
Christer Wiklund journalist
Lennart Karlsson journalist
Annika Åberg journalist
Dennis Granqvist man som stänger bakdörr på bil

Bolag

Produktionsbolag AB Kulturtuben
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri 1987
Distributör i Sverige (DCP) Folkets Hus och Parker 2020
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Redan inledningsbilden betonar den idyll i vilken berättelsen utspelas: en pastellmålning av en småstadsgata, där namnet Leif plötsligt bryter fram och får gatan att rämna.

Staden heter Rotum (som läst baklänges blir Mutor). I styrelserummet hos Kanoner & Krut, ett anrikt företag som försörjer hela staden, pågår ett krismöte. Direktören Gunnar Volt talar om all illegal vapenhandel man ägnar sig åt, ändå pekar alla kurvor nedåt. Han har dock en trumf i rockärmen: innovationen "The Fighting Egg", som ska släppas ned bakom fiendelinjerna, varpå soldater störtar ut genom det krossade skalet, stridsberedda. Detta får styrelse och arbetare att brista ut i sång, bl a med refrängen "alla gillar när det smäller/ oavsett vad saken gäller".

Direktör Volts fru Doris väntar barn. Det ska få ett kejserligt namn precis som deras första son som heter Maximilian. Denne vill inte efterträda sin far när han blir stor; han är emot vapen och vill ha fred på jorden vilket får hans pappa att brusa upp.

Småstadens idylliska kvällstimmar beskrivs i en växelsång mellan olika medborgare; senare samlas ungdomen vid korvkiosken. Dit kommer också direktör Volt som gått i sömnen, han kastar en korv och tror det är en handgranat. Hans fru är bekymrad för honom.

Dagen därpå briserar en bomb: i en insändare i lokaltidningen avslöjar signaturen "Leif" allt om de illegala vapenaffärerna. Kaos utbryter på kontoret då två iranier kommer med en väska full med pengar för att avsluta en affär samtidigt som två stockholmspoliser knackar på.

Direktör Volt med vicedirektörer och de två iranierna försvinner genom fönstret via ett rep, hopknutet av deras kläder. En taxi kör dem till simhallen där de stjäl nya kläder. Iranierna lämpar de in i en polisbil medan poliserna köper glass, sedan far de till Gunnar Volts bror Håkan, som etablerat sig i nöjesbranschen. Hans valspråk är "förr slog man ihjäl människor, nu gäller det att slå ihjäl tiden". Han demonstrerar sin dansbandsfabrik, där sådana produceras på löpande band, identiskt lika.

På väg tillbaka till Rotum stannar sällskapet till vid ett matställe. Medan man diskuterar huruvida människan är ond eller god, och fastnar för det senare, utbryter ett våldsamt slagsmål som demolerar restaurangen bakom deras ryggar.

Doris är ledsen och undrar var hennes man hållit hus. Hon kan föda när som helst, vilket direktör Volt opponerar sig mot: Han har flyttat fram de årliga Kanondagarna med hänsyn till hennes graviditet.

I staden har oro utbrutit med anledning av "Leifs" insändare. Man "vill ej ha en sanning full med lort". Alla vill att "Leif" ska träda fram och ta tillbaka det han skrivit.

Mitt i röran dyker ett äldre par upp som presenterar sig som "Leifs" föräldrar. De menar att deras son är "Leif", han har alltid varit konstig, aldrig busat som andra men varit full av sanningslidelse och fått mycket stryk för det utan att det hjälpt. Han jobbar på fabriken och heter Lars Erik Ingemar Fred. Initialerna bildar namnet Leif.

Just då ska Doris till BB för att föda, och direktör Volt blir rasande på läkaren som inte förutsett detta. Han lyckas på olika sätt smita undan de två stockholmspoliserna. När han osedd lyckats ta sig in till Doris på BB försöker hon, arg och ledsen för att han missat födseln, skjuta honom - med en tårgaspistol.

Direktör Volt och styrelsen beslutar sig för att tvinga "Leif" att träda fram och ta tillbaka det han skrivit, varpå Lars Erik Ingemar Fred enleveras från en fotbollsmatch där han är linjeman. Han vägrar erkänna att han skrivit insändaren.

Till slut kommer det oundvikliga: Direktör Volt måste träffa poliserna, inspektör Mård och hans assistent. Till försvar för bolagets agerande har han mobiliserat folk från hembygdsföreningen, facket och kommunen. Det visar sig dock att polisernas uppgift inte är att utreda brott; i stället har de regeringens order att tysta ned och lägga locket på. Inspektör Mård skäller ut de valda representanterna för deras brist på moral. Hembygdsföreningens ordförande hänvisar till "Rotum-andan, den är unik".

Enighet råder - alla vill tysta ned saken. Det finns en hake: "Leif" har ännu inte erkänt. På faxen kommer en bild av "Leif", gjord av en professor som analyserat insändarmanusets handstil. Bilden föreställer direktör Volt, som professorn påstår har skrivit manuset i sömnen. Direktör Volt ser dock inte bilden, och Lars Erik Ingemar Fred tar på sig det hela om han får 10.000 kr. Han blir hjälte i staden.

Det nyfödda barnet ska döpas av biskopen, men direktör Volt ger honom fel lapp, varvid gossens namn blir Mjölk Limpa Russin.

Kanondagen stundar med demonstration av "The Fighting Egg" inför en mängd honoratiores. Allt slutar dock i fiasko och våldsamma biljakter.

Direktör Volt inser sitt misslyckande. När han packar sina saker på kontoret hittar han professorns bild av sig själv. Han erkänner sig skyldig, förstår att han innerst inne aldrig tyckt om vapen och blir generalagent för japanska dansband. Idyllen är återupprättad till tonerna av refrängen "Solen bryter fram/bakom moln av skam".

Censur / granskning

Censurnummer 126854
Datum 1987-06-11
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2949 meter
Kommentar Aktlängder: 549-563-529-551-512-245 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2949 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna var övervägande positiva till Galenskaparna/After Shaves första försök i långfilmsbranschen, även om satiren av vissa ansågs vara i snällaste laget. En återkommande synpunkt var också att det mera rörde sig om en räcka lysande sketcher med sammanhållande kitt emellan än en riktigt helgjuten långfilmshandling.

Mårten Blomkvist, DN: "[I Leif] finns repliker som sitter som man sällan hör repliker sitta i svensk komedi.

Till exempel hembygdsföreningens ordförandes trygga kommentar sedan en kommissarie uppbragt konstaterat att hela samhället är berett att ljuga bort bolagets smutsiga hantering. 'Det är Rotum-andan. Den är unik.'

Så finns där också en del sidospår som inte tycks leda någonstans, och mot slutet en biljakt som både börjar och slutar utan riktig anledning.

Men det är en ovanligt levande film. Där finns en medryckande energi, som väl får sitt roligaste uttryck i Anders Erikssons vilda danser. Vad än After Shave och Galenskaparna gör så tvekar de inte.

Och där finns faktiskt också en idé. Som i Macken fortsätter Claes Eriksson och de andra att lustfyllt blåsa upp det typiskt rekorderliga svenska till monstruösa proportioner. Här går de längre och blir giftigare än i Macken; här är det en hel liten svensk idyll som lever på ¿ett litet krig... långt borta¿.

Det är lustigt att den kommer just nu. I tidningen American Film påpekade en kritiker nyligen att det på senare år kommit en hel liten våg av filmer ¿ 'The New American Gothic' - som ironiskt skildrar den typiska amerikanska idyllen som en genomfalsk yta som under sig döljer de mest nattsvarta begär och krafter.

Och nu har vi fått något som faktiskt liknar en svensk motsvarighet."

Anders Ahlberg, Expr: "Claes Eriksson är en multibegåvning, men hans verkliga storhet som humorist är hans känsla för hur vanligt folk tänker och reagerar. Visst driver han med oss, med våra vanor och fördomar, men han är aldrig elak mot alla de små människor som hans sketcher är fyllda av.

Leif är fylld av typer och episoder som varje svensk känner igen, inte minst alla vi som vuxit upp i småsamhällen på landet. Kärntruppen, med Kerstin Granlund, Knut Agnred, Per Fritzell, Peter Rangmar, Jan Rippe och Claes Eriksson själv, gör var och en en räcka bra figurer. Bara det att inte de olika rollerna flyter ihop är en prestation. Därtill är shownumrerna, i sann After Shave/Galenskapanda, skickliga parodier, lika roliga som njutbara.

Men, och ett viktigt men, Leif är ingen fullgången långfilm. Den är en rad goda infall och sketcher men utan en vettig bärande historia.

Berättelsen är tunn, tunn, tunn, ofta krystad, som ett nödvändigt klister mellan sketcherna. Därför känns Leif splittrad och tröttande ojämn.

TV-serien Macken med Roy och Roger, som blev After Shave/Galenskaparnas stora genombrott, passade deras humor och revykunnande mycket bättre än långfilmsformatet."

Sven Malm, SvD: "Egentligen är det, som jag faktiskt väntat, en slags revy med sketcher och sångnummer och som sådan rätt lustig. Claes Erikssons verbala piruetter (mannen bakom manus och regi) har en underfundig och galen humor och påhittigheten är stor. Sålunda har kanondirektörens (Anders Eriksson) bror en dansbandsfabrikation! Vad säger Bert Karlsson om det? Här kommer det att skrattas mycket! (-)

'Varje likhet med verkligheten i denna film är tyvärr större än den borde vara' heter det i en medskickad brasklapp i pressmaterialet. I kommunen Rotum tillverkas alltså kanoner och krut. Läs Rotum baklänges, jovisst blir det mutor. Men filmen påbörjades långt före dagens Bofors-affär vilket väl knappast utlandet eller framtiden lär vilja tro på. Dock är det ingen blodig satir, det är mer en luddig moralitet av Galenskapsmärke."

Sören Häggqvist, Chaplin: "Problemet är (-) att det enda Leif har att uppvisa [av scenkomisk talang] är Anders Erikssons fysionomi, plastik och västgötadialekt; komiska resurser som onekligen är stora, men inte outtömliga.

Inte heller lider anrättningen någon brist på action med slapstickambitioner, rikligt tryfferad som den är med pyroteknik, slagsmål, omkostymeringar, kidnappningar och biljakter. Det är bara det att dessa lustifikationers rolighet är så runmärkt pålitlig, garanterad och sliten att de med förlov sagt blir ganska sega.

Sina bästa ögonblick har filmen de få gånger den drunkningshotade satiren tittar fram: som när fackklubbsordföranden ger sin drastiska syn på det moraliska i att sälja kanoner, eller som när den folkhemskt egenkära idyllen Rotum med invånare presenteras i milt ironiska sångnummer.

I dessa ¿ tyvärr alltför glesa ¿ andhämtningspauser i den bullrande lustigheten är Leif faktiskt stillsamt rolig."

Hyllningarna i recensionskören bröts i ett debattinlägg av Gunnar Bergdahl (AB 2.8.1987) där han under rubriken "Leif - en lömsk film" kallade Leif "en politisk pilsnerfilm" och konstaterade: "Man kan naturligtvis inte lagstifta mot vår tids bondkomiker. Däremot kräva att deras produkter blir rätt identifierade och ställda mot en svensk verklighet." Och denna verklighet, konstaterade Gunnar Bergdahl består av olika ouppklarade "affärer", inklusive mordet på Olof Palme. Mitt i denna verklighet inbjuder Leif till eskapism, menade Bergdahl: "Vi ska söka oss in i biografmörkrets lisa. Där får vi drömma oss bort till en äktsvensk politisk Bullerby. I Kanonfilmen LEIF är de svenska skurkarna längst därinne hyvens grabbar. Sensmoralen är klar: svenska skurkar är inga riktiga skurkar."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen påbörjades innan den s k Bofors-affären gått in i en ny och mer dramatisk fas, i och med att frågor om eventuella mutor i samband med den stora Indien-ordern aktualiserades.

Att man haft tidigare skandaler i samband med Bofors utlandsaffärer i tankarna antyds dock av filmens slutrader "Varje likhet med verkligheten i denna film är tyvärr betydligt större än den borde vara".

Inför premiären skrev regissören Claes Eriksson en dagbokssida i Expressen (1987-06-25), där han i kåserande form berättade om sina känslor inför filmen, och något om bakgrunden.

När filmen så småningom släpptes på video, i maj 1990, skedde det efter motstånd från Claes Eriksson, som menade att film gör sig bäst på bio. En passus i kontraktet till den senare producerade filmen Hajen som visste för mycket gjorde dock att producenten SF ansåg sig oförhindrad att videolansera också Leif. Dock drev Claes Eriksson genom en specialöverenskommelse som gick ut på att hans filmer får visas på video först 24 månader och på tv först 48 månader efter biografpremiären.

Inspelning

Askim Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1987-06-26 Saga Allingsås Sverige 108 min
1987-06-26 2001 Borås Sverige 108 min
1987-06-26 Centrum Eskiltuna Sverige 108 min
1987-06-26 Filmstaden 1+2 Falun Sverige 108 min
1987-06-26 Draken, Lorensberg Göteborg Sverige 108 min
1987-06-26 Filmstaden 1+2+3 Helsingborg Sverige 108 min
1987-06-26 Röda Kvarn Kristianstad Sverige 108 min
1987-06-26 Saga Linköping Sverige 108 min
1987-06-26 Vågen Luleå Sverige 108 min
1987-06-26 Palladium Lund Sverige 108 min
1987-06-26 Palladium Malmö Sverige 108 min
1987-06-26 Camera Norrköping Sverige 108 min
1987-06-26 Park,Ringside,Saga Stockholm Sverige 108 min
1987-06-26 Roxy Södertälje Sverige 108 min
1987-06-26 Camera 1 Växjö Sverige 108 min
1987-06-26 Saga Ystad Sverige 108 min
1987-06-26 Röda Kvarn Ängelholm Sverige 108 min
1987-06-26 Filmstaden 5+6 Östersund Sverige 108 min
TV-visning 1996-10-25 SVT2 Sverige 103 min
1999-09-22 SVT2 Sverige 103 min
Dvd-release 2009-06-03 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Det blir ingen operation
Kompositör Claes Eriksson
Textförfattare Claes Eriksson


Originaltitel Dröm om kärlek, dröm om sex
Kompositör Claes Eriksson
Textförfattare Claes Eriksson


Originaltitel Fred, frid och fröjd
Kompositör Claes Eriksson
Textförfattare Claes Eriksson


Originaltitel Kväll i svensk idyll
Kompositör Claes Eriksson
Textförfattare Claes Eriksson


Originaltitel Leif, vad har du gjort
Kompositör Claes Eriksson
Textförfattare Claes Eriksson


Originaltitel Leifsången
Kompositör Claes Eriksson
Textförfattare Claes Eriksson


Originaltitel Rotums paradmarsch
Kompositör Claes Eriksson
Textförfattare Claes Eriksson


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Leif (1987)

Ämnesord

DK Komedi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2949


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2940


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LEIF ...en kanonfilm med After Shave och Galenskaparna
Tryckeri Essinge Offset AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LEIF ...en kanonfilm med After Shave och galenskaparna
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LEIF ...en kanonfilm med After Shave och Galenskaparna
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Leif. En kanonfilm av Claes Eriksson. Manus 2.
Omfång 147 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Leif. Filmmanuskript av Claes Eriksson i farsartat tempo. Första versionen.
Omfång 191 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Färg papper SET
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?