Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Janne Vängman i farten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-09-29

Medverkande

Adolf Jahr
Janne Vängman, torpare

Anders Näslund
Erik Ersson

Jane Friedmann
Greta, Jon-Pers dotter

Erik "Bullen" Berglund
Jon-Per Persson, storbonde

Georg Skarstedt
Vreding, Jannes kompanjon

Julia Cæsar
"Dahlkvista", fjärdingsmans hushållerska

Visa alla medverkande

Handling

Erik Ernsson är på väg till Jon-Persgården i Ångermanland för att söka arbete. Vandrande genom det vackra landskapet möter han en av gårdens torpare, originalet Janne Vängman, och...

Visa hela handlingen

Press

En viss trötthet märktes hos recensenterna efter premiären på Janne Vängmans tredje filmade äventyr i den svenska glesbygden. Textmassan var mindre än vanligt. Mest spartansk var Ny Dag,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Adolf Jahr Janne Vängman, torpare
Anders Näslund Erik Ersson
Jane Friedmann Greta, Jon-Pers dotter
Erik "Bullen" Berglund Jon-Per Persson, storbonde
Georg Skarstedt Vreding, Jannes kompanjon
Julia Cæsar "Dahlkvista", fjärdingsmans hushållerska
Wiktor "Kulörten" Andersson Anders i Skogstorpet, backstusittare
Svea Holst Malin, Jannes gumma
Harry Ahlin disponent Axel Nyberg, sågverkspatron
Carl Jularbo Carl Jularbo, dragspelare
Gunnar Öhlund luffaren som spelar "länsman Brager"
Erik Strandell fjärdingsman
David Erikson poliskommissarie Bredberg
Millan Lyxell Elin, Jon-Pers fru
Gordon Löwenadler Pontus Nyberg, patrons son
- Ej krediterade:
Helga Brofeldt torparänka på Sissla
Harald Emanuelsson Jon-Pers dräng
Stig Grybe Elof, stalldräng hos Krögar-Pelle
Sven Melin Karl Ersa, mannen som blir bestulen på postväskan
Wilma Malmlöf bondkvinnan på vägen
Carin Norberg bondkvinnans dotter
Karl-Erik Forsgårdh Nils Sissla
Gustaf Hiort af Ornäs Ante Sissla
Nils Jacobsson nämndeman på Jon-Pers fest
Astrid Bodin fru Nyberg, disponentens fru
Marion Sundh piga hos Jon-Per
Uno Larsson drevkarl
Eric Dahlström drevkarl

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1952
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Erik Ernsson är på väg till Jon-Persgården i Ångermanland för att söka arbete. Vandrande genom det vackra landskapet möter han en av gårdens torpare, originalet Janne Vängman, och blir vän med honom. På Vängmans varma rekommendationer anställs Erik av storbonden Jon-Per. Särskilt glad över nykomlingen är gårdens unga dotter Greta, för Erik kan både handskas med verktyg och sjunga.

Vängman och hans ständige följeslagare Vreding har tjuvskjutit en älg och gömt den i skogen. När de kommer för att ta vara på köttet är det redan bortstulet. Misstankarna riktas mot Sisslabröderna Nils och Ante. I syfte att avslöja dem, lejer de en luffare, klär upp honom i fjärdingsmannens tillfälligt "lånade" uniform och knackar på hos änkan på Sissla. Efter förhör och meningsutbyten om vem som är skyldig till vad, görs ömsesidiga eftergifter och det framplockade köttet delas.

Erik och Greta fäster sig snart vid varandra. Jon-Per tänker sig emellertid ett gott parti för dotterns del och tolererar inte de ungas ömhetsbetygelser. Erik får sparken. Janne tror, i motsats till sin hustru Malin, att de älskande ändå till sist kommer att förenas.

Janne och Vreding råkar under ett fiskafänge få ett märkligt napp: en gammal postväska. De fyller den med sin dagsfångst och uppsöker Anders i Skogstorpet, som bor i närheten, för att bjuda honom på ett skrovmål. Den tömda väskan slängs på elden. På natten, då alla gått till vila, ser Janne hur Anders stiger upp, kratsar låset till väskan ur askan och slänger det i sjön.

Erik och Greta fortsätter att träffas i hemlighet. Hon får veta att han egentligen är född på en gård i trakten, som Jon-Per nu äger. För Janne berättar Erik att han kommit för att rentvå sin far Karl Ersson från misstanken att ha stulit en postväska med 10 000 kronor i. Pengarna hade sänts av Jon-Per till en bank. Händelsen tvingade fadern att lämna sin gård och kort därefter dog han. Janne lovar att hjälpa Erik och råder honom att söka upp kommissarie Bredberg i Härnösand. Denne var vid den aktuella tidpunkten länsman i socknen.

Erik återvänder i sällskap med Bredberg, som inte tror sig kunna göra något i brist på verkliga bevis. Om postväskan funnits hade man haft en ledtråd. Janne lägger ett och annat tillsammans, dyker efter det borttappade låset och finner det. Numret stämmer in på den försvunna väskans. Med nattliga spökerier skrämmer Janne och Erik skogstorparen att bekänna sin delaktighet i stölden. I själva verket är det sågverkspatronen Axel Nyberg som lagt beslag på pengarna. Vad pengarna skall användas till har Nyberg antecknat på kuvertet, vilket Anders ännu har kvar. Nu har man bevis på Karl Erssons oskuld.

Jon-Per och Nyberg är i färd med att träffa avtal om virkesleverans. I samband därmed förs förhållandet mellan Greta och Nybergs son Pontus på tal. Pontus uppvaktar utan framgång Greta. Innan Jon-Per bestämmer sig hur det skall bli i det ena eller andra fallet vill han först bjuda Nyberg på jakt. Tillfället utnyttjas av Janne och Vreding till iscensättning av ytterligare spökerier, fast nu i fullt dagsljus. Dolda i skinnet av den tjuvskjutna älgen uppträder de på jaktpassen. Jägarna avfyrar sina bössor men ingenting händer; Janne har i förväg plockat bort patronens kulor. Till sist delar älgen på sig, och halvorna går åt var sitt håll. Janne ger sig nu till känna och förklarar för Jon-Per, Nyberg och Pontus att de svåra järtecknen de sett kommer sig av att "det finns en stor syndare ibland oss".

Vid festen i Jon-Pers trädgård efter jakten håller Vängman räfst och rättarting i egenskap av självutnämnd domare. Nyberg avslöjas som tjuv och tvingas under hot om skriverier i ortspressen att återbetala två gånger det stulna beloppet: 10 000 till Jon-Per och lika mycket till iordningställandet av Karl Erssons gård, där Greta och Erik tänker slå sig ned med Jon-Pers välsignelse och bistånd. Pontus inser att han inte har någon chans och drar sig tillbaka.

Censur / granskning

Censurnummer 81203
Datum 1952-09-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2375 meter
Kommentar Aktlängder: 450-495-525-570-335 = 2375 m - 87 minuter. Längden inkluderar ej filmens slutmusik på ca 50 meter. (Filmarkivets restaurerade kopia 1989: 453-498-526-568-387 = 2432 m - 89 minuter.) Aktlängder: 450, 495, 525, 570, 335.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2375 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En viss trötthet märktes hos recensenterna efter premiären på Janne Vängmans tredje filmade äventyr i den svenska glesbygden. Textmassan var mindre än vanligt. Mest spartansk var Ny Dag, vars skribent slaktade filmen på sex rader med bl a omdömena "generande enkel, totalt poänglös, lågklassig och plump."

ATs Knut Lönngren tyckte synd om Adolf Jahr: "Han är värd ett bättre öde än att utgöra medelpunkten i denna 'folkskildring'. Janne Vängman är karlakarlen, som flaxar med armarna, spottar snus och med jämna mellanrum frustar ur sig ett frejdigt 'Tjo flöjt!' Det skrattades faktiskt ett par gånger på premiären. Främst då åt Kulörtens torpargestalt, men i övrigt var det beklämmande tyst även under de mest 'skojiga' situationer."

Även Jurgen Schildt (MT) noterade återkommande drag hos det norrländska folklustspelets centralfigur och funderade över släktförbindelser söderut: "Ibland tycker man sig urskilja själva Åsa-Nisses nuna bland de lantliga lövverken -- men nej, det är inte han, det är bara hans äldre kusin Janne, bosatt i Ångermanland." Schildt tyckte inte bara lite synd om Jahr utan om samtliga medverkande skådespelare: "Visst finns det människor som har roligt åt detta slags underhållning, som skrattar åt torparoriginalet Kulörten i kalsongerna eller tjuvskytten Jahr, uppflugen i en tall med en nafsande cirkusnalle två meter nedanför. Själv hör jag inte till de utvalda; jag kan tvärtom tänka mig många, många bättre sätt att använda celluloiden. Alldeles uppenbart är det här en film som snickrats ihop med välvillig adress till landsbygdspubliken -- som i sin tur knappast lär känna igen sig i dessa grova provinsiella karikatyrer."

Välvilligare till genren ställde sig Gösta Wernlöf (Expr). Trots reservationer mot inslag av märket "enklare svenskt lustspel" menade Wernlöf att huvudrollsinnehavaren i alla fall fick folket att skratta: "Det anses som bekant inte riktigt fint numera att ha trevligt när man ser svenska folklustspel -- jag tar risken och erkänner att jag hade rätt roligt åt Janne Vängmans bravader den här gången också. Handlingen i filmen är förstås i enklaste laget, och kärlekshistorien ska vi inte tala om, men Adolf Jahr som Janne V. är något av det bästa jag sett på länge då det gäller svensk skådespelarkonst. Jag tror inte det finns någon som kan göra rollen bättre!"

Längst och uppskattande skrev Movie i StT. I likhet med Schildt åberopade han den andre store filmtorparen:

"Janne Vängman-filmerna räknar en viss släktskap med Åsa Nisse-skapelserna -- vad innehållet beträffar. I bägge fallen kretsar handlingen kring en knipslug friskus och hans kumpan, som bägge råkar ut för diverse äventyr i skog och mark, för att slutligen reda upp de dunkla punkterna i intrigens lätt småtrassliga härva. Men utbroderingen av händelserna är det stor skillnad på. Karl Johan Rådström kan konsten att tota till rejäla folklivsfilmer, så gott som helt fria från det irriterande Åsa-Nissetjavset, det visar nu hans tredje Vängmanfilm (-). Fullt så lyckad som andra filmen i ordningen Janne Vängman på nya äventyr, är den kanske inte, men man har i alla fall mycket roligt åt Janne och hans resoluta uppklarande av en gammal stöldkupp."

Kommentar Svensk filmografi

Skaparen av Janne Vängman-figuren, Johan Rudolf Sundström, föddes i Långseruds församling i Värmland 1874, men flyttade vid tio års ålder med föräldrarna till Stigsjö i Ångermanland, då fadern övertog ett jordbruk i Risnäs. Efter skiftande sysselsättningar blev Sundström bonde, tidningsman och politiker, först liberal riksdagsman 1912-17, därefter bondeförbundare. Från 1918 var han med familjen bosatt i Grofhäll i Säbrå. Sundströms författarskap ägnas folklivet i gränstrakterna mellan Ångermanland och Medelpad, från Härnösand upp genom ådalarna längs Långsjön, Brunnesjön och Gussjön, en region som decennierna kring sekelskiftet befolkades av fattiga skogsarbetare och torpare.

Den första boken "'Ljuger gör jag inte', sa Janne Vängman" utkom 1934, och den sjätte och sista "'Slut i Kapernaum, käring', sa Janne Vängman" 1946. Förebilden till centralfiguren var skomakaren, torparen och friluftsmänniskan Johannes Vänglund (1858-1945), infödd i Gussjöbygden och en genial historieberättare, vars konst imponerade på Sundström redan i ungdomsåren.

Sundströms Vängman-berättelser gav upphov till sammanlagt fyra filmer, varav den här behandlade är den tredje. De övriga hade följande titlar: Janne Vängmans bravader (1948/27), Janne Vängman på nya äventyr (1949/18) och Janne Vängman och den stora kometen (1955/26). Adolf Jahr (1893-1964) bar upp filmerna med sin frodiga karaktäristik och fysiska närvaro men var kanske något kraftfullare än originalet.

Inspelningen av Janne Vängman i farten startade sista dagarna i juni 1952 och avslutades i början av augusti. Någon äkta Gussjö-miljö förekom inte i denna produktion; scenerna med björnen, som var svårhanterlig, togs i Värmland och Dalarna.

Johan Rudolf Sundström avled 1954. 1978 bildades i Gussjöbygden ett Janne Vängmansällskap för att förvalta det folkkulturella arvet efter regionens skalder och berättare.

Förlaga

Inspelning

(inspelning från slutet av juni till början av augusti 1952) 1952-06 1952-08
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Hagfors, Värmland Sverige
Munkfors, Värmland Sverige
Selbäck, Dalarna Sverige
Adolf Jahrs lantställe Rimbo, Roslagen Sverige
Össeby-Garn Vallentuna Sverige
Garnsviken Vallentuna Sverige
Sjöberg Vallentuna Sverige
Åkersberga Sverige
Ekerö Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1953-03-26 Anglais Stockholm Sverige 87 min
Sverigepremiär 1952-09-29 Saga Härnösand Sverige 87 min
1952-09-29 Saga Gävle Sverige 87 min
1952-09-29 Grand Skellefteå Sverige 87 min
1952-09-29 China Sundsvall Sverige 87 min
1952-09-29 Odéon Umeå Sverige 87 min
1952-09-29 Saga Östersund Sverige 87 min
Urpremiär 1952-09-29 Saga Härnösand Sverige 87 min
1952-09-29 Saga Gävle Sverige 87 min
1952-09-29 Grand Skellefteå Sverige 87 min
1952-09-29 China Sundsvall Sverige 87 min
1952-09-29 Odéon Umeå Sverige 87 min
1952-09-29 Saga Östersund Sverige 87 min
TV-visning 1990-09-04 TV2 Sverige
1997-04-11 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Landskapsbilder
Kompositör Nathan Görling


Originaltitel Gånglåt
Kompositör Nils-Gustaf Holmquist
Textförfattare Sven Gustafson
Sångare Anders Näslund


Originaltitel Nog finns det pojkar ...
Kompositör Erik Baumann
Textförfattare Sven Gustafson
Sångare Anders Näslund
Jane Friedmann


Originaltitel Var jag går, i skogar, berg och dalar
Textförfattare Carl Olof Rosenius (1847)
Ragnar Holte (textbearbetning 1986)
Sångare Julia Cæsar


Originaltitel Vindarnas visa
Kompositör Erik Baumann
Textförfattare Sven Gustafson
Sångare Anders Näslund
Jane Friedmann


Originaltitel En visa
Kompositör Yngve Stoor
Textförfattare Sven Gustafson
Tor Bergner
Sångare Anders Näslund


Originaltitel Tiden är långsam
Kompositör Gunnar Olsson
Textförfattare Gunnar Olsson
Sångare Anders Näslund


Originaltitel Uti vår hage
Sångare Marion Sundh


Originaltitel Smålandsvals
Arrangör Erik Baumann (1938)


Originaltitel Mazurka-polkett
Kompositör Carl Jularbo
Instrumentalist Carl Jularbo (dragspel)


Ämnesord

Bibelspråk
Björn
Bonde
Dalarna
Dialekt
Dragspel
Ekerö
Fester
Fiske
Folkdomstol
Hagfors
Jakt
Länsman
Munkfors
Nakenbad
Oskyldigt misstänkta
Rimbo
Sekelskiftet
Spökerier
Stölder
Sågverkspatron
Tjuvjakt
Torp
Torpare
Värmland
Ångermanland

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2432


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2430


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel JANNE VÄNGMAN I FARTEN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JANNE VÄNGMAN I FARTEN
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign [?] Holmström


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel P.M. betr. synopsis II till Janne Vängman III
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Janne Vängman i domaretagen.
Omfång 90 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Janne Vängman i farten. En filmidé av Karl Johan Rådström efter J R Sundströms folklivsskildringar.
Omfång 25 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Janne Vängman III. Av Karl Johan Rådström.
Omfång 13 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Janne Vängman i domartagen. Version I.
Omfång 116 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Janne Vängman i domaretagen. Version II.
Omfång 97 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?