Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Naken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2000-12-08

Medverkande

Henrik Norberg
Anders (Stig Elvis) Karlsson

Lisa Kock
Maria (Matilda) Märtelbom

Anna Järphammar
Pernilla, Pierres sambo

Dan Malmer
Matte

Ingela Sahlin
Vivianne Märtelbom, Marias mor

Visa alla medverkande

Handling

Text: "Just i natt på en gata i fucking Stockholm."En kille ligger i baksätet på en bil, han är full intill medvetslöshet. Det rör sig om en svensexa, och killarna omkring den...

Visa hela handlingen

Press

"Negerskämtens tid borde vara förbi", "Gränslöst vulgärt" och "Pubertal fyllehumor", så rubricerades några av recensionerna, som totalt sett utgjorde en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Henrik Norberg Anders (Stig Elvis) Karlsson
Lisa Kock Maria (Matilda) Märtelbom
Martin Forsström Pierre
Anna Järphammar Pernilla, Pierres sambo
Dan Malmer Matte
Ingela Sahlin Vivianne Märtelbom, Marias mor
Lars G. Holmström K.G. Märtelbom, Marias far, direktör för reklambyrå
Marga Pettersson Eva Karlsson, Anders mor
Tommy Johnson Stig Karlsson, Anders far
Victoria Silvstedt Rosita
Anders Timell hovmästare på restaurang Tranan
Stig Engström vigselprästen
Lina Perned Katrin
Per "Plura" Jonsson långhårig taxichaufför
Figge Norling taxichaufför som får 10 000 kr för att vänta
Simon Norrthon Philippe, polis i ledningscentralen
Magnus Blomquist Olle, långhårig svensexedeltagare
Gösta Engström man som vunnit på Trisslott
Jesper Salén pojke med freestyle i trappan
Tuva Novotny flicka i trappan
Agnieszka Koson Bettan, polis
Emil Forselius rymling från Karsudden i grå tröja
Peter L. Abrahamsson rymling från Karsudden
Robert Jelinek rymling från Karsudden
Torsten Wahlund man i garage
Calle Marthin skinhead 1
Fredrik Östergren skindhead 2
Peter Siepen busschaufför
Pontus Platin
Lisa Fabre
Felix Herngren
Isabel Munshi
Estelle Milburne
Sabina Lindgren
Ulf G. Johnsson
Pontus Gårdinger
Martin Björk
Therese Malmer
Kelly Tainton
Micke Dubois
Sissela Kyle
Martina Haag
Alice Stenman dam med hund
Thomaz Ransmyr kund på Kapp-Ahl

Bolag

Produktionsbolag Pratfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Scanbox Sweden AB 2000
United International Pictures AB 2000

Handling

Text: "Just i natt på en gata i fucking Stockholm."

En kille ligger i baksätet på en bil, han är full intill medvetslöshet. Det rör sig om en svensexa, och killarna omkring den berusade personen är hysteriskt fnittriga.Text: "Vår hjälte Anders ska gifta sig med Maria i morgon. Han har länge försökt bli lika tuff som grabbarna på jobbet. Det är tveksamt om han har lyckats."

Killarna bär in Anders i ett hyreshus.Text: "Den onde Pierre är också ute efter Maria. Men inte bara för kärleks skull, utan framför allt för hennes pappas pengar."

Killarna dumpar Anders i en hiss, han kläs av och en kondom sticks under allmän munterhet in i hans anus. Där lämnar de honom naken. Men Pierre dröjer sig kvar ensam och fotograferar Anders med en ginflaska och en knarkspruta, attiraljer som han tillhandahåller och sedan tar med sig.Text: "Två år tidigare. Anders ungkarlslya."

Ungkarlslyan är fullbehängd med AIK-symboler. Anders samtalar på telefon med Matte.Text: "Den gode Matte är den ende i den här filmen som inte jobbar på reklambyrå. Han har ett hederligt arbete."

Anders är hemma hos Maria som bjuder på en middag för två. Då behöver Anders gå på toaletten. Eftersom det inte finns en dörr till toan utan bara ett pärldraperi, blir Anders nervös över att Maria ska höra plumset från bajskorvarna. När han ska ta emot dem med toapapper i handen, en gymnastisk akt, bär det sig inte bättre än att han faller huvudstupa ut från toaletten med bajset i nypan.Text: "Möhippan, fredagen den 6 juni (igår). Bruden Maria tröttnade på yta och fasad och fann kärleken i Anders... eller är det bara moderskänslor?"

Möhippan avfirar Maria med ett tjejgäng, bland annat i en jacuzzi.Text: "Tärnan Pernilla är sambo med Pierre som behandlar henne som skit. Hon väntar på sin chans att ge igen."

Både Anders och Pierre arbetar på reklambyrån Märtelbom & Co, som ägs av Marias pappa. När Anders ska köra hem från jobbet, har hans bil punka på alla fyra hjulen. Lägligt nog stannar en sportbil förd av Rosita, en pangbrud, som erbjuder honom skjuts.Text: "Den våta drömmen Rosita är en helt vanlig tjej som pluggar, matar sin katt och knäcker lite extra."

Rosita kör Anders till en skogsdunge där hon försöker förföra honom, och han är inte ovillig. Då stormar svensexegänget fram. Allt var iscensatt. Han förs till en lokal, där ett våldsamt festande utbryter med strippor och där Anders förnedras på drastiska sätt.

Under tiden har möhippan fortsatt, nu med middag utomhus på Djurgården. Som följd av en sorts sanningslek bekänner Maria att hon legat med Pierre. Pernilla tar det med fattning. Maria åker hem och lägger sig.

Pernilla har emellertid glömt sin handväska i den lokal där de tidigare firade möhippan. När hon återvänder dit, ser hon Pierre i sextagen med en strippa, och för att straffa honom går hon in i det mörklagda rum där Anders befinner sig och har sex med honom. Anders är hela tiden i tron att han har att göra med en strippa.Text: "Den stora dagen, lördagen den 7 juni (idag)."

Hemma hos Pierre och Pernilla berättar Pernilla att hon haft sex med Anders. Pierre skrattar ut henne.

I en annan del av staden vaknar Anders naken i hissen när en tant med hund kommer in i den. Hon blir förskräckt och anmäler för polisen att hon sett en naken narkoman i hissen. Anders tar sig ut i trapphuset, där han möter olika lägenhetsinnehavare som alla vägrar hjälpa honom. Ute på gatan vägras han pengar av en man som just vunnit 100.000 kr med en Trisslott. Han får lift med en bil, men chauffören flyr och Anders övertar den. På KappAhl stjäl han kläder och ger sig iväg till bröllopet.

Maria och bröllopsföljet väntar på Anders med stigande otålighet, och Pierre passar på att förtala honom inför Marias pappa, innan alla resignerat ger sig iväg.

Anders inser att han missat bröllopet och tar sig hem där han faller i gråt.

Det är morgon, och Anders vaknar på nytt naken i hissen. Det är på nytt lördagen den 7 juni. Nu uppstår emellertid nya förvecklingar, men med mer eller mindre samma personkonstellation. Resultatet blir att han återigen missar bröllopet.

Scenariot med uppvaknandet i hissen upprepas nu gång på gång. Varje gång med nya handlingstrådar. Men Anders anpassar sig och blir för varje gång fräckare och tar för sig. Bland annat visar det sig att han kan backa tiden och korrigera handlingssekvenser som han menar ha utspelats på ett för honom ofördelaktigt sätt. Dock är slutet på dagen hela tiden detsamma: han missar bröllopet.

Till slut anser Anders att det är dags att bryta förbannelsen. Han lyckas stänga in den onde Pierre i bakluckan på en bil, infinner sig till bröllopet och vigseln äger rum. På bröllopsfesten infinner sig Pierre sent. Han har en rad diabilder han vill visa. Det visar sig vara de av Pierre arrangerade bilderna med Anders i komprometterande situationer. Pierre är spelat upprörd och tar till brösttoner för att svärta ned Anders. Då backar Anders tiden, och det som Pierre nu visar är oförargliga bilder av små lekande barn. Ingen lyssnar längre på Pierres tirader och Marias pappa ber honom sluta.

På smekmånadshotellet ligger Maria i sängen och väntar på Anders, som korkar upp en flaska champagne. När han kommer in med den, är han naken. Mellan skinkorna på honom dinglar en kondom.

Censur / granskning

Censurnummer 137300
Datum 2000-11-30
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2700 meter
Kommentar Aktlängder: 598-541-550-435-576


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Negerskämtens tid borde vara förbi", "Gränslöst vulgärt" och "Pubertal fyllehumor", så rubricerades några av recensionerna, som totalt sett utgjorde en avrättning av filmen.

Mårten Blomkvist, DN: "Bröderna Torkel och Mårten Knutssons komedi om Anders (Henrik Norberg), som efter sin svensexa vaknar naken i en hiss, är en ovälkommen återkomst för en logementshumor jag trodde var utvädrad för länge sen. Tydligen inte; bröderna har utbildat sig på reklamskolan RMI-Berghs och sedan, i likhet med sin huvudperson Anders, arbetat inom reklambranschen. Då man ser Naken undrar man om tiden stått stilla på landets reklambyråer. Filmen genomsyras av en totalt hejdlös och aningslös grabbighet: är uttryck som 'pollettneger' - nej, jag vet inte heller vad det betyder - verkligen vad de fnissar åt på kontoren runt Kungsträdgården och Stureplan? Kan man svälja detta återstår ändå att inte hänga upp sig på att filmen är inspelad på video, och fult överförd, samt att idén med en huvudperson som gång på gång vaknar upp till samma dag är skamlöst stulen från Bill Murray-komedin Måndag hela veckan (1993)."

Annika Gustafsson, SDS: "Videons tekniska utveckling har gjort det allt lättare för amatörer att göra film. Men vissa krav bör man ändå kunna ställa på till exempel förmågan att berätta en historia, på skådespeleri och inte minst på foto. Varför måste kameran titta in mellan skinkorna på en strippa som hyrs in till en svensexa? Bröderna Knutsson har förmodligen aldrig hört talas om Jean-Luc Godards klassiska 'varje kamerainställning är också ett moraliskt ställningstagande'. Naken (-) innehåller kiss- och bajshumor på en femårings nivå, pubertal fylle- och dito sexhumor, allt fotograferat i en flåsig stil. (-) Skådespelare som Figge Norling, Tuva Novotny, Sissela Kyle, Simon Norrthon och Felix Herngren med flera väljer inte sina småjobb med någon noggrannhet. Varför skulle någon vilja betala för att se det här?"

Ludvig Hertzberg, SvD: "För några år sedan dök det upp en lustig svensk kortfilm om en man som vaknar upp i en obekant trappuppgång spritt naken, utan en aning om hur han hamnat i denna prekära situation. Det var en komisk liten pärla, signerad Torkel Knutsson, som skildrade händelseutvecklingens pinsamheter med känsla och finess. Det är den filmen som nu tänjts ut till långfilm, i manus och regi av densamme tillsammans med brodern Mårten. För att anpassa sig till det långa formatet har man lagt till ytterligare ett mardrömsscenario, i huvudsak lånat från filmen Måndag hela veckan (-). Lågbudgetfilmen Naken stöder sig (-) på en rad tacksamma kärnsituationer med hög komisk potential. Inte minst därför är det lika tråkigt som förvånande att konstatera att man här handskas med dem på ett ofta burdust och frustrerande fantasilöst sätt. Visst glimtar det till ibland, men då för det mesta med lånad lyster och återanvänd humor. Brödraparets långfilmsdebut är också omsvept av en aura av ansträngd grabbighet och ger uttryck åt en reklamfilmsaktigt svårsmält världsbild, något rollbesättningen - en mängd 'såpakändisar' - också bidrar till. Det blir glättigt, men ingalunda raffinerat."

Torun Bjurman, Expressen: "Naken är en riktigt eländig lågbudgetproduktion, som lider av en pinsamt vämjelig och barnslig fixering vid toaletter, exkrementer, sex och könsorgan. För de regidebuterande bröderna Knutsson tycks vulgariteten inte ha några gränser. Ska man experimentera bör det göras med stil. (-) När bröderna Knutsson bestämde sig för att göra film hade de inget att berätta. Historien kom till i efterhand, vilket säger en hel del om den här produktionen, som är något av det värsta jag har sett."

Aftonbladet: "Ett av filmens problem, och här finns en ändlös lista problem, är att alla personer framställs som osympatiska. För att dölja lågbudgeten och det taffliga agerandet klipps det raskt, men det räddar ingenting. Den enda frågan är naturligtvis om Naken är så dålig att den blir bra? Att uselheten är komisk. Nej, dessvärre inte, även om hårdhjärtade personer kanske kan skrocka åt att 'kändisar' som Pontus Gårdinger eller Svullo inte kan skådespela ens i 10 sekunder. Som psykologisk fallstudie av omogna puckon med korkade åsikter är den kanske intressant. Men det är inte biounderhållning. Det är plågsamma filmförsök."

Kommentar Svensk filmografi

En kortfilm, även den med titeln Naken, tjänade som förstudie till långfilmen. Den premiärvisades 1995 och var regisserad av Torkel Knutsson. År 2017 hade en amerikansk remake av långfilmen Naken med titeln Naked och i regi av Michael Tiddes VOD-premiär i USA och Sverige med fler länder.

Visningar

Sverigepremiär 2000-12-08 BioPalatset Göteborg Sverige 98 min
2000-12-08 Metropol Malmö Sverige 98 min
2000-12-08 BioPalatset Stockholm Sverige 98 min
2000-12-08 Olympia Stockholm Sverige 98 min (samt ytterligare 7 platser)
TV-visning 2003-05-10 TV4 Sverige 95 min
2005-06-11 TV4 Sverige 95 min
2005-09-17 TV4 Sverige 95 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Naked again (Naken). (Complete dialogue list).
Omfång 35 s.
Språk Engelska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?