Sjuhundra år av stjärnglans

En artikel av
Per Sundfeldt, redaktör Svensk Filmdatabas
Eva Dahlbeck i Sommarnattens leende

2020 innebar inte bara skottår, pandemi och amerikanskt presidentval. Det var också året då sju svenska filmstjärnor skulle fyllt 100 år jämnt, om de varit lika långlivade som sina kollegor Olivia de Havilland och Kirk Douglas vill säga.

När vissa, som regel bortgångna, filmpersonligheter fyller sekel så slås det som bekant på den stora trumman och hela året fylls av filmvisningar, utställningar, dokumentärer och kortfilmssatsningar. Så var det det i alla fall när Ingmar Bergman firades under hela 2018, inte minst på dessa sidor. Bergmans cirka ett år yngre kollegor Arne Mattsson och Hampe Faustman fick dock betydligt mindre uppmärksamhet under 2019.

Därför vill vi lyfta fram dessa jubilarer. De sju generationskamraterna spelade naturligtvis ofta mot varandra, i verk av ovan nämnda regissörer samt även i filmer av Alf Sjöberg, Hasse Ekman, med många flera. 2020 tillhörde med andra ord Bengt Ekerot, Alf Kjellin, Eva Dahlbeck, Eva Henning, Ulf Palme, Birger Malmsten och Viveca Lindfors!

(publicerad i februari 2020)

Sju stjärnor att fira

Läs mer om de sju på deras respektive personposter i Svensk Filmdatabas.

  • Ekerot medverkade i 26 filmer innan han axlade den ikoniska roll som han idag mest är känd för: Döden i Bergmans Det sjunde inseglet. Filmkarriären varade 1940–1968 och avslutades med fem Janne Halldoff-filmer. Födelsedag 8 februari.

  • För evigt ihågkommen som hunsad gymnasist i Hets (1944) men hade kanske sin största framgång med monstersuccén Driver dagg faller regn (1946). Redan i Sverige provade Kjellin på regiyrket och flyttade sedermera till USA där han först skådespelade under namnet Christopher Kent och senare regisserade alltmer, framför allt TV-serier som Hawaii fem-noll och Dynastin. Födelsedag 28 februari.

  • Ingmar Bergman-favoriten från andra hälften av 1950-talet – som han kallade "Pansarskeppet Kvinnligheten" – föddes passande nog på vad som skulle bli internationella kvinnodagen. Ett pärlband av roller blev det med rollen som Baronessan i danskproducerade Carl Jonas Love Almqvist-filmatiseringen Tintomara som sista insats, efter vilken hon övergick helt till att skriva romaner. Födelsedag 8 mars.

  • New Jerseyfödda norsk-svenskan Henning förknippas kanske idag mest med huvudrollen Dagmar Brink i maken Hasse Ekmans mästerverk Flicka och hyacinter (1950) men medverkade i ett trettiotal filmer, regisserade av Ekman, Gustaf Molander med flera. I mitten av 1950-talet flyttade hon till Norge och bytte film mot teater. Födelsedag 10 maj.

  • Uppburen Dramatenskådespelare som även hann med en omfattande filmkarriär, då han jobbade med några av de största reginamnen, från Alf Sjöberg och Ingmar Bergman till Bo Widerberg och Mai Zetterling. Den mest omtalade rollen var kanske titelrollen i Sjöbergs Barabbas (1953) som sågades i Cannes, men han var också berättarrösten i TV-serierna Hemsöborna och Röda rummet. Syssling till Olof Palme. Födelsedag 18 oktober.

  • Malmsten var under en period god granne med Ingmar Bergman i samma hyreshus på Östermalm och hade huvudrollen i flera av vännens första filmer samt spelade i dennes teateruppsättningar. Han var även biografägare i kompanjonskap med Kenne Fant och spelade mot slutet av sin karriär hyresvärden i TV-serien Goda grannar. Födelsedag 23 december.

  • Den enda av de sju som aldrig filmade med Ingmar Bergman, men väl med Fritz Lang, Nicholas Ray och Roland Emmerich. Efter att ha haft framgångar i Sverige i filmer som Tänk, om jag gifter mig med prästen (1941) och Appassionata (1944) sökte hon sig till utlandet och till method acting, och fick en lång karriär både i Hollywood och på teaterscenen. Födelsedag 29 december.

Se dem röra sig – gratis på Filmarkivet.se