Svenskarna och Golden Globe

En artikel av
Ebba Rydqvist Ryan, redaktör Svensk Filmdatabas
Ingrid Bergman i Gasljus, 1944.

2018 firade den amerikanska film- och tv-galan Golden Globe Award sitt 75-årsjubileum. För svensk del innebar det en extra fanfar då Alexander Skarsgård säkrade den första svenska Golden Globe-statyetten sedan 1988.

När Alexander Skarsgård tog hem en Golden Globe för sin roll i tv-serien Big Little Lies, blev han den första svenska manliga skådespelaren någonsin att vinna en Golden Globe. Och den första svensk att vinna pris i en tv-kategori. I skådespelarklassen har galan tidigare dominerats av kvinnor för svensk del. Ingrid Bergman och Anita Ekberg är de enda svenska skådespelarna som har belönats med priset före 2018 års gala. Ingrid har totalt tre vinster och ytterligare fyra nomineringar medan Anita bara har en.  De följs av Ann-Margret och Alicia Vikander med två nomineringar vardera, och Lena Olin med en nominering. Den enda manliga svenska skådespelaren som tidigare har nominerats är Max von Sydow som nominerades för sin ikoniska roll som Father Merrin i Exorcisten.

Fakta om Golden Globe
Galan anordnas av The Hollywood Foreign Press Association och första galan gick av stapeln 1944. Syftet med galan är att uppmärksamma och utmärka både inhemska och utländska bedrifter inom film och tv. Ingrid Bergman är den svenska skådespelare som rönt flest framgångar vid galan; hon har vunnit priset hela tre gånger, för sina roller i GasljusKlockorna i S:t Mary och Anastasia.

Nedan följer en lista över svenskar som nominerats för och/eller vunnit en Golden Globe sedan starten 1944.

(publicerad i januari 2018, redigerad 2021)

Svenska skådespelare på Golden Globe

Listan är en sammanställning av svenska rollprestationer som nominerats eller vunnit en Golden Globe, kronologiskt efter gala-år. I de fall det handlar om en insats i en tv-serie som inte finns i Svensk Filmdatabas så länkar vi i stället till vinnarens personpost. Klicka på filmernas titlar eller personernas namn för att läsa mer om dem i Svensk Filmdatabas.

Svenska filmer som vunnit Golden Globe för Bästa icke-engelskspråkiga film