Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Alice Jenny Uddgren i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Död i Bromma, Stockholm. Dotter till regissören Anna Hofman-Uddgren. Gift med regissören och skådespelaren Ernst Eklund.-Alice Eklund var dotter till en av de första kvinnliga svenska filmregissörerna, Anna Hofmann-Uddgren, och journalisten Gustaf Uddgren. Hennes insatser som filmregissör är begränsade då hon bara regisserade en långfilm, Flickorna på Uppåkra (1936), med Lorens Marmstedt som medregissör.Eklund var huvudsakligen verksam som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Alice Jenny Uddgren i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Död i Bromma, Stockholm. Dotter till regissören Anna Hofman-Uddgren. Gift med regissören och skådespelaren Ernst Eklund.

-

Alice Eklund var dotter till en av de första kvinnliga svenska filmregissörerna, Anna Hofmann-Uddgren, och journalisten Gustaf Uddgren. Hennes insatser som filmregissör är begränsade då hon bara regisserade en långfilm, Flickorna på Uppåkra (1936), med Lorens Marmstedt som medregissör.

Eklund var huvudsakligen verksam som skådespelare och teaterdirektör. Hon var gift med Ernst Eklund och tillsammans utgjorde de ett av sin samtids mest populära kändispar som både spelade mot varandra och drev teater sida vid sida i många år. De drev i tur och ordning Blancheteatern, Komediteatern och Oscarsteatern i Stockholm och introducerade bl.a. Brechts "Tolvskillingsoperan" redan 1929: Alice var Polly och Ernst Mackie Kniven.

Till skillnad från sin make gjorde Alice inga filmroller. Däremot gjorde hon ett par TV-roller mot slutet av sin karriär, t.ex. i pjäsen Fånga en fallande stjärna (Börje Mellvig, 1963). I rollen som den åldrade teaterdivan kan man ana något av den berömda skådespelerskan Alice Eklunds strålglans.

Flickorna på Uppåkra var en ganska lättsam historia om en äventyrlig mamma med fem döttrar och ett rivjärn till hushållerska som startar jordbruk för att komma på grön kvist. Det var en film som var gjord för att tilltala publiken, med kända namn i klädsamma roller. Det var också den sortens ensemblestycke och skådespelarfilm som var vanligt förekommande inom den svenska filmkomedin. Isa Quensel fick briljera som en av de företagsamma döttrarna och Dagmar Ebbesen spelade rivjärnet med hjärtat på rätta stället. Semmy Friedmann gjorde ormen i paradiset, d.v.s den skurkaktige advokaten. Torsten Quensel hade skrivit manus efter en roman av Maja Jäderin-Hagfors.

Alice Eklund fick beröm i pressen: "I personinstruktionen kunde man spåra Alice Ekelunds kultiverade och finstämda lyhördhet". Men det blev alltså hennes enda regiuppdrag för filmen.

Mikaela Kindblom (2012)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?