Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Ringside
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1960-07-01

Medverkande

Whitey Bimstein
Ingemar Johanssons tränare

Arthur Mercante
ringdomare i matchen Johansson/Patterson

Visa alla medverkande

Handling

I censurbeskrivningen sägs: "Två små pojkar, en vit och en färgad, går på rundtur i New York och hamnar så småningom på boxningsmatchen Ingemar Johansson-Floyd Patterson."Det...

Visa hela handlingen

Press

Utöver sportjournalisterna var det av yrkeskritikerna bara Nils Beyer som anmälde filmen. Hans recension i Stockholms-Tidningen löd i sin helhet: "Till glädje för dem som inte hade...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Redigering
Speaker

Medverkande

Ingemar Johansson
Floyd Patterson
Lennart Risberg
Henry Wallitsch
Whitey Bimstein Ingemar Johanssons tränare
Arthur Mercante ringdomare i matchen Johansson/Patterson
Artie Aidala boxningsdomare i matchen Johansson/Patterson
Leo Birnbaum boxningsdomare i matchen Johansson/Patterson

Bolag

Produktionsbolag AB Globefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1960

Handling

I censurbeskrivningen sägs: "Två små pojkar, en vit och en färgad, går på rundtur i New York och hamnar så småningom på boxningsmatchen Ingemar Johansson-Floyd Patterson."

Det rör sig om den returmatch där Ingemar Johansson förlorade VM. Detta skedde efter 1.51 i femte ronden. Matchen ägde rum på Polo Grounds i New York inför 50.000 åskådare.

I filmens handling dröjer det länge innan man kommer fram till matchen, vars avslutning efter knockouten skildras i direktreportage av signaturen Rit-Ola i Dagens Nyheter:

Man har nu släpat in en pall i ringen. Ingemar kunde inte stå.

Slaget var fruktansvärt. Det var en av de våldsammaste svingar jag har sett i hela mitt liv. Ingemar blev mera utslagen än någon annan boxare jag har sett.

Man arbetar frenetiskt för att få liv i Ingemar, men han är fortfarande inte klar. Ringen är fullständigt fylld med poliser, det står säkert ett femtiotal poliser runt ringen. Det förefaller att vara en allvarlig historia. Nu äntligen fick de upp Ingemar. Han står nu upprätt i ringen omgiven av sina sekonder och en del av tävlingsläkarna i Polo Grounds. Nej, det gick inte. Ingemar sjönk ned på stolen igen, han kan inte stå. Han är fortfarande fullkomligt borta. Boxningskommissionens läkare är nu inne och tittar på Ingemar.

Här är nu fullkomlig panik. Hela ringsidepubliken har vräkt sig in över våra platser på ringside. Över allt står människor på bänkar, jag har tre stycken hängande över axlarna och folk strömmar in. Jag har nu själv klättrat upp på kanten på borden och försöker få en överblick över vad som händer. Ingemar är fortfarande icke kapabel att resa sig!

Han sitter fortfarande på stolen, och just nu är hans pappa och fru i ringen. Det är en beklämmande syn.

40 000-50 000 människor står kvar på sina platser runt Polo Grounds. Man har knappast sett någonting sånt här tidigare. En av de våldsammaste knockoutsegrarna i ringhistorien. Det är tragiskt att det skulle drabba en svensk.(-)

Censur / granskning

Censurnummer 96034
Datum 1960-06-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2150 meter
Kommentar Aktindelning: 505-505-500-640 = 2150 m - 79 minuter. Aktlängder: 505, 505, 500, 640.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2150 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Utöver sportjournalisterna var det av yrkeskritikerna bara Nils Beyer som anmälde filmen. Hans recension i Stockholms-Tidningen löd i sin helhet:

"Till glädje för dem som inte hade tillfälle se matchen i Polo Grounds har den efterlängtade filmen nu kommit.

En film på halvannan timma till förhöjda biljettpriser och med utmärkta bilder av matchen. De bägge nerslagningarna av Ingo i femte ronden kan avnjutas såväl i normalt tempo som i ultrarapid, varpå som slutvinjett kommer exvärldsmästarens blåtira och slocknade uppsyn.

Upprörd över misshandeln blir man inte, då man har i gott minne det otäcka nackslag bakifrån, med vilket Ingo i fjol fällde den omtöcknade Floyd. Och vad de sju och sjuttio experterna redan konstaterat, det framgår av filmen, nämligen att Floyd den här gången bestämde takten från första stund. Ingos försiktighet är påfallande - han hade aldrig väntat att möta ett vilddjur i ringen och söker så vitt möjligt undgå att reta det.

För resten gör Floyd Patterson liksom i fjolårets film intryck av en personlig överlägsenhet, som är ganska imponerande. Hans på en gång ironiska och ödmjuka blick har en klokhet, som verkar mera sympatisk än direktör Johanssons breda självsäkerhet.

Men naturligtvis är det om den svenske mästaren filmen huvudsakligen handlar. Vi får se honom träna och hoppa rep och skubba i terräng tillsammans med Lennart Risberg. Det sker i det natursköna Schweiz, där filmen plötsligt förvandlas till färgfilm.

Allt det där bryr sig ju inte publiken om. Den har kommit för att se en storsmocka - och hade inte boxningen varit ett geschäft, kunde det hela ha överstökats i en liten kortfilm på femton minuter. Nu har det gällt att genom likgiltigt fyllnadsgods få fram en "storfilm" som man kan ta blodigt betalt för.

Manus och regi av Per Gunvall får vi alltså finna oss i. Men det ledmotiv han bakat in i reportaget har blivit något alldeles utomordentligt äckligt. Vi får följa två små pojkar, den vite Joe och den svarte Jimmy, som blir så saligt frälsta av boxningen, att de strax hamnar i sjunde himlen - får skaka hand med Floyd och Ingo och blir i tillfälle genom idogt arbete och sparsamhet att köpa ett par biljetter till Polo Grounds.

Vad är det för smånäpen propaganda för den råaste av idrotter? Hellre hade vi velat få några glimtar av det cyniska affärsföretag, som boxningen är, och av publikens blodtörstiga reaktioner och hänsynslösa skymford mot den slagne idolen. Då hade det hela blivit sannare."

Inspelning

Polo Grounds New York City, New York USA (matchen Ingemar Johansson - Floyd Patterson) 1960-06-20 1960-06-20
New York City, New York USA (matchen Lennart Risberg - Henry Wallitsch) 1960-06-20 1960-06-20
1960 1960
Genève Schweiz
New York City, New York USA (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1960-07-01 Rigoletto Stockholm Sverige 79 min
Urpremiär 1960-07-01 Rigoletto Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 2001-01-01 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Denver Station
Kompositör Malcolm Lockyer


Originaltitel Florida Special
Kompositör Dick Kolmar


Originaltitel Flying Colours
Kompositör Roger Barsotti


Originaltitel Gay Abandon
Kompositör Derek Nelson


Originaltitel Holiday Flight
Kompositör Robert Farnon


Originaltitel Just for Laughs
Kompositör Eric Austen /= Eric Siday, Austen Croom-Johnson/


Originaltitel Mr. Gliss
Kompositör Malcolm Lockyer


Originaltitel The Number One Boogie
Kompositör Derek Nelson


Originaltitel The Partisans Patrol
Kompositör Malcolm Lockyer


Originaltitel Roll Back the Carpet
Kompositör Derek Nelson


Originaltitel Ski Trails
Kompositör Roger Roger


Originaltitel Step Lively
Kompositör Derek Nelson (1958)


Originaltitel The Stroller
Kompositör Malcolm Lockyer


Originaltitel Studio A
Kompositör Malcolm Lockyer


Originaltitel Tear It Up
Kompositör Derek Nelson


Ämnesord

Boxning
Dokumentärfilm
New York
Sport

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?