Så blött, så rätt – svenska filmbad!

En artikel av
Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson
Blåjackor

Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson doppar inte bara tårna utan dyker i denna podd rakt ner i fenomenet svenska filmbad – från Greta Garbos badutflykt i filmen Luffar-Petter från 1922 och framåt – och lanserar tesen att bad är för svensk film vad biljakter är för amerikansk samt efterlyser fler badfilmer från klanen Wahlgren.

I stället för en skriven artikel så är det här en artikel i poddformat, en ljudfil som du kan lyssna på när du vill. Göran, C-G och Johan gör vanligtvis en podd som heter Everdahl & Karlssons Film TV, som vi har länkat till längst ner på sidan. Denna gång har vi bett dem samtala om bad som företeelse i svenska filmer. Du kan lyssna direkt men om du vill spara ner podden till din enhet så högerklicka i stället på spelaren här nedanför.

(publicerad i juni 2020)

Filmerna i podden

För den som vill läsa mer om filmerna i Svensk Filmdatabas följer här en länkad lista på alla svenska filmer som nämns samt om och i så fall hur filmerna är tillgängliga (som läget var när podden publicerades i juni 2020).