Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Elvira Madigan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-04-24

Medverkande

Pia Degermark
Elvira Madigan (Hedvig Jensen), cirkusdansös

Thommy Berggren
Löjtnant Sixten Sparre

Lennart Malmer
Kristoffer, Sixtens vän

Cleo Jensen
Cleo, kokerskan

Nina Widerberg
Cleos dotter

Yvonne Ingdal
Pia Degermarks röst

Om filmen

Bo Widerbergs film baserad på den sanna historien om löjtnanten och cirkusprinsessan som rymde tillsammans blev hans största internationella succé. Trots en minimal...

Visa hela texten

Handling

Elvira Madigan och Sixten Sparre är tillsammans i en dansk sommarhage. Han är svensk löjtnant och har deserterat från sitt regemente och övergivit sin hustru och sina...

Visa hela handlingen

Press

Samtliga kritiker framhävde bildernas ovanliga skönhet - med hänvisning till de franska impressionisternas måleri - och huvudrollsinnehavarnas känsliga spel. Men beträffande helhe-...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Bo Widerbergs film baserad på den sanna historien om löjtnanten och cirkusprinsessan som rymde tillsammans blev hans största internationella succé. Trots en minimal utrustning och ett litet team lyckades han skapa ett filmiskt poem med en ljussättning som är bland det vackraste han har gjort. I huvudrollerna syns Pia Degermark och Thommy Berggren.

Sixten Sparre har deserterat och övergivit sin familj. Elvira Madigan är lindansare och har rymt från sin cirkus. Tillsammans beger de sig ut på rymmen i Danmark, kära, fattiga och efterlysta. Elvira Madigan är Bo Widerbergs Bonnie och Clyde, baserad på ett riktigt fall på 1800-talet.

Filmen är ofantligt vacker och tjusig i sin 1800-talsmiljö, men i själva verket var den en lågbudgetfilm, med knapphändig utrustning och endast elva personer i teamet. Men Widerberg höll inte igen på ambitionerna, han sade att han med Elvira Madigan ville visa upp allt han tyckte om i livet. Allt skulle fotograferas som det aldrig blivit fotograferat. Han ville ju med sina filmer visa verkligheten och i Elvira Madigan inbegrep det även ljuset. Han undvek att i största möjliga mån använda artificiellt ljus.

Till rollen som Elvira hittade Widerberg efter mycket möda en sextonårig, oerfaren flicka. Han upptäckte henne då hon hamnat på omslaget till Hänt i veckan. I Mårten Blomkvists "Höggradigt jävla excentrisk – en biografi över Bo Widerberg" berättar hon hur Widerberg tyckte att hennes provfilmning gick uselt men att han ville ha henne i alla fall. Han sade till henne att "Du har allas vår själ i dina ögon."

Trots mångas skepsis till den enkla produktionen lyckades Widerberg med Elvira Madigan åstadkomma sin största internationella succé. Filmen togs ut till tävlan till filmfestivalen i Cannes och den sensationellt unga Pia Degermark vann priset för bästa kvinnliga huvudroll. Det internationella mottagandet var översvallande. I amerikanska branschtidningen Variety skrev man: "Filmen bygger på en sann historia om en dödsdömd kärlek vid sekelskiftet, och koncentrerar sig på dramats poetiska, tidlösa och lyriska kvalitéer och lyckas fullständigt i allt."

De svenska kritikerna lovordade det vackra färgfotot i filmen och skådespelarnas känsliga spel. Lasse Bergström ansåg i Expressen att Widerberg "iscensatt ett filmpoem om de nordiska folkens längtan till sommaren och om deras drömmar om barndomens rena kärlek." Och att en sådan film kunde man inte möta med annat än kärlek. Och i Chaplin skrev Sun Axelsson: "Det är naturligt att inte ett öga (-) är torrt när man ser en film som Bo Widerbergs Elvira Madigan - och han har på ett utomordentligt intelligent, sensibelt och kraftfullt sätt fattat att här finns ett stort behov att tillgodose hos våra känslokonsumenter." Men det fanns också de som tyckte att Widerberg inte lyckades hålla ihop filmen, att han som vanligt var skicklig med delarna men att det inte riktigt räckte till helheten.

Ingmar Bergman var dock inte en av dem. Han skrev om Elvira Madigan i boken "Bergmans 1900-tal": "... Så såg jag om Elvira Madigan förra sommaren när den nyrestaurerade kopian var färdig och såg att detta är ett mästerverk, levande i vartenda ögonblick. (-) Och så upptäckte jag också att Widerberg hade sett någonting då som jag inte uppfattade första gången jag såg filmen. Jag tyckte då att Thommy Berggren var bedårande men att flickan, Pia Degermark, inte fungerade. Hon sjavade omkring i sina kjolar och kunde varken stå eller gå eller tala. Nu när jag såg om den insåg jag att Widerberg hade sett någonting hos henne som var mycket mera avgörande än allt det där andra. I hennes blick finns något mörkt, något gåtfullt, något djupt destruktivt. Plötsligt förstår man. Dödsdriften i berättelsen fick ett annat och nytt djup. Detta hade Widerberg sett och det är stort."

Lova Hagerfors (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspelningsledare
B-foto
Mixning

Medverkande

Pia Degermark Elvira Madigan (Hedvig Jensen), cirkusdansös
Thommy Berggren Löjtnant Sixten Sparre
Lennart Malmer Kristoffer, Sixtens vän
Cleo Jensen Cleo, kokerskan
Nina Widerberg Cleos dotter
Yvonne Ingdal Pia Degermarks röst

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Europa Film
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2008
SF Home Entertainment 2012
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Elvira Madigan och Sixten Sparre är tillsammans i en dansk sommarhage. Han är svensk löjtnant och har deserterat från sitt regemente och övergivit sin hustru och sina barn. Hon är en ung lindanserska som rymt från den cirkus där hon varit den stora attraktionen.

I det soldränkta sommarlandskapets avskildhet lever de ut sin kärlek. Hon tycker sig ha fått tillbaka sin identitet och kallar sig vid sitt verkliga namn - Hedvig. De tar in på ett värdshus och fördriver dagarna bekymmerslöst i glädje över varandra. Sixten läser Strindberg och Hedvig lär sig sticka av ställets kokerska Cleo. Kokerskans tvättlina får tjäna som träningsredskap åt Hedvig när hon spänner upp den mellan två ekar.

Pressen har uppmärksammat deras flykt och under en måltid i gräset läser de om sig själva. Cleo, som känt igen Hedvig, blir deras förtrogna. Snart är de identifierade även av andra. Cleo varnar dem: de måste ge sig av. Så gott som medellösa försöker de fånga fisk att livnära sig på.

Kristoffer, en vän från regementet, spårar upp Sixten. Det blir till en början en lekfull samvaro, men Kristoffer har egentligen kommit för att förmå Sixten att återvända till familjen och sina plikter. Sixten förklarar att han avsvurit sig militarismen och ställt sig på kvinnornas sida. Han vill närma sig verkligheten på grässtråets nivå.

Hedvig avlyssnar ett samtal mellan de bägge männen: den övergivna hustrun har försökt ta sitt liv. Hedvig flyr förtvivlad men Sixten finner henne och övertygar henne om att budskapet inte är sant.

De har inte längre något att leva av. Hedvig säljer för några kronor en teckning som den parisiske konstnären Toulouse-Lautrec gjort av henne.

En musikkvartett kommer till trakten. Musikerna tillhör Hedvigs värld och hon besöker deras konsert, smyckad i för tillfället utnyttjade inredningsföremål. Hon erbjuds 25 kronor för att sjunga och dansa på en byfest. Sixten, som är oförmögen att bidra till deras uppehälle, stryker svartsjukt omkring festlokalen och råkar i slagsmål med en berusad festdeltagare.

Isoleringen och misären fräter allt djupare på deras förhållande. Hedvig ser till sist döden som enda utväg. En spågummas kort övertygar henne. Medförande en måltidskorg vandrar hon och Sixten ut i skogen. Men med pistolen i sin hand intill Hedvigs huvud tvekar Sixten. Hon springer ut i gräset jagande en fjäril. I fångstögonblicket smäller ett skott och bilden av Hedvig fryses. Ljudet av ett andra skott markerar slutet på deras kärlekssaga.

Censur / granskning

Censurnummer 105481
Datum 1967-04-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2480 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2480 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Samtliga kritiker framhävde bildernas ovanliga skönhet - med hänvisning till de franska impressionisternas måleri - och huvudrollsinnehavarnas känsliga spel. Men beträffande helhe- tsintrycket kunde man skilja mellan ett kärleksfullt och fö- rbehållslöst mottagande av Widerbergs verk och en kritisk distans från vilken verkets brister påtalades.

Till de gripna hörde Jurgen Schildt i AB, Lasse Bergström i Expr och Sun Axelsson i Chaplin.

Under rubriken "En film att älska och komma ihåg" skrev Jur- gen Schildt: "Det är en förbannat bra film, en film med rymd och lyster och gripenhet, en film att älska och komma ihåg några månader och kanske år framöver. Dessutom är det, tekn- iskt och koloristiskt sett, den utan jämförelse kräsnaste svenska färgfilmen som sett dagen." Kritikern fann en mängd musikaliska och bildmässiga "snillrikheter" och kommentera- de: "Den är gjord med vidöppna sinnen, den är klok, varm och uppmärksam. Och den vittnar om en stor fördomsfrihet när det gäller Widerbergs lust att förflytta sig mellan genrer."

Lasse Bergström ansåg att Widerberg iscensatt ett filmpoem om de nordiska folkens längtan till sommaren och om deras drömmar om barndomens rena kärlek. En sådan film kunde man inte möta med annat än kärlek.

Sun Axelsson försvarade behovet av sentimentalitet och roma- ntik i ett känsloförkvävande klimat: "Det är naturligt att inte ett öga (-) är torrt när man ser en film som Bo Widerb- ergs Elvira Madigan - och han har på ett utomordentligt in- telligent, sensibelt och kraftfullt sätt fattat att här fin- ns ett stort behov att tillgodose hos våra känslokonsumente- r." Widerberg hade, ansåg Axelsson, förstått vikten av "pau- serna i det tragiska medvetandet: behovet av en ömhet och framför allt en sinnlighet som är spegel för den ljusare si- dan av människan - den som återskänker henne en dröm, en gl- ädje, ett ljus och som på så sätt ger näring åt det som mås- te vara positivt och måste verka skapande inom oss".

Mauritz Edström (DN) tyckte att filmen "passerar genom 60-t- alets politiskt och socialt orienterade debatt som en på många sätt främmande och färgskimrande fågel". Kritikern erk- ände Widerbergs och fotografen Jörgen Perssons mästerliga be- handling av färgfilmen och kände sig i början bedövad av in- tensiteten i regissörens sätt att måla. Då han såg ut över hela filmen blev Edström dock betänksammare. Han menade att Widerberg försvann in i sina improviserade scener och tappa- de greppet om helheten. Som särskilt svagt utpekades mötet mellan Sixten och hans regementskamrat Kristoffer: "Wid- erberg blir trubbig, replikerna känns overkliga och lekarna förvandlas till just filmupptåg."

Hanserik Hjertén (SvD) efterlyste "personlig skärpa i uttry- cket" och "kontrastverkan i motivet". Han tyckte att kärlek- shistorien skildrades "genom ett uppbåd av bildformer som florerar i dagens film" och "den diskussion som filmen för om frihetens moral i förhållande till samhällets blir bara en diskussion som i sin sköna inramning gör det alltför lätt för sig". Hjertén sammanfattade: "Jag tycker att den med ännu större tydlighet än de tidigare filmerna visar att Bo Widerberg inom sig bär en motsättning mellan samhällsengage- mang och utopisk individualism. Den flitige Widerberg borde nog samla sig inför de konstnärliga krav som en sådan motsä- ttning ställer på honom."

Kommentar Svensk filmografi

Filmens motiv byggde på kärlekshistorien mellan löjtnanten vid Kongl. Skånska dragonregementet Sixten Sparre (f. 1854) och cirkusprinsessan Hedvig Jensen (f. 1867), publikfavorit hos den ambulera- nde Cirkus Madigan under namnet Elvira Madigan. Ett och ett halvt år efter deras första möte i Sverige rymde de tillsam- mans till Danmark, där Hedvig vuxit upp. Utan existensmöjli- gheter sökte de döden i Nørreskov på Taasinge (en ö strax söder om Fyn) omkring 18 ju- li 1889. Paret begravdes på Taasinge kyrkogård, dock ej un- der de för turiständamål senare uppsatta gravstenarna. Dödssättet torde ha inspirerats av det i januari samma år inträffade Mayerlingdramat i vilket Österrike-Ungerns tronföljare prins Rudolf först sköt sin älskarinna och därefter sig själv. Det nordiska kärleksdramat förevigades i folkkulturen genom "Vi- san om den sköna konstberiderskan Elvira Madigans kärlek och grymma död: Sorgeliga saker hända..." (1889), författad av tidningsmannen Johan Lind- ström Saxon (1859-1935).

1943 regisserade Åke Ohberg den första svenska filmversionen ("Elvira Madigan") med Eva Henning i huvudrollen. Widerbergs inspelning ägde rum sommaren 1966 i Skåne och på Nordsjälland med senare kompletteringar i Stockholm bl a vid Karlbergs slott och på Solliden. Dansken Poul Erik Møller gjorde samtidigt en dokumentärfilm om sin landsmaninna (Elvira Madigan, Lopeja Film, Danmark 1967).

24.000 m upptagen film klipptes delvis av Widerberg och hans assistent Kalle Boman i New York.

Efter ett par misslyckade försök att besätta huvudrollen 1965, bl a med den ryska skådespelerskan Anastasia Vertinskaja, valde regissören en 17-årig elev vid Sigtunaskolan vars fotografi han sett i en veckotidning. Valet visade sig vara ett lyckokast. En enig svensk och utländsk press berömde Pia Degermarks spel och juryn vid festivalen i Cannes i maj 1967 tilldelade henne skådespelarpriset, en stor framgång för svensk film.

"Elvira Madigan" fick starka lovord av den internationella kritiken. Framför allt i USA såg man filmen som en betydelsefull avvikelse från den övriga exporterade svenska produktionen och den nominerades på filmkritikernas listor över bästa utländska filmer under 1967. Den toppade även Svenska Filmkritikerförbundets lista.

I DDR (Östtyskland) distribuerades filmen 1969 med synkroniserad dialog. Pia Degermarks röst dubbades där av Jutta Hoffmann.

Svenska Filminstitutets jury tilldelade filmen 1,4 poäng (3:10) vilket medförde ett kvalitetsbidrag på 278.195 kr. Tidskriften Chaplin gav Jörgen Persson (examinerad från Filmskolan) ett hedersomnämnande 1968 för färgfotot.

Deutsche Grammophons utgåva SLPM 138.783 från 1963 av Mozarts pianokonsert nr 21, som användes i filmen, ompressades och såldes med Pia Degermark-omslag som "Elvira Madigantemat" både i Sverige och utomlands.

Inspelning

Strandmøllekroen Klampenborg Danmark
Skåne Sverige
Nordsjälland Sverige
Karlbergs Slott Stockholm Sverige
Solliden Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1967-04-24 Falken Stockholm Sverige 90 min
1967-04-24 Saga Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 1986-06-19 TV2 Sverige 86 min
1991-06-21 Kanal 1 Sverige 86 min
1996-03-22 SVT2 Sverige 86 min
1999-12-15 SVT1 Sverige 86 min
2002-06-23 SVT1 Sverige 86 min
Urpremiär 1967-04-24 Falken Stockholm Sverige 90 min
1967-04-24 Saga Stockholm Sverige 90 min
Videorelease 1997-08 Sverige 86 min
Annan visning 1970 Warszawa Polen (endast Art Cinemas)
TV-visning 2006-08-01 SVT1 Sverige 86 min
2008-04-29 SVT1 Sverige 86 min
Dvd-release 2008-07-28 Sverige
TV-visning 2011-01-01 SVT1 Sverige
2011-09-19 SVT1 Sverige
2012-04-10 SVT1 Sverige
Dvd-release 2012-12-12 Sverige (ingår i boxen "Bo Widerberg - En Filmografi")
TV-visning 2015-10-19 SVT1 Sverige
2017-08-12 SVT1 Sverige
2018-06-06 SVT2 Sverige
Cinemateksvisning 2015-10-17 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-06-06 SVT2 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Konzert für Klavier und Orchester Nr 21 C-dur K. V. 467
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart
Exekutör Géza Anda (piano)


Originaltitel L' amoroso
Kompositör Antonio Vivaldi


Originaltitel L' estate
Kompositör Antonio Vivaldi


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)


Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1968 Jörgen Persson (hedersomnämnande för färgfoto)
National Board of Review 1967 (bästa utländsspråkiga film)
Festivalpris Cannes 1967 Pia Degermark (skådespelarpris)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1967 (bidrag om 278 195,21 kr)
Filmbewertungsstelle (Wiesbaden) Wiesbaden (prädikat: wertvoll)
Från spex till sex (1971) Citat ingår från Elvira Madigan (1967)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Elvira Madigan (1967)
Sixten (1994) Citat ingår från Elvira Madigan (1967)
Liv till varje pris : En film om Bo Widerberg (1998) Citat ingår från Elvira Madigan (1967)
Muraren (2002) Citat ingår från Elvira Madigan (1967)
Alla är äldre än jag (2012) Citat ingår från Elvira Madigan (1967)
Det naturliga ljuset (2010) Citat ingår från Elvira Madigan (1967)
Elvira Madigan [trailer] (1967) Trailer till Elvira Madigan (1967)

Ämnesord

Cirkusartister
DK Drama
DK Kärlek
Danmark
Impressionism
Kvinnoporträtt
Kärlek över klassgränser
Lindanserska
Militärer
Musikaliskt ledmotiv
Otrohet
Pacifism
Självmord
Sommarkärlek

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2480


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2446


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2444


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2444


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ELVIRA MADIGAN Bo Widebergs första färgfilm
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Pia Degermark 1967 in Cannes als beste Dartstellerin ausgezeichnet ELVIRA MADIGAN
Affischdesign Westphal


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ELVIRA MADIGAN


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 65 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Elvira Madigan. Dialoglista.
Omfång 31 s. Produktionsuppgifter och prolog (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 12
Bakombild papper 6
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Längd i minuter 87 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?