Table of contents

Basic facts

Media (115)

Biography

Norsksvensk skådespelare (filmroller 1923-1989) och regissör. Född Lauritz Meyer de Chezaulx Falk i Bryssel, Belgien, död i Sofia församling, Stockholm. Gift med den norska skådespelaren Vibeke Falk.-Lauritz Falks långa och gängliga gestalt förknippar man gärna med charmörroller i 1940-talsfilm. Men han hade en mycket lång och brokig karriär där skådespeleriet bara var en del.Falk växte upp i Stockholm och filmdebuterade som fjortonåring 1923 i Per Lindbergs filmatisering av Elin Wägners roman "Norrtullsligan". Falk studerade sedan konst vid...

Show full biography


Related

Biography

Norsksvensk skådespelare (filmroller 1923-1989) och regissör. Född Lauritz Meyer de Chezaulx Falk i Bryssel, Belgien, död i Sofia församling, Stockholm. Gift med den norska skådespelaren Vibeke Falk.

-

Lauritz Falks långa och gängliga gestalt förknippar man gärna med charmörroller i 1940-talsfilm. Men han hade en mycket lång och brokig karriär där skådespeleriet bara var en del.

Falk växte upp i Stockholm och filmdebuterade som fjortonåring 1923 i Per Lindbergs filmatisering av Elin Wägners roman "Norrtullsligan". Falk studerade sedan konst vid Konstakademien i Oslo och han var även i Paris för att studera regi och dekormåleri vid Comédie-Francaise. Väl hemma i Norge började han skådespela på film och teater, och blev snart ett välkänt namn på den norska scenen där han bland annat spelade i "Fröken Julie" och "Glada änkan".

Under 1930-talet hade Falk en roll i den svenska filmen Flickorna på Uppåkra (Lorens Marmstedt och Alice Eklund, 1936). Därefter återvände han till Norge men flydde som motståndsman 1942 till Sverige. I Sverige fick han roller som filmcharmör i romantiska filmer som Kungajakt (Alf Sjöberg, 1943).

1944 fick Falk tillfälle att regidebutera med spionthrillern Lev farligt på eget manus efter en roman av Axel Kielland. Filmen handlar om en ung slarver och miljonär, spelad av Falk själv, som dras in i motståndsrörelsen i ett icke namngivet ockuperat land via en bombman kallad Rödluvan och en vacker flicka som går under namnet Peter. Lev farligt blev en stor succé och ingick i den lilla men tongivande skara av svenska beredskapsfilmer som gjordes mellan 1942 och 1944.

Med Vändkorset (1945) tog Falk över filmatiseringen av Elin Wägners roman, efter att filmens regissör Rune Carlsten hade hoppat av. Det var den första långfilmen producerad av Folkrörelsernas Filmorganisation, även kallat Filmo, och inspelningen var konfliktfylld. Med komedin Gomorron Bill! (1945) satsade Falk på en lättsam komedi med sig själv i huvudrollen som odräglig charmör. Filmen, som byggde på en pjäs av P.G. Wodehouse, föll inte kritikerna på läppen och beskrevs som ett misslyckande. Tretton år senare gjorde Falk en kortversion av samma story som fick heta Prilliga Bill (1958).

Falk fortsatte att varva skådespeleri med regiuppdrag, främst inom teater och musikal men även för TV, samt måleri. Han hade flera egna utställningar. Hans sista filmroll var i Mai Zetterlings Amorosa (1986). Vad som är mindre känt är att Falk också var dokumentärfilmare. Under efterkrigstiden gjorde han ett antal prisbelönta dokumentärfilmer, som t.ex. Europeisk rapsodi (1958) och Mörk sång: Odetta - från slaveri till frihet (1963).

Mikaela Kindblom (2012)

Films

Director
Screenplay
Cast
Assistant Director

Soundtrack listing

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?