Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (29 st)

Originaltitel Generalen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-04-16

Medverkande

Edvin Adolphson
Platoff, general

Inga Tidblad
Maria Sabline

Paul van der Osten
Viktor Sabline

Karin Swanström
Alexandra

Nils Leander
Sobakin

Knut Martin
Glinka

Visa alla medverkande

Handling

Maria, en ung rysk studentska, älskas av Viktor Sabline, en rysk vetenskapsman. De gifter sig och strax därefter bryter världskriget ut, varefter mannen måste dra i fält som löjtnant....

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Den senaste svenska filmen från Paris spelar i rysk miljö. Den innehåller en grann spelroll för Edvin Adolphson -- inte så grann när det gäller repliker, som när det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Edvin Adolphson Platoff, general
Inga Tidblad Maria Sabline
Paul van der Osten Viktor Sabline
Karin Swanström Alexandra
Nils Leander Sobakin
Knut Martin Glinka
Georg Blomstedt Ivanoff
Hjalmar Lundholm Orloff
Hjalmar Peters Nikitin
Hans Björnbo Gujol
Gunhild Lindholm en kvinna

Bolag

Produktionsbolag Les Studios Paramount
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1931

Handling

Maria, en ung rysk studentska, älskas av Viktor Sabline, en rysk vetenskapsman. De gifter sig och strax därefter bryter världskriget ut, varefter mannen måste dra i fält som löjtnant. Här råkar han i onåd hos den mäktige general Platoff, vilket slutar med att han döms till arkebusering för insubordination. Maria får veta detta och skyndar till generalen för att be om nåd för sin man. Hon och generalen förälskar sig i varandra. Viktor Sabline benådas och lämnar frivilligt Maria, som han aldrig älskat på allvar. Men general Platoff och Maria älskar varandra desto allvarligare och förenas för alltid. (Bearbetning av Paramounts programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 46277
Datum 1931-04-09
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2187 meter
Kommentar 2 kopior höll en längd av 2195 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2187 meter
Längd i minuter 80 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Den senaste svenska filmen från Paris spelar i rysk miljö. Den innehåller en grann spelroll för Edvin Adolphson -- inte så grann när det gäller repliker, som när det gäller kostymer. Den ryske frontgeneralen går nämligen alltid klädd i kaukasisk paraduniform, och den vackra livrockskostymen med sina dolkar och sablar och silverpatroner på bröstet klär Adolphson. Hans ansikte får ett mongoliskt drag under den buckliga persianmössan. Adolphson förstår ej blott att bära upp uniformen, han bär upp hela filmen. Han skall föreställa en järnhård krigare, en man med 'järnansikte'. Och han ger verkligen illusion av dessa järnhårda kaukasier, bland vilka Stalin är det senaste praktexemplaret. Adolphson spelar bra, och tar vara på rollens möjligheter. Men inte ens han med sin granna kappa kan skyla styckets torftigheter. Det gnisslar av falska tonfall och falska situationer. Ibland kan man inte kväva en hädisk tanke på sin ungdoms konstart: spexet. Det är farligt med falska repliker i talfilm. Skickliga skådespelare som Adolphson, Inga Tidblad, Karin Swanström kan visserligen blanda bort korten och mildra replikernas dumhet. Men i Paul van der Ostens mun blir de förfärliga."

Ny Dag (osignerad): "Senaste svenska filmen är till uppbyggnad, regi och delvis fotografering lika omöjlig som sina föregångare. Därtill presenterades den med ett hemskt ljud. Handlingen mera teater än film. Adolphsons briljanta spel som 'järnansiktet', Karin Swanströms bordellmamma av 'officers rang' och Inga Tidblads lilla kvinna, offret för kärlekskomplikationer, men i en hopplös film."

DN (-e ): "Det sista numret i Paramounts svenska produktion infriar inte det för någon tid sedan givna löftet om nya, friska vindar i ateljéerna vid Joinville. Visserligen har kameran blivit litet rörligare och närbilderna flera, men det är också allt. Först och främst har det inte oävna uppslaget förfuskats. Dialogen är alltjämt huvudsaken och har tunnats ut i ett teatraliskt, förkonstlat manér. Gustaf Bergmans regi tror alltjämt att talfilm är filmad teater, alltså med vikten på tonfall, konstpauser och utdraget tempo. Den ende som spelade -- och framför allt talade riktigt var Edvin Adolphson. Hans prestation var tillknäppt, märgfull och så barskt betonad som behövdes för att förklara hans öknamn 'järnansiktet'. "

Kommentar Svensk filmografi

Ytterligare en av Paramounts svenska produktioner i Paris där filmen gått förlorad. Den eventuella konstnärliga förlusten är tydligen Edvin Adolphsons rolltolkning. Filmen är en svensk version av den amerikanska The Virtuous Sin (Paramount, 1930) i regi av Louis Gasnier. Inspelades samtidigt i bl a en tysk version med titeln Die Nacht der Entscheidung i regi av Dmitri Buchowetzki.

Inga Tidblad (intervju sept -okt 1973): "För mig var det spännande att få komma till Joinville och spela in film. Plötsligt var man stjärna och hade 'Vedette' på dörren. Och stor loge - Gud vet om jag inte hade badrum också. Omkring mig fanns många internationella stjärnor som gick omkring. Stämningen var lite som i en korvfabrik. Än mera blev det följande år när vi gjorde Marius eller Längtan till havet (1931/19).

Edvin Adolphson (intervju 25.2.1976): "En fransk och en tysk version inspelades samtidigt och huvudrollen i den tyska hade Conrad Veidt, vilket ledde till att vi blev bekanta och sedan goda vänner. Vi och tyskarna växlade så att vi spelade på natten varannan vecka och på dagen varannan.

Det var mycket färggrant och stiligt när statisterna kom på morgonen till ateljén för de var äkta ryssar i sina äkta uniformer med ordnar och allt. Deras anskaffande sköttes av direktören för en berömd rysk restaurang, jag tror den hette 'Kaukasien'. Där fanns även storfurstinnan Maria, prins Wilhelms frånskilda hustru."

Teaterpjäsen "A Tabornok" av Lajos Zilahy (f 1891) hade sin urpremiär på Nemzeti Szinhàs i Budapest den 9.11.1928.

Förlaga

Originaltitel A tábornok (Pjäs)
Författare Lajos Zilahy


Inspelning

Les Studios Paramount Joinville-le-Pont, Val-de-Marne Frankrike (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1931-04-16 China Stockholm Sverige 80 min
Urpremiär 1931-04-16 China Stockholm Sverige 80 min

Ämnesord

Arkebusering/hot om
General
Insubordination
Löjtnant
Ryssland
Skyttegrav
Vetenskapsmän
Världskriget/första

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GENERALEN
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel GENERALEN
Tryckeri J.E. Behrens boktr.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GENERALEN
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?