Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, skådespelare. Född i Engelbrekts församling, Stockholm. Bror till skådespelaren och regissören Felix Herngren.-Måns Herngren fick sitt genombrott under mitten av 1980-talet när han tillsammans med sin framtida regi-partner Hannes Holm var programledare för ungdomsprogrammen Vidöppet och Förspelet i SVT. Därefter följde ytterligare ett antal programledarjobb och småroller i kortfilmer innan han 1990, tillsammans med Holm, regisserade komediserien S*M*A*S*H....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, skådespelare. Född i Engelbrekts församling, Stockholm. Bror till skådespelaren och regissören Felix Herngren.

-

Måns Herngren fick sitt genombrott under mitten av 1980-talet när han tillsammans med sin framtida regi-partner Hannes Holm var programledare för ungdomsprogrammen Vidöppet och Förspelet i SVT. Därefter följde ytterligare ett antal programledarjobb och småroller i kortfilmer innan han 1990, tillsammans med Holm, regisserade komediserien S*M*A*S*H. Fem år senare var det dags för debut som långsfilmsskapare då han och Holm såväl skrev som regisserade komedin En på miljonen tillsammans, en insats som belönade de båda med en guldbaggenominering i kategorin bästa manus. Därefter fortsatte Herngren och Holm att göra framgångsrika filmer tillsammans och de fick bl. a. en ny Guldbaggenominering, denna gång som regissörer, för Adam & Eva (1997). 2008 debuterade Herngren som ensam regissör med konstsimsfilmen Allt flyter och under början av 2010-talet har han även kunnat ses som skådespelare i Jag saknar dig (Anders Grönros, 2011) och som programledare i matlagningsprogrammet Pluras kök.

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2017 Bästa regi Hundraettåringen som smet från notan och försvann
Stockholm 1998 Bästa regi Adam & Eva
Pris Stockholm 1998 (Karamelodiktstipendiet; 10.000 kr)
Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa manuskript Adam & Eva
Stockholm 1996 Bästa manuskript En på miljonen

Insatser

Musikstycken

Textförfattare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?