Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk komiker, skådespelare, manusförfattare, regissör och musiker. Född Per Henrik Schyffert i Ronneby, Blekinge.-Henrik Schyffert är son till en hög officer i flygvapnet och uppväxt i Rosersberg norr om Stockholm. Redan som tonåring fick han medan han fortfarande gick på gymnasiet anställning vid Sveriges Radio i programmet Eldorado. Några år senare sökte han jobb vid MTV i London och arbetade där 1986-1990 medan kanalen ännu var ung och grön och det fanns...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk komiker, skådespelare, manusförfattare, regissör och musiker. Född Per Henrik Schyffert i Ronneby, Blekinge.

-

Henrik Schyffert är son till en hög officer i flygvapnet och uppväxt i Rosersberg norr om Stockholm. Redan som tonåring fick han medan han fortfarande gick på gymnasiet anställning vid Sveriges Radio i programmet Eldorado. Några år senare sökte han jobb vid MTV i London och arbetade där 1986-1990 medan kanalen ännu var ung och grön och det fanns möjligheter för medarbetarna att själva bestämma hur programmen skulle göras. När, som han säger, "amerikanarna" kom och började styra flyttade han hem till Sverige igen. Där började han göra satirprogram i radio och tv, bl.a. radioprogrammet "Hassan", som blev känt inte minst för sina inslag med busringningar till kända personer.

Han arbetade 1992 tillsammans med Johan Rheborg i dennes reklamfirma Rally TV och de bildade tillsammans med några andra det s.k. Killinggänget. Hans figur Glenn Killing var först bara en häcklare som satt i publiken men utvecklades sedan till en person i själva showen.

Som musiker har han också varit verksam 1993-1999 tillsammans med Cia Soro och Gordon Cyrus i det internationellt framgångsrika bandet Whale.

Schyffert har ansetts vara en typisk exponent för den s.k. ironiska generationen. Han var ansvarig utgivare för Killinggängets webbplats Spermaharen som skapade kontroverser efter satiriska inslag om författaren Håkan Nesser och begravningsbyrån Fonus. Som en del av Killinggänget nominerades Schyffert till en Guldbagge i kategorin bästa manus för Fyra nyanser av brunt (Tomas Alfredson, 2004).

Henrik Schyffert debuterade som långfilmsregissör 2020 med filmen Spring Uje spring, som vann Guldbaggar 2021 för bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa manus.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28 och 2021-05-06

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa regi Spring Uje spring
Stockholm 2005 Bästa manuskript Fyra nyanser av brunt

Insatser

Musikstycken

Kompositör
Textförfattare

Grupper

Me and Jon (Svensk musikduo.)

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?