Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Härlig är jorden
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Dialogspråk

Om filmen

Roy Anderssons prisbelönta bidrag till stafettfilmen 90 minuter 90-tal, som producerades av Göteborgs filmfestival. Kortfilmen var hans första spelfilm efter Giliap och den...

Visa hela texten

Handling

En öppen plats i utkanten av en stad. En grupp herrar och damer står församlade runt en täckt lastbil. Nakna män, kvinnor och barn drivs in genom lastbilens bakdörr. Sedan denna bommats...

Visa hela handlingen

Press

Carl-Johan Malmberg, Expr (8.2.1991): "'Härlig är jorden' är trots sin korthet (eller kanske just tack vare den) ett av festivalens få mästerverk, en tveeggad, djupt komisk och upprymt...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Roy Anderssons prisbelönta bidrag till stafettfilmen 90 minuter 90-tal, som producerades av Göteborgs filmfestival. Kortfilmen var hans första spelfilm efter Giliap och den första att markera hans utmärkande filmspråk.

En grupp människor står samlade runt en lastbil i utkanten av en stad. Nakna män, kvinnor och barn drivs in genom lastbilens bakdörr. Lastbilen bommas igen och en av herrarna tar en slang och kopplar den från avgasröret in till lastbilen. Därefter körs den runt i cirklar. En medelålders man i förgrunden vänder sitt ansikte mot kameran. Han återkommer sedan i fjorton tablåer, i vilka han lakoniskt berättar om sin tillvaro, sina närmaste och sina käraste ägodelar.

I Arbetet berättade Roy Andersson om sina avsikter med filmen: "Det ska handla om moralbegrepp, förhållandet till din nästa, det vill säga djupa mänskliga frågor som vi inte ägnat oss åt i filmerna under de senaste tio-femton åren ... Jag vill dra igång en debatt och givetvis kan nästa regissör protestera mot mina pretentioner och gå i svaromål. Men filmen kommer automatiskt att hänga ihop och bli en yttring av vår tid." 

I Göteborgsposten utvecklade han i samband med premiären: "Den här filmen talar inte i klarspråk om vår skuld under 40-talet och nazitiden. Men samhället har en väldig förmåga att sortera bort en obehaglig fråga när den är 'färdigdiskuterad', genom att säga att den hörde till den eller den epoken och inte är aktuell längre. Men den chansen ska inte samhället ges! (-) Individuella psykoser måste sättas in i ett större sammanhang än bara jaget. Tillvaron har skadats genom brott mot livets ordning, vi lever i en tid som handlar om allt annat än att tjäna livet för vårt gemensamma bästa. (-) Med reklamfilmerna har jag fått erfarenhet att berätta mycket på kort tid. Man kan också se filmen som en trailer till en långfilm som jag skulle vilja göra med utgångspunkt i de här frågorna."

Göteborgs filmfestival producerade stafettfilmen 90 minuter 90-tal och de andra regissörerna var Agneta Fagerström-Olsson, Björn Runge, Gunnel Lindblom, Lisa Ohlin, Hans Alfredson, Eva Bergman, Reza Parsa, Rolf Börjlind och Daniel Alfredson. Roy Andersson var först ut.

Efter det hårda mottagandet av Giliap (1975) tog det tid för Roy Andersson att återvända till spelfilmen. Han gjorde succé som reklamfilmare och när han återvände till spelfilmen 1991 etablerade han det filmspråk som idag är synonymt med honom. I Göteborgsposten förklarade han vidare om Härlig är jorden: "Jag har försökt att hitta ett nytt filmspråk. Varje bild ska vara så exakt att ord knappt behövs; varje vinkel, varje detalj."

Filmen fick ta emot en hel rad priser på filmfestivaler runtom i Europa.

Lova Hagerfors (2015)


 

Boka filmen

Den här filmen finns i distribution hos någon annan än Filminstitutet. För bokning av filmen, kontakta aktuell distributör direkt. Se längre ned på sidan under rubriken ”Bolag”.

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Serietitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Ljudtekniker
Rådgivare
Scripta
B-foto
Ljussättare
Negativklippning
Kläder
Smink
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

En öppen plats i utkanten av en stad. En grupp herrar och damer står församlade runt en täckt lastbil. Nakna män, kvinnor och barn drivs in genom lastbilens bakdörr. Sedan denna bommats till tar en av herrarna en slang och kopplar den från avgasröret till lastbilens inre. Därefter kör lastbilen runt i cirklar på den öppna platsen. En medelålders man i förgrunden vänder sitt ansikte mot oss åskådare.

Den medelålders mannen återkommer sedan i fjorton tablåer, i vilka han lakoniskt berättar om sin tillvaro, sina närmaste och sina käraste ägodelar: Hos mamman på långvården ("Det här är min mor. Jag är mycket fäst vid henne. [Till mamman:] Det ska du veta!"); på kyrkogården där pappan är begravd ("Här vill jag också ligga. Och mamma. Du tänkte på allt, pappa!"); i badkaret där han presenterar sig som mäklare ("Det måste finnas såna också. Det måste det."); i en saluförd lägenhet med kunder; i hemmet sittande på sin dubbelsäng; på gatan med bilen som han förklarar sig mycket nöjd med; på ett ritkontor, där han introducerar brodern ("Det här är min bror, brorsan. Min enda riktiga vän."); i en korridor på ett ämbetsverk där en man passerar ("Den mannen är skyldig mig pengar. Han låtsas inte om det. Det är fräckt!"); hos frisören där han filosoferar ("Livet är bra kort ändå. Det går fort på något vis."); med sin lille son hos tatueraren som tatuerar in ordet "Volvo" i pannan på pojken ("Det här är min son. En talang. Det är en gåva som man måste ta hand om. |Till sonen:] Om 10 år tar vi bort det här!"); liggande på golvet under ett bord i en restaurang; eftersom han, uppenbarligen berusad, dessutom fått jackan över huvudet påstår han sig vara blind, inte kunna se; sedan han halats fram skrattar han uppgivet; i en sparsamt inredd skoaffär där han reflekterar över restaurangincidenten ("Jag trodde jag hade förlorat synen."); i kyrkan där han tar nattvarden och håller fast nattvardskalken så att han spiller ner både präst och altarring; stående framför hemmets dubbelsäng där han väcker hustrun genom att upprepade gånger säga "Det är nån som skriker"; hustrun förmanar honom: "Du, gå och lägg dig nu. Annars orkar du inte i morgon."

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i minuter 15 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Carl-Johan Malmberg, Expr (8.2.1991): "'Härlig är jorden' är trots sin korthet (eller kanske just tack vare den) ett av festivalens få mästerverk, en tveeggad, djupt komisk och upprymt tragisk positionsbestämning i 15 helbilder av ett svenskt liv. (-)

Färgskalan i denna underbara, svårbestämbara film är gråblå, dämpad som en Peter Tillberg-målning; Allan Petterssons 7:e symfoni lägger en likaså dämpad musikalisk hinna av frusen längtan över bilder som skär genom vardagligheten som en skalpell.

Här gäller en extrem realism, det är verkligheten som hyperbol, förtydligande överdrift. Gång på gång träffar scenerna mitt i prick.

Rekvisitan, tonfallen, replikernas fördröjda inbrott i den glasartade tystnaden - Roy Andersson renodlar och utvecklar den mycket egna filmestetik som påbörjades med långfilmen 'Giliap' 1974 och under årens lopp avsatt ett antal reklamfilmer, där flera blivit moderna filmklassiker i marginalen."

Monika Tunbäck-Hanson, GP (3.2.1991): "'Härlig är jorden' är en underfundig mångbottnad historia berättad i gravallvarlig komisk ton där trivialiteter och väsentligheter sägs i samma nollställda ton. Roy Andersson lyckas trots det lilla formatet karaktärisera en bit av det materialistiska 90-tal som inte vågar syssla med själens våndor."

Kommentar Svensk filmografi

"Härlig är jorden" innebar Roy Anderssons återkomst till spelfilmen efter långfilmen "Giliap" (1975/25). Under tiden hade han uppmärksammats, även internationellt, för sina reklamfilmer för bl a Trygg-Hansa, Socialdemokraterna, Air France och Citroën.

Om ambitionerna med sin medverkan i "90 minuter 90-tal" berättade Roy Andersson i Arbetet (2.2.1990): "Jag har upplevt ensamhet i analysen av den levande bildens uttrycksmöjligheter, säger han och anser att filmer faktiskt inte enbart måste bestå av ytliga anekdoter.

Egentligen var det polacken Krzysztof Kieslowski som (-) återgav honom tron på filmmediet.

- Att som Kieslowski använda filmen för att belysa de grundläggande existentiella frågor som tio Guds budord består av var storslaget, säger han. Det är också dessa frågor som cirkulerar i utkastet till Roy Anderssons tio minuter.

- Det ska handla om moralbegrepp, förhållandet till din nästa, det vill säga djupa mänskliga frågor som vi inte ägnat oss åt i filmerna under de senaste tio-femton åren.

- Jag vill dra igång en debatt och givetvis kan nästa regissör protestera mot mina pretentioner och gå i svaromål. Men filmen kommer automatiskt att hänga ihop och bli en yttring av vår tid."

I samband med visningen av filmen på Göteborg Film Festival 1991 förklarade Roy Andersson (GP 31.1.1991): "Ramhandlingen är en man som berättar om sig själv. Man kan säga att det är som en trailer om hans liv. Han visar sin bil, sin fru, sin lägenhet, de två sönerna, sin bror. Själv är han mäklare. (-)

- Den här filmen talar inte i klarspråk om vår skuld under 40-talet och nazitiden. Men samhället har en väldig förmåga att sortera bort en obehaglig fråga när den är 'färdigdiskuterad', genom att säga att den hörde till den eller den epoken och inte är aktuell längre. Men den chansen ska inte samhället ges! (-)

- Individuella psykoser måste sättas in i ett större sammanhang än bara jaget. Tillvaron har skadats genom brott mot livets ordning, vi lever i en tid som handlar om allt annat än att tjäna livet för vårt gemensamma bästa. (-)

- Med reklamfilmerna har jag fått erfarenhet att berätta mycket på kort tid. Man kan också se filmen som en trailer till en långfilm som jag skulle vilja göra med utgångspunkt i de här frågorna. 'Härlig är jorden' betonar bara en del - samvetet, säger Roy Andersson.

Och tillägger:

- Det kan ju låta lite tungt det här ämnet. Men min föresats och tro är att det går att skildra det på ett underhållande - men inte som förströelse! - och engagerande, lustfyllt sätt. Och med en sorts komik.

- När människan är sann är det oerhört tragiskt. Och komiskt, säger Roy Andersson."

"- Jag har försökt att hitta ett nytt filmspråk. Varje bild ska vara så exakt att ord knappt behövs; varje vinkel, varje detalj.

Huvudpersonen i 'Härlig är jorden' är en blek, stillsam mäklare som lever sitt liv i ensamhet och tyst desperation i ett gråkallt Sverige.

- Jag känner att vi lever i en deprimerad tid. Vi saknar kunskap om vårt förflutna. Vi är oförmögna att glädja oss åt livets goda.

En scen visar en liten pojke som får ordet 'Volvo' tatuerat i pannan.

- Jag vill visa att leken försvunnit och talangen blivit offer för exploatering och sponsring.

'Härlig är jorden' har kostat fyra miljoner att göra. (En ordinär svensk långfilm ligger på 14.)

- Det kan tyckas mycket för bara 14 minuter. Men vi fick bland annat bygga upp ett helt kyrkorum och konstruera en speciell gasbil för inledningsscenen" (Expr 5.2.1991).

Produktionskostnaderna innebar ett budgetöverdrag som vållade en tvist mellan Andersson och hans finansiärer, en tvist som flera år senare fördes upp på ett rättsligt plan och därefter fick sin lösning: "Roy Andersson och Filminstitutet har nått en överenskommelse i tvisten om 'Härlig är jorden' (-). I samband med förlikningen, som träffades första rättegångsdagen, drog Roy Andersson tillbaka stämningen mot Göteborg Film Festival, medproducent till stafettfilmen. Han krävde 870 000 kronor för att täcka det, som han anser, konstnärligt motiverade budgetöverdraget. Han får en halv miljon som manusstöd till en komedi plus del i rättigheterna till sin stafettfilm" (GP 12.9.1994).

"Härlig är jorden" tilldelades en rad internationella priser, däribland Grand Prix för bästa nordiska kortfilm (Nordisk Panorama, Århus 1991), internationella pressens pris och Canal+-priset (kortfilmsfestivalen, Clérmont.Ferrand 1992), priset för bästa spelfilm och filmkritikernas pris (kortfilmsfestivalen, Tammerfors 1992) samt Adriano Asti-priset (kortfilmsfestivalen, Montecatini) för "ett utforskande och nyskapande filmspråk".

Inspelning

Studio 24 Stockholm Sverige 1990-09 1991-01
Länna-Ateljéerna, Trångsund Tyresö Sverige 1990-09 1991-01

Visningar

Festivalvisning 1991 Göteborg Sverige 14 min
Annan visning 1991-11-08 Sibirien Stockholm Sverige 14 min
1991-11-09 Sibirien Stockholm Sverige 14 min
1991-11-10 Sibirien Stockholm Sverige 14 min
Festivalvisning 1992 Göteborg Sverige 14 min
1993-02-07 Draken Göteborg Sverige 14 min
1993-02-11 Haga 1 Göteborg Sverige 14 min
1993-02-14 Haga 1 Göteborg Sverige 14 min
TV-visning 2014-12-21 SVT2 Sverige Visades som en av flera filmer i programmet Kortfilm med Kakan på årets kortaste dag.

Musikstycken

Originaltitel Symfoni, nr 7
Kompositör Allan Pettersson (1966)
Orkester Stockholms Filharmoniska orkester
Dirigent Antal Dorati


Utmärkelser

Festivalpris Hamburg 1994 (juryns specialpris)
Odense 1993 (bästa film)
Bornholm 1993 (juryns specialpris; Balticum Film & TV Festival)
Tammerfors 1992 (filmkritikerpriset)
Tammerfors 1992 (bästa korta spelfilm)
Clermont-Ferrand 1992 (Canal Plus-priset)
Clermont-Ferrand 1992 (internationella pressens pris)
Montecatini Terme 1992 (juryns specialpris Adriano Asti)
Århus 1991 (bästa kortfilm; Nordisk Panorama)
90 minuter 90-tal (2000) innehåller Härlig är jorden (1991)
5 x Roy Andersson (2009) innehåller Härlig är jorden (1991)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 410


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd DAT


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel World of Glory


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 15 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?