Grundfakta

Media (73 st)

Originaltitel Ett brott
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1940-08-22

Medverkande

Carl Barcklind
Andreas von Degerfelt, justitieråd

Edvin Adolphson
Rutger von Degerfelt, f.d. flygkapten, justitierådets son

Karin Ekelund
Maud, Rutgers hustru

Anders Henrikson
Hans von Degerfelt, målare, Rutgers bror

Ziri-Gun Eriksson
Maria von Degerfelt, sjuksköterska, Rutgers syster, senare fru Gilljams

Gösta Cederlund
kriminalkommissarie Lilja

Visa alla medverkande

Om filmen

Verklighetsbaserad mordhistoria från 1940 som kom att symbolisera svensk films vändning, från det lättsamma 1930-talet till en period av mer allvar och högre...

Visa hela texten

Handling

Justitierådet Andreas von Degerfelt firar sin 60-årsdag. Dagen innan har han haft besök av sin från en lång utlandsvistelse åkterkomne bror Hugo, som han försökt övertala att...

Visa hela handlingen

Press

Filmen mottogs med översvallande lovord av alla stockholmstidningarnas recensenter. "Stor svensk biokväll" satte NDA som rubrik över sin recension. "Säsongens hittills intressantaste...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Verklighetsbaserad mordhistoria från 1940 som kom att symbolisera svensk films vändning, från det lättsamma 1930-talet till en period av mer allvar och högre kvalitet.

Justitierådet Andreas von Degerfelt ska fira sin 60-årsdag tillsammans med sina barn och deras respektive. Dagen innan har han haft besök av sin bror som till justitierådets frustration har återvänt från utlandet. När födelsedagsfirandet ska börja får familjen reda på att brodern har hittats mördad i sin lägenhet.

Ett brott är baserad på en pjäs av Sigfrid Siwertz som ursprungligen hade premiär på Lorensbergsteatern i Göteborg 1933. Året därpå sattes den upp på Dramaten, i regi av Alf Sjöberg, med bland andra Edvin Adolphson, Anders Henriksson och Hilda Borgström i rollerna. De spelade sedan samma roller i filmen och Henriksson stod då även för regin. Pjäsen byggde på en verklig händelse – 1932 mördades häradshövdingen Hjalmar von Sydow i sitt hem i Stockholm. Motiven och förloppet var uppseendeväckande och passade väl till en deckar-thriller på såväl scen som film.

Filmen fick ett fantastiskt mottagande. Med dagens ögon kan det tyckas något överdrivet men det hade sin förklaring. I och med andra världskrigets utbrott blev filmproduktionen, liksom samhällsklimatet, mer allvarlig i Sverige. 1930-talet hade sprutat ur sig lustspel av alla dess slag och man efterfrågade något annat. 1940 blev ett vattendelande år för svensk film. Gunnar Skoglund och Paul Fejos En handfull ris, Alf Sjöbergs Med livet som insats, Helge Lundes och Gösta Stevens Vildmarkens sång, Per Lindbergs Juninatten och Stål hade alla premiär det året och innebar med sitt ambitiösa och mer allvarsamma innehåll en vändning för den svenska filmen. Henriksson gjorde också Alle man på post, den första mer seriösa beredskapsfilmen – en genre som växte fram under krigstiden och vars filmer handlade om soldatlivet och farorna runt omkring. Men i efterhand är det Henrikssons Ett brott, med dess psykologiska innehåll och övertygande spel, som har blivit symbol för förnyelsen av berättarkonsten i svensk film.

Kritikernas lovord vid premiären var översvallande: "Man har här ett ganska sällsynt exempel på en filmad teaterpjäs, där filmen odiskutabelt blivit bättre än framförandet på teatern ... Ett brott är nog Siwertz' hittills bästa pjäs, som film har det blivit det absolut bästa man sett på länge inom svensk filmproduktion." skrev recensenten i Arbetaren. Och i Svenska Dagbladet tyckte man att "uppgörelsescenerna ha en skakande kraft, en vibrerande känslorikedom, som endast mycket, mycket sällan förekommit i svenskt ljudfilmsberättande. Här kan man verkligen tala om släktskap med de stora franska filmdiktarnas verk, som betagit en värld med styrka i sin dramatiska atmosfär och människoskildring."

Även skådespelarna fick lysande omdömen av kritikerna, med rätta. Om Edvin Adolphson sade man att det var hans främsta roll dittills och om Henriksson skrev man till exempel i Nya Dagligt Allehanda att han "gör sin degenererade och excentriske målare Hans von Degerfelt (-) nästan djävulskt utstuderat. Han har fått filmens båda brutalaste och roligaste repliker på sin lott, och han slungar eller väser fram dem så man skulle vilja applådera varje gång, om inte tillfället var illa valt för dylika sympatiyttringar." Karin Eklund fick sitt genombrott som skådespelare i mer seriösa filmer och Hilda Borgström, som slog igenom på film i Victor Sjöströms Ingeborg Holm 1913 och under decennier var ett av de stora namnen på Dramaten, berömdes för sin insats som sinnesförvirrad kvinna, en roll hon även spelade i Dramatens uppsättning av den rafflande mordhistorien.

Lova Hagerfors (2015)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsassistent
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Rekvisita

Medverkande

Carl Barcklind Andreas von Degerfelt, justitieråd
Edvin Adolphson Rutger von Degerfelt, f.d. flygkapten, justitierådets son
Karin Ekelund Maud, Rutgers hustru
Anders Henrikson Hans von Degerfelt, målare, Rutgers bror
Ziri-Gun Eriksson Maria von Degerfelt, sjuksköterska, Rutgers syster, senare fru Gilljams
Gösta Cederlund kriminalkommissarie Lilja
Håkan Westergren Bror Risberg, journalist vid Morgonbladet
- samt
Sigurd Wallén Hugo von Degerfelt, justitierådets bror
Dagmar Ebbesen Klara Sofia Dunér, portvaktsfru
Einar Axelsson doktor Bernhard Gilljams, Marias fästman, senare hennes make
Ulla Sorbon Lisa Waldemars, Hugo von Degerfelts granne
Åke Claesson doktor Forenius, polisläkare
Hilda Borgström fröken Alma (Sofia Evelina) Furuvik
Gösta Bodin herr Dunér, portvakten
Karin Alexandersson Kristin, justitierådets hushållerska
Ivar Kåge justitierådet Rosenschöld
Sten Hedlund Redlund, polisnotarie
Gösta Hillberg fångvaktaren
- Ej krediterade:
Oscar Åberg Berggren, överkonstapel
Elsie Bodin polissystern
Åke Brodin civilklädd polis
Tord Bernheim en anställd i garaget
Helge Karlsson civilklädd polis som hämtar Rutger på restaurangen
Gunnar Almqvist ett uppvaktande justieråd
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Walter Lindström Johansson, garagebas

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1940
Cat-Film Distributions AB 196-
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2015
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Justitierådet Andreas von Degerfelt firar sin 60-årsdag. Dagen innan har han haft besök av sin från en lång utlandsvistelse åkterkomne bror Hugo, som han försökt övertala att återvända utomlands. Hugo är morfinist, växelförfalskare och ockrare.

På födelsedagens frukostbord ligger morgontidningen med första sidans rubrik: "Hugo von Degerfelt funnen mördad i sin bostad".

Polisen kommer den skyldige på spåren. Det är justitietrådets son Rutger som jämte sin vackra och bortskämda Maud uppsökt Hugo för att låna pengar av honom. Under ett gräl mellan dem visade Hugo vilken avskyvärd individ han var och desperat dödade Rutger honom då i Mauds närvaro.

Rutger erkänner mordet och blir dömd till livstids fängelse. Rutgers cyniske och degenerade bror Hans tar hand om Maud och far utomlands med henne. Men hon får ingen ro, hon kan inte glömma Rutger och vad han gjort.

En dag reser hon tillbaka och söker upp Rutger i fängelset. Hon lyckas därvid smyga till honom ett giftpiller, som han sväljer samtidigt som hon också tar ett. Så får bägge äntligen frid.

Censur / granskning

Censurnummer 61672
Datum 1940-08-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2535 meter
Kommentar Aktlängder: 540-536-594-535-330 = 2535 m - 93 minuter. Aktlängder: 540, 536, 594, 535, 330.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2535 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen mottogs med översvallande lovord av alla stockholmstidningarnas recensenter. "Stor svensk biokväll" satte NDA som rubrik över sin recension. "Säsongens hittills intressantaste svenska premiär", fastslog Larz i StT. I fortsättningen talar han om "en klar och effektiv filmstil" och "en konstnärlig seger för svensk film: Ingen kan här tala om filmad teater -- nej, det är teater, förvandlad till film."

"Man har här ett ganska sällsynt exempel på en filmad teaterpjäs, där filmen odiskutabelt blivit bättre än framförandet på teatern. (-) Ett brott är nog Siwertz' hittills bästa pjäs, som film har det blivit det absolut bästa man sett på länge inom svensk filmproduktion." (-m i Arbetaren)

"Manuskriptförfattarna ha skickligt lagt pjäsen till rätta för filmen", skriver Jerome i DN, efter att ha karakteriserat filmen som "laddad med så gott som oavbruten dramatisk spänning, en film med atmosfär och -- vad som är det allra bästa -- en film med levande, riktiga människor. Detta är mycket på en gång -- och ändå inte för mycket!"

I fortsättningen talar han om "scener med oerhört laddad kraft, dramatiskt fascinerande och psykologiskt övertygande".

Filmson i AB talar om "en hektisk intensitet i spelet" och "nakna spelscener". I SvD skriver Lill att "uppgörelsescenerna ha en skakande kraft, en vibrerande känslorikedom, som endast mycket, mycket sällan förekommit i svenskt ljudfilmsberättande. Här kan man verkligen tala om släktskap med de stora franska filmdiktarnas verk, som betagit en värld med styrka i sin dramatiska atmosfär och människoskildring."

I fortsättningen konstaterar Lill att Anders Henrikson med denna film "dokumenterat sig som en bland våra absolut främsta filmregissörer".

Alla skådespelarna i filmen får också lysande beröm för sina prestationer, främst Edvin Adolphson, Anders Henrikson och Gösta Cederlund.

Om Edvin Adolphson heter det hos Axon i NDA att hans Rutger, "strong i all sin moraliska skröplighet, fräckt nonchalant, stryktäck men ändock charmerande, får stå som denne skådespelares främsta filmroll. Han har en mångfald scener, som tränger sig på en ruskar om en. (-) Adolphson har som filmartist aldrig tidigare spelat så inspirerat."

Lill skriver i SvD att Adolphson "spelar sin olycklige f d flygare med nerv, som präglar allt vad skådespelaren gör, med intensiv inlevelse i det trasiga människoödet och hänsynslös ärlighet i utbrotten. Prestationen måste räknas till hans främsta på film." Om Anders Henrikson som Rutgers bror Hans skriver Axon i NDA att han "gör sin degenererade och excentriske målare Hans von Degerfelt (-) nästan djävulskt utstuderat. Han har fått filmens båda brutalaste och roligaste repliker på sin lott, och han slungar eller väser fram dem så man skulle vilja applådera varje gång, om inte tillfället var illa valt för dylika sympatiyttringar."

Lill i SvD: "Henrikson är som vanligt knivskarp i sin karakteristik, mimiskt och plas!tiskt, och når därmed utomordentligt stark effekt, trots att rollen som den degenererade dandyn av naturliga skäl icke får samma format här som på scenen." Lill glömmer heller inte bort Hilda Borgström, som i likhet med Edvin Adolphson och Anders Henrikson spelat samma roll vid Dramatens framförande av pjäsen "Ett brott" sex år tidigare: "Hilda Borgströms entré som den sinnesförvirrade Alma Furuvik har kvar sin kusliga pregnans."

Men vid sidan av dessa tre skådespelare steg oväntat Gösta Cederlund fram och Axon sammanfattade utmärkt hans rollprestation som filmens poliskommissarie, den som nystar upp mordhärvan: "Poliskommissarien är i Gösta Cederlunds gestalt fullt jämbördig med de tre övriga. Det var glädjande att se, att denne skådespelare, som annars är birollernas formidable framställare i svensk film, här fått tillfälle att visa, vilken skicklig aktör han är."

Lill: "Gösta Cederlunds poliskommissarie är välsignat naturlig och riktig, skådespelarens replik och hela okonstlade framträdande ge alltid en varmt mänsklig ton åt de scener där han medverkar."

Som Rutger von Degerfelts vackra och extravaganta hustru Maud fick enligt alla recensenters åsikt Karin Ekelund nu sitt genombrott som skådespelerska i seriösa roller. Axon kallar rollprestationen hennes "definitiva genombrott som stor skådespelerska i karaktärsfacket. Med ett av ödet märkt ansikte, hetsad och förvillad gör hon sin Maud von Degerfelt. Hon är raffinerad -- en av de få raffinerade i svensk film -- och hon har både lidelsens och lidandets eld i sina ögon. Hon är mer utstuderad än skön i filmens första hälft, fram mot slutscenerna, då hon som hon själv säger i filmen funnit medlet att bli lugn och fri, är hon vacker. Hennes scener av desperata utbrott och hennes sammanbrott till tonerna av Öster om Suez äro härliga. Hennes roll är svår -- hur lätt kan den icke bli följetongsmässig och teatralisk? -- men hon bemästrar dessa svårigheter tillfullo."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades in under senare delen av januari, februari och en bit in i mars 1940 på de två små och primitiva filmateljéer, som Sandrew övertagit, dels Irefilms tidigare ateljé på vinden till Lästmakargatan 18, dels f d varietélokalen Novilla på Djurgården.

Sigfrid Siwertz' (1882--1970) pjäs "Ett brott" med underrubriken "Ett tidsdrama" hade haft sin urpremiär på Lorensbergsteatern i Göteborg 13.10.1933 och uppfördes på Dramatiska Teatern i Stockholm 15.3.1934 i regi av Alf Sjöberg. Edvin Adolphson, Anders Henrikson och Hilda Borgström hade då spelat samma roller som de sedermera gör i filmen. Inga Tidblad hade spelat Maud, Gabriel Alw poliskommissarien och Sture Baude justitierådet von Degerfelt. Dennes bror Hugo, mordoffret, omtalas bara i pjäsen, man ser honom aldrig.

Bakom pjäsen "Ett brott" låg en några år tidigare inträffad händelse, vilken fortfarande tydligt speglas även i filmen.

Pjäsens verklighetsbakgrund var följande: Den 7 mars 1932 mördades häradshövding Hjalmar von Sydow (1862--1932) på Norr Mälarstrand 24 i Stockholm av sin son Fredrik von Sydow (1908--1932) i närvaro av den senares hustru Ingun von Sydow (1909--1932). Motivet var av ekonomiskt slag, unge jur stud von Sydow hade råkat i ockrarhänder och stod inför en hotande konkurs. Det var faderns vägran att hjälpa som utlöste handlingen. Hushållerskan Karolina Jerou (1868--1932) och hembiträdet Ebba Hamn (1908--1932) råkade bli vittnen till mordet och blev även de ihjälslagna. Efter att ha lagt beslag på häradshövdingens plånbok, som dock bara innehöll 235:- kronor, tog paret taxi till Uppsala, där de genast började en större champagnefest. När polisen strax före midnatt samma dag sökte paret, tog Fredrik von Sydow först sin hustrus och sedan sitt eget liv.

En av Ett Brotts manuskriptförfattare, Bengt Idestam!-Almquist, sign Robin Hood, har i ett kapitel i sin bok "Filmen som konst" i detalj behandlat överflyttningen av Sigfrid Siwertz' pjäs till film samt omständigheterna kring inspelningen.

Den stora framgången med Ett brott gav den länge en central plats, när 1940-talets svenska filmhistoria skrevs. Genom det allvar, med vilket den behandlade sitt seriösa ämne, och med sin tonvikt på det psykologiska mönstret bakom de yttre handlingarna kom den att bilda upptakten till en ny period inom svensk filmproduktion, som -- kanske något förhastat -- kallats den svenska filmens "andra storhetstid". Med den första avses då Sjöströms och Stillers insats i svensk film 1916--1923. De svenska filmerna under 1930-talet hade endast undantagsvis skildrat psykologiskt lika väl underbyggda konfliktsituationer och ingen hade slutat lika obönhörligt tragiskt för de bägge huvudpersonerna. I relief mot Ett brott framstod nu de svenska 30-talsfilmerna som på löpande band slentrianmässigt producerade underhållningsprodukter, antingen de var eleganta salongskomedier, sentimentala kärlekshistorier eller folkligt tillyxade lustspel och farser. Många av dem hade, som Jurgen Schildt en gång formulerade det, en story som "verkade skriven på baksidan av en krognota" (AB 22.3.1962).

Fyrtio år senare ser man Ett brott under i viss mån andra aspekter. Den är knappast det begynnande 1940-talets "vattendelare" i svensk film. Ett brott var en ytterst konventionellt berättad film. Teaterpjäsens handlingsmönster, scendialoger och miljöer hade endast obetydligt "lösts upp" i mot dem svarande filmiska sekvenser.

Det var inte Ett brott utan Alf Sjöbergs Med livet som insats (1940/2) som den gången var den verkliga vattendelaren inom svensk film.

Men även om man ifråga om Ett brott främst ser till ambitionsnivån och storyns litterära halt, kan man lika gärna betrakta Stål (1940/8) som en sådan vattendelare. Sanningen är snarare att tiden mognat i mer än ett avseende, även om det inte blev klart medvetet förrän under detta första krigsår.

Ett avsnitt ur Ett brott ingick i kavalkadfilmen Fram för lilla Terra, en intern, aldrig offentligt visad jubileumsfilm för bolaget Terrafilm, när det 1948 fyllde tio år.

Förlaga

Originaltitel Ett brott. Ett tidsdrama (Pjäs)
Författare Sigfrid Siwertz


Inspelning

1940-01-22 1940-03-09
AB Sandrew-Ateljéerna, Lästmakargatan 18 Stockholm Sverige
AB Sandrew-Ateljéerna, Novilla, Djurgården Stockholm Sverige
Atlantic Stockholm Sverige
Utanför biografen Grand Stockholm Sverige
Järnvägsstationen Österskär Åkersberga Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1940-08-22 Royal Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1962-03-22 Sverige 89 min
1999-09-02 SVT1 Sverige 89 min
2002-12-16 SVT1 Sverige 89 min
2004-03-01 SVT1 Sverige 89 min
Urpremiär 1940-08-22 Royal Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 2010-07-05 SVT1 Sverige 89 min
2014-07-14 SVT1 Sverige
Dvd-release 2015-02-02 Sverige
TV-visning 2017-01-17 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2015-03-28 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2019-04-01 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Öster om Suez
Kompositör Bo Rosendahl


Originaltitel Symfoni, nr 2, op 17, c-moll
Kompositör Pëtr Čajkovskij (1872)


Ämnesord

Fängelse
Förfalskare
Garage
Högreståndsmiljö
Mord
Morfinist
Ockrare
Polisförhör
Polissyster
Sinnessjukdom
Självmord
Stockholm/Novilla

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2585


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2579


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2578


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Oskar Peréus tryckeri


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett brott.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sigfrid Siwertz' Ett brott. För filmen av Carlo-Keil-Möller. Scenario n:r 1 med Sigfrid Siwertz' ändringar.
Omfång 168 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Senare editionen med ändringar.
Omfång 179 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 179 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 179 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 179 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "Ett brott".
Omfång 38 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "A crime" by Sigfrid Siwertz. Scenario: Carlo Keil-Möller, Bengt-Idestam Almqvist, Anders Henrikson.
Omfång 26 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Ein Verbrechen. Deutsche Dialogliste.
Omfång 29 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Ein Verbrechen. Deutsche Dialogliste.
Omfång 39 s. + 1 s. innehållsbeskrivning löst i ett ex.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Un crime.
Omfång 41 s. + 1 s.innehållsbeskrivning löst.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel A crime by Sigfrid Siwertz. Scene II.
Omfång 16 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis of "A crime" by Sigfrid Siwertz.
Omfång 7 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?