Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Under solen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-12-25

Medverkande

Helena Bergström
Ellen Lind

Johan Widerberg
Erik Jönsson

Gunilla Röör
tidningsreceptionisten

Jonas Falk
prästen

Visa alla medverkande

Handling

Filmen inleds med en uppläst text: "Vad som har varit är det som kommer att vara, det som har hänt är det som kommer att hända. Intet nytt sker under solen." Året är 1956. Olof,...

Visa hela handlingen

Press

Nutley kritiserades bl a för ytlighet, trubbig symbolik och konstnärlig stagnation, även om flera av bedömarna höll fram Jens Fischers foto och i varierande grad lovordade...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Konstnärlig rådgivare
Scripta
Exekutiv producent
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Inspelningsassistent
Pressinformation
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musiker
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kostymör
Sömmerska
Skräddare
Maskör
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Tramp
Övrig medarbetare
Speaker

Medverkande

Rolf Lassgård Olof
Helena Bergström Ellen Lind
Johan Widerberg Erik Jönsson
Gunilla Röör tidningsreceptionisten
Jonas Falk prästen
Linda Ulvaeus Lena
Bergljót Árnadóttir expediten
Per Sandberg Stig, begravningsentreprenör
Ozzi hund Ozzi
Weeping Willows Rick Ström med orkester

Bolag

Produktionsbolag Sweetwater AB
AB Svensk Filmindustri
Sveriges Television AB Göteborg (Drama)
Film i Väst AB
Copyright Sweetwater AB 1998
Finansiär Europeiska Unionen/Europeiska Gemenskapens Strukturfonder (delfinansiering)
Produktionsstöd Nordisk Film- & TV Fond
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1998
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2001
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1999
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2004
Laboratorium FilmTeknik AB
Specialeffekter, ljud Arclight AB
Catering Kom Inn Cateringkök
Övrigt bolag Desert AB (administration)

Handling

Filmen inleds med en uppläst text: "Vad som har varit är det som kommer att vara, det som har hänt är det som kommer att hända. Intet nytt sker under solen."

Året är 1956. Olof, 40 år, är småbrukare i trakten av Vänersborg. Sedan hans mor dog för nio år sedan har han levt ensam på gården med hunden Ozzi, sina ardennerhästar, kor och höns.

Olofs ende förtrogne är Erik, en orolig själ i övre tjugoårsåldern, som utför diverse sysslor åt honom. Erik har varit till sjöss, bott i Amerika och arbetar nu hemma på bygden bl a som dödgrävare. Han vill gärna verka världsvan och kör omkring i ett stort dollargrin. Han, som är en av de få som känner till att Olof inte kan läsa och aldrig haft någon kvinna, har lånat rätt mycket pengar av Olof för att köpa en travhäst.

Plågad av ensamheten beslutar sig Olof för att annonsera i lokalpressen efter en hushållerska. Vad han i själva verket vill ha är kvinnligt sällskap. Tidningsreceptionisten hjälper honom att skriva ut annonsen: "Ensam lantbrukare, 39 år, med egen bil söker ung kvinna som hushållerska. Svar med foto till 'Alla anbud beaktas'." Prästen, som Olof möter på tidningen, får nys om annonsen och sprider nyheten på bygden, bl a till Erik.

Olof får två svar på sin annons. Han väljer den som deklarerar att hon aldrig tidigare varit på någon bondgård. Han möter henne - Ellen - på stationen i Vänersborg. Hon är prydlig och finlemmad, iklädd dräkt och högklackade skor, och Olof blir genast betagen i henne.

De går tillsammans husesyn och trots det kaotiska hushållet, dass på gården och avsaknad av badrum förklarar Ellen att hon vill börja redan nästa dag.

Erik är sårad över att inte ha blivit informerad om allt detta nya som nu bara händer. Han är både arg och svartsjuk. På samma gång attraheras han av Ellen, som avvisar hans inviter.

Olof och Ellen trivs alltmera tillsammans, samtidigt som Erik förgäves försöker ta till vara alla tillfällen att så split mellan dem.

Olof köper en klänning åt Ellen. De är förälskade vilket leder till ett sexuellt närmande, som med Olofs oerfarenhet slutar i disharmoni. "Varför gör du så här med mig?" frågar Olof retoriskt. Det är naturligt, säger Ellen, allt måste man lära sig. "Lär mig", säger till slut Olof.

Till slut förlorar Olof sin svendom till Ellen, något som får Erik att avundsjukt utbrista: "Vad tror du att hon ser i en sån som dig!"

Efterhand har Ellen fått hand om husets räkenskaper, och i enrum med Erik kräver hon att denne ska lämna tillbaka de pengar han lånat av Olof. De behövs nu för reparationer av gården. Erik blir förbannad och svär att han ska ta reda på hennes bakgrund.

Nästa gång de träffas antyder han att han känner till att hon redan är gift med en annan.

Ellen blir bestört, packar sin väska och ger sig i väg från gården. När Olof kommer hem finner han hennes avskedsbrev som han sätter sig i bilen och tummar på. Läsa det kan han ju inte.

När Erik anländer ber han honom läsa upp det. När denne till slut gör det, ändrar han på ett avgörande sätt innehållet. I brevet säger Ellen: "Jag har svikit dig. Jag är gift. Jag reser nu för att ordna upp allting. Jag klarade inte av att säga det till dig. Jag kommer alltid att älska dig." Erik läser i stället falskt upp: "Jag har svikit dig. Jag har tagit alla pengar som Erik under sommaren regelbundet betalat på sin skuld." Säger hon ingenting mer, frågar Olof. Nej, svarar Erik som meddelar att han inte längre står ut i trakten. Han ska till Gibraltar och ta hyra på en italiensk båt, Andrea Doria.

Olof är på hemväg från en jakt. På landsvägen kommer en bil som stannar framför honom. Ut kliver Ellen, klädd i svart dräkt. Ur fickan drar Olof fram hennes avskedsbrev. "Läs det för mig", ber han. "Men...", säger hon. "Ja, jag kan ju inte läsa", bekänner han. "Om jag bara hade vetat det", säger hon och läser upp brevet. "Vill du ha mig tillbaka?" frågar hon. "Ja", svarar Olof.

Filmens inledningstext upprepas: "Vad som har varit är det som kommer att vara, det som har hänt är det som kommer att hända. Intet nytt sker under solen."

Censur / granskning

Censurnummer 135778
Datum 1998-12-11
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 3572 meter
Kommentar Aktlängder: 450-573-501-522-550-566-410


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (Panavision)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Nutley kritiserades bl a för ytlighet, trubbig symbolik och konstnärlig stagnation, även om flera av bedömarna höll fram Jens Fischers foto och i varierande grad lovordade skådespelarprestationerna.

Jan Aghed, SDS: "Filmens nästan enda riktigt bra scener - i den meningen att spel, repliker, stämning, växlande kameraperspektiv och klippning finner harmoniskt utlopp i en övertygande psykologisk och bildmässig förtätning - kommer dels då fixarens uppläsning förfalskar innehållet i hushållerskans avskedsrader till analfabeten och dels då brevskriverskan ångrar sig.

(-) Storyn bärs sällan fram av någon större trovärdighet ens på egna premisser. Ofta vidlåds berättandet av samma vänliga tröghet som den förälskade lantbrukarens hjärntrafik. Lassgård är vanligen en imponerande aktör, men då han ska föreställa ett hämmat och försynt, lantligt köttlass av dovt mullrande lidelser kan han falla tillbaka på tradiga maner i ett överspelat underspel, Widerbergs onda genius saknar utstrålning och Bergström hos Nutley är som alltid Bergström hos Nutley.

Frånsett samlagsflås i ladan, reaplan i skyn, bilarna och lite till samt de båda nämnda episoderna skulle man inte blivit alltför förvånad om Under solen visat sig vara en filmatisering av ett refuserat manus till någon bygdemelodram med Edvin Adolphson och Birgit Tengroth. Mans kvinna II eller tvärtom. Nutleys möte med denna svenska filmtradition ser inte sällan ut som ett oavsiktligt komiskt misstag."

Helena Lindblad, DN: "Det kunde blivit ett angelägnare triangeldrama om känslomässig nöd och utanförskap om det hade funnits fler psykologiska fördjupningar.

Men Nutley väljer att stanna på ytan, låter berättelsen lunka på, avstår från överraskningar och använder en, oftast, generande enkel symbolik för att föra handlingen framåt. (-)

Skådespelarna tar också det säkra för det osäkra. Helena Bergström är lika svalt sexig, Lassgård klumpedunsig och Widerberg ynglingaktigt slängig som de brukar vara.

Hantverket är som alltid hos Nutley oklanderligt. Femtiotalskänslan kärleksfullt återskapad (-). Jens Fischer, en mästare på att fånga själva essensen av den svenska naturens skönhet på bild, är på topp. Men det vore betydligt mer spännande om Colin Nutley, som redan har den stora publiken i sin hand, vågade ta större konstnärliga risker."

Bertil Palmqvist, AN: "Det är som en remake av någon svensk 40- eller 50-talsfilm; den tid då passionerna (åtminstone i svensk tappning) utspelade sig på landsbygden, den tid då urbaniseringen ännu inte helt hade utarmat kärlekslivet på landet, lika landsbygdsromantiskt som hon dansade en sommar, fast snarare han knullade en sommar. (-)

När engelsmannen Nutley gör sin remake så blir den gamle bekantingen sig ändå inte riktigt lik. Denne ensamme svenska småbrukare (Rolf Lassgård) har aldrig funnits i den svenska verkligheten, fråga mig, jag har vuxit upp med dem nära inpå. Och hushållerskan (Helena Bergström) kunde inte ens ha rört sig i de mest kärlekstörstande ungkarlarnas fantasi. Bara ormen i paradiset (Johan Widerberg) är sig riktigt lik, men skitstövlar förändras ju inte så mycket genom tiderna. (-)

Varken [Helena Bergström] eller Rolf Lassgård slarvar bort en filmroll. Hennes hushållerska behåller sina mystifikationer in i det sista. Lassgård är rörande i sin tafatthet och skönt patetisk när han tror sig ha kommit på vad kärlek handlar om. Johan Widerberg är den minidonjuan han är. Han ska nog se upp, så att han inte fastnar i det facket.

Den svenska landsbygden (-) är vacker men inte heller den är sig riktigt lik. Nutley verkar se ett annat ljus än det vi svedalingar ser. Och det är ju inget fel.

Tristare är då att hans film - till skillnad från Änglagård - nästan helt saknar humor och att den berättelse han har byggt den på inte har någon fjong - trots sitt erotiska grundtema."

Mats Bråstedt, Expr: "Att Nutley haft en litterär förlaga har inte förändrat mycket, för precis som i Änglagård - andra sommaren är hans startsträcka mer än lovligt lång. Ganska omgående hamnar han i tomgångsläge och tvingas fylla ut med bilder i soluppgång och skymning av det svenska landskapet, dess fauna och flora.

Pastorala vyer på hästar som leds till vatten och hundar som springer över fält i flödande motljus kan vara vackra en första gång, men blir ihåliga och tjatiga när de återkommer varje kvart. (-)

Jens Fischer kan däremot redan nu börja fundera på var han ska ställa nästa Guldbagge. Hans anslående bilder - dock alltså något utdragna - är tillsammans med Johan Widerbergs roande och oroliga Erik det som till slut värmer i Under solen."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Det som får mig att tro på personen Olof är Rolf Lassgårds gestaltning. I hans framställning ligger förklaringen och den är lika enkel som övertygande: det bara blev så. (-)

En bra historia - men obegripligt att den tänjts ut till 2 tim och 10 min. Här fylls på med ett stämningsmåleri, för att inte säga natursvärmeri, som ligger utanför kärnan och som inte korresponderar med Rolf Lassgårds och Helena Bergströms på samma gång återhållsamma och övertygande spel.

Jens Fischers foto är vackert - så skönt att det finns anledning att hushålla med det. Här tillåts det stundom att bli l'art pour l'art. Som den anslående bilden av hästarna i vattnet - i och för sig en 'allmän naturbild' så till vida som den kunde vara hämtad från många håll i världen - den får med någon variation återkomma; förströddhet i stället för koncentration - det blir segt under solen."

Jan-Olov Andersson, AB: "Vi som har vuxit upp på landet känner oss omedelbart hemma i Colin Nutleys drama om vänskap, kärlek och lojalitet. (-)

Och Olof är som den slags medelbonde man skulle ha fått fram om man hade kört alla den tidens svenska bönder i en mixer. Lassgård är en stor skådespelare, som här spelar med små medel. En sorgsen blick. En mumlande tveksam replik. Han förkroppsligar den blyge Olof på ett lågmält men mästerligt sätt.

Filmens tempo verkar anpassat efter den tid och miljö den utspelas i. En långsam berättarrytm som passar historien. Två timmar och tio minuter känns, faktiskt, aldrig särskilt långt. (-)

Under solen är en bra film - som hade blivit ännu bättre om hela filmen hade haft samma intensitet som under den sista halvtimmen, när människornas relationer ställs på sin spets."

Kommentar Svensk filmografi

I en intervju fick Colin Nutley (f 1944) frågorna varför han förlagt handlingen i Under solen till 50-talet och om han inte tyckte att det redan gjorts tillräckligt många nostalgifilmer: "Jag har hittills bara gjort nutida filmer eftersom jag inte kan någonting om Sveriges historia, men saken är den att jag har köpt en novell på 20 sidor av H E Bates som skrevs 1936 och berättelsen är sådan att det skulle bli lite för mycket att göra om den till nutid, så jag bestämde mig för 50-tal eftersom det fortfarande är en greppbar tid." (Nöjesguiden nr 12/1998)

I samma intervju kom, som vanligt, Nutleys speciella arbetssätt på tal, med utgångspunkt i att han inte behärskar svenska språket:

"Är det inte svårt att skriva dialogerna när du inte kan språket ordentligt?

- Jag gör det på engelska. Sedan översätter skådespelarna och jag tillsammans.

Ja, du använder väl någon flummig improvisationsteknik. Varför då?

- Den är inte flummig utan väldigt konkret. Jag tycker inte om att jobba från ett dialogmanus. Jag vill att skådespelarna ska gå bortom skådespeleriet. Jag kan till exempel säga till den ena att han ska slå den andra, eller kyssa den utan att den andra kan förbereda sig. I BlackJack bad vi Reine [Brynolfsson] gå upp på scenen och sjunga. Han sa att han inte skulle klara det, men vi bad honom bara att gå upp och göra sitt bästa. Om det hade blivit dåligt så hade vi tagit bort det, men det blev fantastiskt. Hade han repeterat det så hade det aldrig blivit lika bra."

"Kontrasten mellan staden och landsbygden är ett stående tema i Nutleys filmer. Om man vill leka amatörpsykolog kan man spåra rötterna till Nutleys föräldrar: Pappan kom från en herdesläkt som flyttade in till stan och blev byggnadsarbetare. Mammas släkt växte upp i Portsmouth, som var en av världens största hamnar, med sjömän, prostituerade, fyllon och turister." (DN 23.12.1998)

Förlaga

Originaltitel The Little Farm (Novell)
Författare H.E. Bates


Inspelning

Sjuntorp Sverige (trakterna kring Sjuntorp i Åsbräcka socken utanför Trollhättan))

Visningar

Sverigepremiär 1998-12-25 Filmstaden Göteborg Sverige 130 min
1998-12-25 Victoria Göteborg Sverige 130 min
1998-12-25 Filmstaden Malmö Sverige 130 min
1998-12-25 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 130 min
1998-12-25 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 130 min
1998-12-25 Park Stockholm Sverige 130 min
1998-12-25 Saga 1 Stockholm Sverige 130 min (samt ytterligare 72 platser)
TV-visning 2001-12-24 SVT1 Sverige 125 min
2003-11-07 SVT1 Sverige 125 min
Videorelease 1999-06 Sverige 125 min
TV-visning 2008-12-22 SVT1 Sverige 125 min
Dvd-release 2004-04-26 Sverige
TV-visning 2010-12-27 SVT1 Sverige
2013-06-16 TV4 Sverige
2018-12-07 TV4 Film Sverige
2018-12-11 TV4 Film Sverige
2018-12-13 TV4 Film Sverige
2018-12-17 TV4 Film Sverige
2018-12-23 TV4 Film Sverige
2020-04-16 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel You're Everywhere
Kompositör Weeping Willows (1998)
Textförfattare Magnus Carlson (1998)
Framförs av Weeping Willows
The Boppers (kör)


Originaltitel It's So Hard To Always Lose
Kompositör Weeping Willows (1998)
Textförfattare Magnus Carlson (1998)
Framförs av Weeping Willows
The Boppers (kör)


Originaltitel Sønnavindvalsen
Kompositör Bjarne Amdahl (1957)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (svensk text 1957)
Alf Prøysen (norsk text 1957)
Orkester Egon Kjerrmans orkester
Sångare Margaretha Kjellberg


Originaltitel Reel Around the Sun
Kompositör Bill Whelan (1995)
Framförs av Riverdance


Originaltitel Vals, piano, op. 70. Nr 12, g-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1842)


Originaltitel Reqviem, op. 48. In paradisum
Kompositör Gabriel Fauré
Orkester Boston Symphony Orchestra
Dirigent Seiji Ozawa
Kör Tanglewood Festival Chorus


Originaltitel Emigration Theme
Kompositör Paddy Moloney
Framförs av The Chieftains


Originaltitel Famine Theme
Kompositör Paddy Moloney
Framförs av The Chieftains


Originaltitel Grey Fox
Kompositör Paddy Moloney
Framförs av The Chieftains


Originaltitel O'Carolan's Farewell to Music
Kompositör Derek Bell
Framförs av The Chieftains


Originaltitel Tristan und Isolde
Kompositör Richard Wagner (1865)
Textförfattare Richard Wagner (1865)


Utmärkelser

Academy Award-nominering Los Angeles 2000 (bästa icke engelskspråkiga film 1999/Best Foreign Language Film 1999)
Festivalpris Bitola 2000 Jens Fischer (Silver Camera)
Guldbaggenominerad Stockholm 1999 Bästa skådespelare Rolf Lassgård
Stockholm 1999 Bästa manliga biroll Johan Widerberg

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3564


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3572


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNDER SOLEN En film av Colin Nutley


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNDER SOLEN


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel UNDER SOLEN


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Under solen. 1st draft.
Omfång 92 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogmanus Under solen.
Omfång 73 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat Scope 4k
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 130 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt tilläggsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?