Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Frökens första barn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-07-26

Medverkande

Sickan Carlsson
Sonja Broberg, journalist, sekreterare

Edvin Adolphson
Johannes Porshammar, författare

Olof Winnerstrand
Albert Wahlstrand, bokförläggare

Dagmar Ebbesen
Viktoria, husföreståndarinna hos Porshammar

Viveca Serlachius
Birgit Björk, föreståndarinna för Småttingbo barnpensionat

Sven Lindberg
Willgott Mosch, barnavårdskurator

Visa alla medverkande

Handling

Efter sexton succéromaner har den medelålders stockholmsförfattaren Johannes Porshammar beslutat att satsa på ett seriöst projekt: ensamma mödrars liv. Hans förläggare Albert...

Visa hela handlingen

Press

"Själva historien om författaren som i sin lyxigt ombonade ungkarlstillvaro ska skriva en roman om ogifta mödrar och deras problem är i allra högsta grad avbetad barmark. Där finns just...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Sickan Carlsson Sonja Broberg, journalist, sekreterare
Edvin Adolphson Johannes Porshammar, författare
Olof Winnerstrand Albert Wahlstrand, bokförläggare
Dagmar Ebbesen Viktoria, husföreståndarinna hos Porshammar
Viveca Serlachius Birgit Björk, föreståndarinna för Småttingbo barnpensionat
Sven Lindberg Willgott Mosch, barnavårdskurator
Douglas Håge Gustafson, portvakt
Nils Kihlberg Göran Hallman, redaktör
Gösta Cederlund Adolf Mosch, Willgotts far
Gull Natorp Betty Mosch, Willgotts mor
Christer Borg Lukas, Göran Hallmans pojke
- Ej krediterade:
Stig Johanson chaufför på pappersbuss
Bellan Roos Willgotts pensionatsvärdinna
Bill Jan Ekström, bytespojke från Småttingbo
Carl-Axel Elfving Nysis, kanonfotograf
Arthur Fischer redaktör Alander
Sten Sture Modéen ung man på redaktionen
Chris Wahlström ensam platssökande mor
Hartwig Fock verkmästaren
Axel Högel Karlsson, kusk på makarna Moschs gods
Wilma Malmlöf städerska hos Göran Hallman
Anna-Lisa Fröberg hushållerska hos bokförläggaren
Astrid Bodin Augusta, husjungfru hos makarna Mosch
Frithiof Bjärne kriminalkonstapeln
Magnus Kesster radiopolis
Alf Östlund brevbäraren
Mona Geijer-Falkner påskrisförsäljerska
Harriet Andersson Göran Hallmans brud
Majken Torkeli en kvinna i trappuppgången
John Botvid herr Gran, hyresgäst
Sven Arvor medlem av curlingklubben

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1950
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Efter sexton succéromaner har den medelålders stockholmsförfattaren Johannes Porshammar beslutat att satsa på ett seriöst projekt: ensamma mödrars liv. Hans förläggare Albert Wahlstrand, med oförändrade vinstkrav, tror inte denna gång på Porshammar. För att hjälpa honom sätter Wahlstrand in en annons efter lämpliga studieobjekt -- i författarens namn -- med påföljd att dennes eleganta lägenhet invaderas av platssökande mödrar med barn. Porshammars trogna hushållerska Viktoria känner sin ställning hotad och uttrycker sin bitterhet.

En av de sökande är den unga söta Sonja Broberg, utbildad sekreterare med journalistiskt förflutet. För att leva upp till annonsens krav har hon "lånat" en femårig pojke -- Lukas Hallman -- från Småttingbo barnpensionat på Gärdet, vilket förestås av hennes väninna Birgit Björk.

Sonjas fräna kritik av Porshammars stil i förening med hennes charm gör ett starkt intryck på författaren. Han anställer henne. Enligt Sonja har Lukas tillkommit utan närmare kontakt med fadern, ett fenomen Porshammar inte riktigt förstår.

På uppdrag av Lukas' far -- journalisten Göran Hallman -- söker kuratorn vid barnavårdsnämnden Willgott Mosch upp Birgit. Då Lukas vid tillfället är "utlånad" hotar en katastrof, men den avvärjs genom Willgotts omedelbara intresse för Birgit. Katastrofen drabbar i stället Porshammars lägenhet där den fritt uppfostrade Lukas bl a ordnar översvämning i bad!rummet.

Sonja och Lukas följer med Porshammar och hans förläggare till Åre på curlingturnering; en spirande kärlek mellan författaren och hans sekreterare tar form i manuskriptets repliker. Birgit följer med Willgott till hans föräldrars gods.

Kurragömmaleken med Lukas råkar i kris då fadern infinner sig hos Porshammar. Göran Hallmans bild av Lukas' mor som en grovt sedeslös dam chockerar författaren, som tror att det gäller Sonja. I det ögonblick hon dyker upp får allt sin förklaring: hon och Göran har aldrig träffats.

Uppbragt över Sonjas bedrägeri slänger författaren manuskriptet i papperskorgen. Men Sonja räddar det i hemlighet och lämnar det till förläggaren som är mycket belåten med innehållet. Dock fattas slutet.

Ångrande sig sätter Porshammar igång en intensiv jakt på manuskriptet; det börjar i sopkällaren och slutar på en pappersinsamlingsbuss där han råkar bli fotograferad av en pressfotograf. Sonja ingriper ånyo och hindrar publicering av en skvallernotis genom att knycka korrekturet.

Hoppet om försoning mellan henne och Porshammar tycks slockna då författaren påträffar henne övernattande hos Hallman. Osedligheten är emellertid skenbar -- Sonja har legat över som barnvakt -- och när förläggaren ingriper för att få ett lyckligt slut på romanen kapitulerar paret. Ett fyrdubbelt bröllop går av stapeln: Sonja gifter sig med Johannes, Birgit med sin Willgott, Göran Hallman med en ung flicka och hushållerskan Viktoria med portvakten Gustafson.

Censur / granskning

Censurnummer 77188
Datum 1950-07-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2800 meter
Kommentar Filmen förkortades 2.8.1950 med 10 meter i akt 2. Aktlängder: 515, 540, 570, 555, 620.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2800 meter
Längd i minuter 102 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Själva historien om författaren som i sin lyxigt ombonade ungkarlstillvaro ska skriva en roman om ogifta mödrar och deras problem är i allra högsta grad avbetad barmark. Där finns just inte en enda originell idé. Inte ett enda nytt fräscht inslag. Inte en enda överraskande och djärv vändning. (-) Och framför allt, vardagstonen, den som satt sin prägel på Cederstrand-Baumans bästa filmer, nu senast den utmärkta Skolka skolan, av den finns här intet. Alltihop är inslaget i en intresselöshetens tomt glittrande cellofanförpackning."

Så skrev signaturen Casper i SvD och han fick medhåll av Carl Björkman i DN, signaturen Berton i AT och Mikael Katz i Expressen. Den sistnämnde avfärdade filmen på nio rader som "säsongens första klavertamp". Carl Björkman, själv representant för förlagsvärlden genom Wahlström & Widstrand i Stockholm, angrep filmen för dess bristande verklighetskontakt: "Den är en konstgjord produkt, den laborerar med människor som inte finns och aldrig kan tänkas finnas. Den talar ett språk som ingen människa talar. Dess figurer är klichéer, där var och en har fått något karaktärsdrag, ett enda karaktärsdrag, som ältas filmen igenom. (-) Filmen avser att skildra livet i Stockholms förlags- och författarvärld, och den visar verkligen hur där inte går till."

Berton rekommenderade Cederstrand-Bauman att på kontoret enas om vem som var skyldig till filmens "dumdristigt slippriga och uddlösa tvetydigheter".

Andra kritiker konstaterade, ibland med lätt motvilja, publiksuccé och tog fram vad de ansåg vara positiva egenskaper. "Schamyl Bauman har lyckats igen", skrev Robin Hood i StT och fortsatte: "Det är tredje gången i rad. Man kan visserligen säga att filmerna blivit magrare och magrare, men Frökens första barn har ännu tillräckligt hull för att vara behaglig. Den här sortens komedier ligger särskilt bra för svenska skådespelare, och det är snobbism att se ner på Baumanfilmerna till förmån för t ex de amerikanska komedierna, som oftast är betydligt mera krystade och sämre spelade."

Ny Dag luftade liknande tankegånger i en mycket uppskattande recension. Signaturen Snapp skrev där: "Och det måste man medge att Bauman verkligen lyckas hålla god fart på lustspelskarusellen hela tiden. Replikerna är väloljade, ibland med snudd på det spirituella, om man lägger bort att hålla sig med litterära anspråk. De agerande har tydligen genomgående smittats av Baumans lekfulla humör, ty det var länge sedan vi såg Edvin Adolphson i sådan högform. Sickan Carlsson överträffar också sig själv och Sven Lindberg och Viveca Serlachius ritade ett par figurer som beredde mycket nöje." I slutsumman antecknade recensenten: "En uppsluppen och bra svensk film, som under många veckor kommer att glädja en stor publik och befria oss från amerikansk smörja på den biografen."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades under perioden mitten av mars -- slutet av april 1950. Exteriörer togs bl a på Rindögatan och vid Tessinparken på Gärdet i Stockholm. Det knyckta korrekturet till skvallerartikeln i filmen togs på ett äkta sätteri, nämligen Stockholms-Tidningens.

För första gången spelade här två av svensk films stora publikidoler -- Sickan Carlsson och Edvin Adolphson -- mot varandra i en film. Sickan och Viveca Serlachius hade däremot med framgång spelat ihop i Schamyl Baumans Skolka skolan (1949/13) året innan. Återklanger av Astrid Lindgrens barnböcker om Pippi Långstrump (1945-1948) slog sannolikt igenom i framställningen av barnens fria men ganska ödeläggande sysselsättningar. Viveca Serlachius hade själv spelat huvudrollen i Per Gunvalls filmatisering av Pippi Långstrump (1949/29).

Äkta mor till pensionatsbarnet Lukas i filmen -- Christer Borg -- var enligt pressuppgifter Miss China 1946, dansösen Gunvor Borg. Det andra medverkande barnets identitet, i rollen Jan Ekström, fick allmänheten däremot inte reda på. Pojken figurerar i scriptans manus under namnet Bill.

Vid annonseringen av filmen i pressen anlitades bl a den kände tecknaren MEM med det borgerliga namnet Mats Erik Molander (1912-1969). Han försedde sina teckningar med tvetydiga texter i anslutning till filmens tema.

Inspelning

1950-03-13 1950-04-27
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Gärdet Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1950-07-26 Royal Stockholm Sverige 102 min
TV-visning 1995-08-20 TV3 Sverige 98 min
1996-03-17 TV3 Sverige 98 min
1996-12-29 TV3 Sverige 98 min
2001-01-22 SVT1 Sverige 98 min
Urpremiär 1950-07-26 Royal Stockholm Sverige 102 min
TV-visning 2007-10-22 SVT1 Sverige 98 min
2011-05-18 SVT1 Sverige
2013-10-07 SVT1 Sverige
2016-04-18 SVT1 Sverige
2020-05-11 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Små grodorna
Sångare kör (barn)


Originaltitel Curlingvisa
Kompositör Schamyl Bauman (1950)
Textförfattare Sölve Cederstrand (1950)
Sångare kör


Originaltitel Kväsarvalsen
Textförfattare Emil Norlander (1899)
Arthur Högstedt (1898)
Bearbetning Arthur Högstedt (musikbearbetning 1898)


Originaltitel Too Fat Polka
Kompositör Ross MacLean (1947)
Arthur Richardson (1947)
Textförfattare Ross MacLean (engelsk text 1947)
Arthur Richardson (engelsk text 1947)
Gustaf Emanuel Johansson (svensk text 1948)
Sångare Carl Reinholdz (ej i bild)


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Ämnesord

Barnavårdskurator
Barnuppfostran
Bokförläggare
Författare
Förväxlingar
Husföreståndarinnor
Journalist
Kindergarten
Portvakter
Redaktörer
Stockholm/Gärdet

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2795


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FRÖKENS FÖRSTA BARN
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FRÖKENS FÖRSTA BARN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Frökens första barn.
Omfång 118 s. Miljölista (6 s.) ingår.


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Frökens första barn.
Omfång 129 s. Interiör- och exteriörlista (6 s.) och lösa handskrivna blad (11 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Frökens första barn (Fräuleins erstes Kind).
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?