Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (152 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1932-1959). Född Oskar Fredrik Douglas Håge i Göteborg. Gift 1927-1959 med Maja Håge. Avled i Göteborg. Efter skolan arbetade han först som springpojke och på kontor. Han brukade också gå på teater och blev efterhand intresserad att själv vara med. Han började 1917 spela amatörteater där han kom i kontakt med Thor Modéen som var i Göteborg vid denna tid. 1919 följde han med på friluftsturné med Kolbjörn Knudsen och gjorde sin mer...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1932-1959). Född Oskar Fredrik Douglas Håge i Göteborg. Gift 1927-1959 med Maja Håge. Avled i Göteborg.

Efter skolan arbetade han först som springpojke och på kontor. Han brukade också gå på teater och blev efterhand intresserad att själv vara med. Han började 1917 spela amatörteater där han kom i kontakt med Thor Modéen som var i Göteborg vid denna tid. 1919 följde han med på friluftsturné med Kolbjörn Knudsen och gjorde sin mer professionella debut som präst i pjäsen Ljugar-Lars på sanningsbänken. Därpå följde ytterligare landsortsturnéer med Allan Ryding 1921 och Kirre Lindholms sällskap 1926 vilket sammantaget blev hela hans teaterskola.

I likhet med många andra skådespelare hamnade han i Finland vid Svenska Teatern i Vasa och återkommen till Sverige turnerade han med Lianderska sällskapet. 1937 kom han till Folkets Hus i Stockholm där han började spela revy och året därpå till Blancheteatern som också innebar något av ett genombrott. Samtidigt började han nu också filma på allvar och det blev med åren ett stort antal.

I början var det många små roller med mycket varierande social bakgrund från arbetare och bönder till grosshandlare och dylikt. Hans främsta insats på film blev i serien om Lilla Fridolf i slutet av 1950-talet med början i Lille Fridolf och jag (1956), där han var den kuschade kontorsslaven och där hans litenhet och ödmjuka röst kom väl till pass. Man kan se hans trädgårdsmästare i Ingmar Bergmans Det regnar på vår kärlek (1946) och rollen som portvakt i Hasse Ekmans Medan porten var stängd (1946) som något av en förövning, inte minst genom att hans motspelare i dessa filmer, liksom i Fridolf-serien, var Hjördis Petterson.

P O Qvist (2004) redigerad 2021

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?