Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (40 st)

Originaltitel Skuggan av ett brott
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1917-04-10

Medverkande

Konrad Tallroth
Paul Förster, läkare

Märta Halldén
Irma Rossbach, husföreståndarinna

Ragnar Widestedt
Konrad Bartels, läkare

William Larsson
Buchwald, professor, arkelog, Pauls morbror

Handling

Den framstående läkaren och vetenskapsmannen Paul Förster är nära att få fram ett eftertraktat serum. För att kunna slutföra sitt experiment tvingas han begära ekonomisk hjälp hos sin...

Visa hela handlingen

Press

Skuggan av ett brott får ett blandat, men i huvudsak positivt bemötande. "Dramat i sin helhet verkar litet konstruerat. Handlingen är icke heller vidare originell (-). Om själva...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Arkitekt
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Konrad Tallroth Paul Förster, läkare
Märta Halldén Irma Rossbach, husföreståndarinna
Ragnar Widestedt Konrad Bartels, läkare
William Larsson Buchwald, professor, arkelog, Pauls morbror

Bolag

Handling

Den framstående läkaren och vetenskapsmannen Paul Förster är nära att få fram ett eftertraktat serum. För att kunna slutföra sitt experiment tvingas han begära ekonomisk hjälp hos sin excentriske farbror, Buchwald, hos vilken han för övrigt är inneboende.

Paul är förtjust i farbroderns nya unga husföreståndarinna Irma. Intresset är ömsesidigt. När onkeln blir medveten om detta, vägrar han hjälpa Paul. Samtidigt avskedar han Irma.

Paul blir förtvivlad över denna grymma handling. Han kommer att få pengar av regeringen, om han lyckas med sina försök. Fram till dess måste han dock finna en utväg. Paul känner också ansvar för den situation som Irma hamnat i.

Paul fattar ett drastiskt beslut: Han tänker döda farbrodern genom att hälla gift i hans vattenkaraff. När testamentet efter honom öppnas, visar det sig att Paul ärver hela hans förmögenhet.

Paul har samtidigt vunnit pengar och framgång genom sin forskning. På en bankett till hans ära drabbas han av skräck och ångest över brottet. Efter att ha tryggat sin trolovandes existens lämnar han henne i djup förtvivlan.

Tiden går utan att Irma hör något från Paul. Hon gifter sig med en av Pauls gamla vänner, läkaren Konrad Bartels. Hon älskar honom inte men lovar att försöka bli en god hustru.

På bröllopsresan träffar de av en slump Paul. De forna vännerna är nu bittra fiender. Det hela slutar i en duell och Paul blir dödligt sårad. På sjukhuset kommer Irma och ber om förlåtelse för sin mans räkning. Paul tillfrisknar.

Nästa gång Paul och Konrad möts, är det i egenskap av läkare på ett fartyg. Fartyget förliser och de båda -- nu försonade -- räddas till ett annat fartyg. Konrad överlever inte sina skador.

Paul tvingas nu berätta om makens död för Irma. Samtidigt berättar Paul om orsaken till sitt försvinnande. Han hade mördat, det var därför han dragit sig undan.

Irma kan berätta att farbrodern inte alls dött av förgiftning. Han fick ett slaganfall. Vattenkaraffen hade åkt i golvet utan att vattnet blivit rört. Pauls avsikt hade varit ond, men han hade inte lyckats i sitt uppsåt.

Paul kan nu sluta upp vid sidan av den kvinna för vars skull han varit beredd att döda. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 16636
Datum 1916-11-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 895 meter
Längd efter klipp 869 meter
Kommentar Längd efter klipp: 884/869 m Klipp I akt I: Förster tager vattenkarafinen, häller i giftet och skakar om. I akt III: upprepningen av detta. I stället kan en kopiering av den behållna delen av nyssnämnda scen få insättas efter granskning. I akt III: i en tidigare scen själva strypningsgreppet om Bartels hals.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 895 meter
Längd i minuter 44 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Skuggan av ett brott får ett blandat, men i huvudsak positivt bemötande.

"Dramat i sin helhet verkar litet konstruerat. Handlingen är icke heller vidare originell (-). Om själva dramat icke är så vidare anmärkningsvärt är spelet i stället genomgående gott. Både brorsonen och hans vän spelas naturligt och bra av Konrad Tallroth och Ragnar Widestedt. Detsamma gäller även den kvinnliga huvudrollen, som uppbars av Märta Halldén, vilken både vad apparition och spel beträffar gjorde ett mycket sympatiskt intryck." (AB)

"Regin är ganska ojämn. En scen, som visar hur två skeppsbrutna och hungriga rivaler slåss om en limpa imponerar inte -- fastän det är ont om varan nu -- utan verkar inte så litet muntrande. (N i SocD)

"Spelet är godt utan några märkvärdigare prestationer. Nämnas bör dock fru Halldén för lugnt, måttfullt och behagligt spel i hjältinnans roll." (Colibri & Apropå i SvD)

"Innehållet smakar alltför mycket kopia av utländska dussinfilmer. Inspelningen är i stort sätt god (-)." (StT)

"Stycket bjuder på många spännande situationer, och publiken fattar tidigt starkt intresse för hjälten-vetenskapsmannen, som bär på känslan att möjligen hafva vållat sin morbroders död. Genom lyckligt pointeradt spel intressera i synnerhet fru Märta Halldén och herr Conny Tallroth, af vilka den senare äfven har hedern af den insiktsfulla iscensättningen." (Jens Flik i NDA)

Kommentar Svensk filmografi

Svenska Bio köpte 1916 två manuskript av dansken Carl Gandrup (1880-1936). Båda resulterade i filmer med premiär 1917: Skuggan av ett brott och Envar sin egen lyckas smed (1917/8). Se även kommentar till 1916/20.

Inspelning

1916 1916
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1917-04-10 Regina Stockholm Sverige 44 min
Urpremiär 1917-04-10 Regina Stockholm Sverige 44 min

Ämnesord

Dueller
Förlisning
Försoning
Hjärtslag
Karaff
Läkare
Mord
Professorer
Serum
Testamenten
Vetenskapsmän

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kinodrama i 4 akter af Carl Gandrup.
Omfång 48 s. Miljölista, anmärkning om fel vid utskrift och rollista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 5 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 6 s. Innehållsbeskrivning (3 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 2 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?