Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Gladiatorerna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1969-06-25

Medverkande

Arthur Pentelow
en brittisk general

Kenneth Lo
en kinesisk överste

Hans Bendrik
kapten Davidsson

Frederick Danner
en brittisk stabsofficer

Björn Franzén
en svensk överste

Pik-Sen Lim
fångad kvinnlig kinesisk soldat

Visa alla medverkande

Handling

I början av 70-talet har stormakterna beslutat förhindra ett tredje världskrig mellan öst och väst genom instiftandet av s k "Internationella fredsspel". Fredsspelet är ett fältslag i...

Visa hela handlingen

Press

När Hanserik Hjertén i SvD skrev att "idén i "Gladiatorerna" var intressantare än utförandet" tolkade han samtliga stock- holmskritikers inställning. De positiva omdömena var spar- samma...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Teknisk rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Scenografiassistent
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Mixning

Medverkande

Arthur Pentelow en brittisk general
Kenneth Lo en kinesisk överste
Hans Bendrik kapten Davidsson
Frederick Danner en brittisk stabsofficer
Björn Franzén en svensk överste
Pik-Sen Lim fångad kvinnlig kinesisk soldat
Jim Z. Kennedy B6, allierad soldat
Christer Gynge Davidssons assistent
Jean Pierre Delamour B3, revolutionären
Jeremy Child B1, gruppledaren
Erich Stering B2, den barmhärtige soldaten
Eberhard Fehmers B7
Terry Whitmore B8, den svarta soldaten
Lau Tin Yum en kinesisk stabsofficer
Hans Berger en västtysk officer
Jean Chapou kapten Bidet
Chandrakant Desai en indisk officer
Stefan Dillan en rysk officer
Rosario Giannetti major Doubting
Chuong Nguyen Hai en sydvietnamesisk officer
Daniel Harlé en fransk officer
George Harris en nigeriansk officer
Jürgen Schling en östtysk officer
Mikael Cheuk R1
Taras Lee R3
Louis Cheng R4
Eng Che Gan R5
Sik-Yng Waung R6
Heng Ko Lei R7
Billy Fay R8
Ture Rangström Svensson, vaktkonstapel
Stig Lindberg Rundelius, vaktmästare

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

I början av 70-talet har stormakterna beslutat förhindra ett tredje världskrig mellan öst och väst genom instiftandet av s k "Internationella fredsspel". Fredsspelet är ett fältslag i miniatyr som utkämpas mellan två lag soldater och sänds i TV över hela världen. Sändningskostnaderna bestrids av stora firmor som utnyttjar programmet för reklamändamål. Själva idén till spelen har man fått från gladiatorernas kamp till döds i det antika Rom. Även här offrar de kämpande sina liv men utgången beror inte på tillfälligheter. Hela spelet styrs i en stor dator. Genom dessa drabbningar i li- ten skala kan de deltagande makterna hålla kostnaden för en dödad soldat nere på samma nivå som för 2000 år sedan och samtidigt pröva nya vapen. Åskådare världen över får utlopp för sina inneboende aggressioner vilket verkar fredsbevaran- de. Vi bevittnar spel nr 256. Det äger rum vid ett internatio- nellt fredscentrum utanför Stockholm hösten 1972. Ett allie- rat lag under engelsk ledning, sammansatt av soldater från västvärlden skall tävla med en kinesisk stridsgrupp. En in- ternationell jury av stridsdomare övervakar spelets utveck- ling och poängsätter olika moment, cyniskt likgiltiga för de människoliv som går till spillo. Från kontrollrummet till den stora datorn Ikarus styr den svenske officeren kapten Davidsson spelet. Kampen går ut på att nå detta rum längs en med färgade lampor markerad bana. Banan med röda ljus är kortast och svårast, den gröna tar längre tid och den gula för ut ur spelet. Under strider med förluster i dödade och sårade tar sig det allierade laget in i den byggnad där Ika- rus ligger. Samtidigt avancerar en fransk rebell tillhöran- de laget ensam mot datorn. Han ser som sin uppgift att kros- sa hela det politiska system som vidmakthåller spelen.

Under en fas av händelseförloppet tillfångatar det allierade laget en kvinnlig motståndare. En västtysk soldat grips av medli- dande med den bundna kinesflickan. Han ger henne vatten och löser hennes rep. Tillsammans försöker de fly ur spelet. Da- torn, som endast är programmerad för aggressiva handlingar, råkar i olag inför denna oförutsedda "fraternisering". Stridsdomarna ser i de två ungdomarnas spirande tillgiven- het ett hot mot den konstanta spänningens strategi och be- slutar statuera ett exempel inför världspubliken. De flyen- de massakreras av kravallpolis. Programmet sänds dock ej i Sverige.

Rebellen tränger in i kontrollrummet där Davidsson möter honom med beskedet att han bara försöker ersätta ett omänskligt system med ett annat. I grund och botten är alla sociala system lika, de utnyttjar människan utan att hon in- ser det, menar den svenske kaptenen.

Censur / granskning

Censurnummer 108124
Datum 1969-06-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2510 meter
Kommentar Aktindelning: 585-400-435-340-500-250 = 2510 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2510 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

När Hanserik Hjertén i SvD skrev att "idén i "Gladiatorerna" var intressantare än utförandet" tolkade han samtliga stock- holmskritikers inställning. De positiva omdömena var spar- samma men Hjertén tyckte ändå att "Peter Watkins orädda och självständiga syn på världens affärer" var värd att ta del av och syssla med.

Jurgen Schildt (AB) skrev efter visningen i Cannes - filmen deltog dock ej i festivaltävlingen: "Det är ett stort och ansträngande ämne Watkins arbetat med; några nummer större än han orkat med. Det har blivit en otydlig och delvis löst sammanhållen film, en debattfilm som i sina revolutionära slutsatser mumlar och svävar på målet i stället för att tala klarspråk".

Torsten Manns (Chaplin) sammanfattade sina intryck från Can- nes på följande sätt: "Gladiatorerna är på det tekniska pla- net en professionell film, snyggt fotograferad med olivgrön färgton och en rytmisk, följsam kamera. Men Peter Watkins faller på relationerna mellan de storstilade idéerna och de- ras utformning. Han är en typisk dialektiker och som sådan ganska stimulerande - om man kan bortse från hans generali- seringar, pessimism och naivitet. Men film är bild och rö- relse. "Gladiatorerna" står ofta helt stilla och blir då död, statisk. Watkins klarar heller inte den typiska regi- teknik som krävs av en krigsfilmsregissör. Han misslyckas med att ge filmen kontinuitet. Gladiatorerna är ett debatt- inlägg och som sådant långt ifrån ointressant. Frågan är om den skulle gjorts som långfilm och med denna anspråksfulla apparat."

Lennart Jönsson (DN) gjorde en mer omfattande analys av o- klarheterna i Peter Watkins budskap: "Genom att tala om mot- sättningar i psykologiska termer legitimerar Watkins frånva- ron av sociala aspekter i filmen. Människor är aggressiva etc oavsett miljö, grupptillhörighet, ideologier, tycks han mena. Med ett sådant synsätt är också alla system lika rutt- na, politik blir en omöjlighet." Jönsson tyckte att framtid- svisionen kändes meningslös "därför att Watkins inget säger om hur vi ska undvika att komma dithän, inget om vad som or- sakar den nya situationen. Han lämnar oss i stort sett i sticket med sin ödesbundna framtid". "Gladiatorerna", fort- satte Jönsson, "känns som en vision, baserad på 50-talets kalla krigsdebatt. Filmen verkar inaktuell på ett sätt som får mig att tro att Watkins är relativt dåligt informerad om dagens diskussioner om förhållandet mellan rika och fattiga länder, om ekonomiska och sociala aspekter på industrilände- rnas utrikespolitik, aktualiserad genom t ex Vietnamkriget."

Kommentar Svensk filmografi

Enligt uppgift i Expressen 24.6.1969 inspelade den engelske regissören Peter Watkins filmen i Sverige därför att han in- te kunde få den producerad i England. Watkins var framför allt känd i Sverige genom sin protestfilm mot atomvapen, "The War Game" (1965, svensk titel "Krigsspel"). Den produc- erades av den brittiska televisionen (BBC) men fick ej sänd- as på grund av filmens tendens och starkt uppskakande bilde- r. Även filmen "Privilege" (Universal, 1966) om en popsånga- res karriär och exploatering hade gjort Watkins uppmärksamm- ad i Sverige.

Sandrews internationella satsning 1968-69 omfattade förutom "Gladiatorerna" den amerikanska författarinnan och kritikern Susan Sontags två filmer "Duett för kannibaler" (1969/20) och "Brother Carl" (3.5.1971).

Inspelningen av Watkins film ägde rum på bl a Mälsåkers slo- tt utanför Strängnäs och vid det nedlagda Broby tegelbruk (stridsscenerna) i Kårsta i Roslagen.

Dialog på främmande språk i filmen, huvudsakligen engelska, översattes och textades i svenska kopior. För översättningen svarade Torsten Manns. (Engelskspråkig titel var "The Gladiators". Distribuerad i USA 1970.)

Svenska Filminstitutets jury tilldelade "Gladiatorerna" 0,75 kvalitetspoäng, vilket gav 132.324 kronor i bidrag. Den del- ade därmed näst sista platsen (9:11).

Vid en festival för science fictionfilmer i Trieste i Itali- en tilldelades filmen (Hallandsposten 20.7.1970) första pri- set "Gyllene Stjärnan" emedan den visade "ett av de allvarl- igaste politiska och sociala problemen i dagens värld på ett intensivt sätt och med utomordentlig visuell effektivitet". Någon debatt om världsfreden gav filmen dock ej upphov till.

Inspelning

Filmstaden, Råsunda. Platstagningar på Mälsåkers slott och Broby Tegelbruk. Exteriörtagningar i Mälsåker och Kårsta. 1968-09-23 1968-11-22

Visningar

Sverigepremiär 1969-06-25 Grand Stockholm Sverige 92 min
Urpremiär 1969-06-25 Grand Stockholm Sverige 92 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Utmärkelser

Gyllene Asteroid Trieste 1970 (sf-filmer)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1969 (bidrag om 132 324,63 kr)

Ämnesord

Datastyrning
Debattfilm
Framtidsvision
Krigsspel
Politisk film
Sciencefictionfilm
Soldater
Sverige och utlandet
Utländska regissörer
Världsfreden

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2485


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2497


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2496


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2496


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Peter Watkins GLADIATORERNA
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Peter Watkins GLADIATORERNA
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel The gladiators. The revised draft of an original screenplay. By Peter Watkins and Nicholas Gosling.
Omfång 204 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 85 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Textlista till filmen Gladiatorerna.
Omfång 66 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Gladiatorerna.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The gladiators. English dialogue list. Directed by Peter Watkins.
Omfång 41 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 10
Färg papper 3
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Flera språk


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?