Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Beskrivning

Svensk animatör och regissör. Född Per Johan Axel Åhlin i Hofors, Gävleborgs län. Sv. telegrambyrån 1952-56, därefter frilansande bok- och tidningsillustratör och scenograf.-Per Åhlin har alltsedan slutet av1960-talet varit ledande inom svensk filmanimation, som regissör, animatör och designer och som grundare av studion Pennfilm i Skåne. Trots att han genom åren har regisserat både animerade långfilmer och TV-serier är det genom en kort TV-film, som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk animatör och regissör. Född Per Johan Axel Åhlin i Hofors, Gävleborgs län. Sv. telegrambyrån 1952-56, därefter frilansande bok- och tidningsillustratör och scenograf.

-

Per Åhlin har alltsedan slutet av1960-talet varit ledande inom svensk filmanimation, som regissör, animatör och designer och som grundare av studion Pennfilm i Skåne. Trots att han genom åren har regisserat både animerade långfilmer och TV-serier är det genom en kort TV-film, som Åhlin fått störst uppskattning: den mångbottnade Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975), som årligen repriseras av SVT.

När Per Åhlin biodebuterade 1964, med förtexterna till Svenska Ords långfilm Svenska Bilder, var han en framgångsrik illustratör och formgivare av bokomslag. Den självlärde Åhlin, helt utan formell utbildning, hade också arbetat med reklam, som teaterregissör och scenograf samt gjort sina första animerade filminslag för Malmö-TV i programmet Cabaret Camera (1963). Samarbetet med det populära underhållningsteamet Hasse & Tage fortsatte i långfilmen I huvet på en gammal gubbe (1968) producerad av Gunnar Karlsson och GK-Film. Filmen, som tidstypiskt innebar en kritik av äldrevården, bestod till största delen av animerade inslag, som var regisserade av Åhlin, varvat med spelfilm i regi av Tage Danielsson. En så lång animerad film hade aldrig tidigare gjorts i Sverige. Animationen var stiliserad och grafiskt inspirerad. Trots positiv kritik blev publikutfallet oväntat magert.

I långfilmen Dunderklumpen (1974) samarbetade Åhlin med Beppe Wolgers, som skådespelade och skrev manus, och Gunnar Karlsson som producerade. Här agerade tecknade figurer i mjukt flytande animation tillsammans med skådespelare i jämtländsk natur, med hjälp av avancerad trickfilmning. Kritiken var blandad men Dunderklumpen blev årets mest sedda svenska film på biograferna med över 400 000 besökare. Åhlin vann juryns specialbagge vid följande års Guldbaggegala för "för hans djupt självständiga animation".

För SVT/TV2 kom Per Åhlin och Pennfilm att samproducera den populära serien om Alfons Åberg (1978-1998). Den korta blandfilmen Blommig falukorv visades 1988, och serien Hellsings ABC tillkom 1985-1996.

1989 blev den fullt animerade långfilmen Resan till Melonia klar, med Svenska Filminstitutet som producent. Berättelsen, med referenser till Shakespeares "Stormen", om den blomstrande ön Melonia och dess ofruktbara motpol Plutonia pläderade för aktsamhet med naturen. Bildspråket präglades av Åhlins design, detaljrika bakgrunder och följsam animation. Kritiken var huvudsakligen positiv, men publiken uppgick under de första två veckorna endast till ca 72 000 personer. Ett tjugotal utlandsförsäljningar följde, däribland till USA. Filmen gav också Åhlin en andra guldbagge.

Först år 2000 återkom Per Åhlin tillsammans med producenten Lars Jönsson med en ny helt  animerad långfilm, Hundhotellet - en skämtsam deckarparafras med hundar i rollerna och många "åhlinska" krumelurer. Därefter övergick Pennfilm till digital produktion. I samarbete med Filmlance tillkom bl.a. fyra sammansatta biofilmer om Lilla Spöket Laban, fritt efter Inger och Lasse Sandbergs böcker - som alla blev kritik- och publikframgångar. Designen var Åhlins och själv regisserade han enstaka avsnitt. Per Åhlin är fortfarande verksam och 2013 kom långfilmen Emil & Ida i Lönneberga (Åhlin, Alicja Jaworski Björk, Lasse Persson). En stor del av den svenska animationsbranschen har startat sina arbetsliv på Pennfilm.

Elisabeth Lysander (2012), redigerad 2014

 

Utmärkelser

Gullspira Göteborg 2006
Sveriges förenade barn- och ungdomsfilmstudios Stockholm 1991 Resan till Melonia (Kristallen)
Guldbagge Stockholm 1990 Kreativa insatser Resan till Melonia
Stockholm 1975 Juryns specialbagge Dunderklumpen! (för hans djupt självständiga animation)
Chaplin-priset Stockholm 1974 Dunderklumpen!
Stockholm 1968 I huvet på en gammal gubbe (debutpris för animation)

Insatser

Regi
Manus
Producent
Produktionsdesign
Klippning
Animation
Roll
Produktionskoordinator
Specialeffekter, foto
Kläder
Animationsdesign
Animation, sekvens
Figurdesign
Bakgrunder
Storyboard
Förtexter
Övrig medarbetare
Tack till
Manuskript

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?